четвъртък, 26 юли 2018 г.

Воловани с мус от риба тон

 В живота на всички ни идват моменти, в които имаме повод да почерпим. Когато нямате време, купувате кутия с бонбони, поръчвате нещо на кетъринг и решавате проблема. Но, ако поводът е особено специален и искате да зарадвате хората, които ще почерпите, е по-добре да приготвите нещо сами. Така ще им предадете късче любов и добра енергия с всяка хапка. Наскоро аз имах такъв повод и реших да приготвя няколко неща, подходящи за случая. Част от менюто бяха и тези воловани.
 Родината на волованите естествено е Франция. Те представляват  изискани фини малки кошнички от въздушно бутер тесто с  различни пълнежи. Кокетни, вкусни и елегантни те биха могли да бъдат част от всяко фирмено парти или празненство от различно естество. Приготвят се лесно, а пълнежът търпи импровизации. Единственото правило е плънката да не е прекалено течна.  Нека се докоснем до френската кухня с тази рецепта.


Днешната рецепта е за 16-18бр. воловани, изрязани с ринг с диаметър 6см. Ако използвате по-малка форма, ще получите повече бройки.

ВАЖНО:
Ще започна с някои уточнения относно боравенето с бутер тесто, които на по-опитните кулинари са добре известни, но начинаещите е добре да имат предвид.

 Използва се напълно размразено в ХЛАДИЛНИК бутер тесто. Може да го оставите една нощ или няколко часа след купуване в хладилник, за да се размрази добре. Ако сте купили пакет с два листа бутер тесто(800г), дръжте единия лист в хладилник, докато работите с другия. Изваждайте и разгъвайте внимателно размразеното тесто, не го дърпайте, не го мачкайте с пръсти, не го точете.
Когато изрязвате фигури от него, използвайте остри формички или остър нож, за не смачквате пластовете на тестото.  Всичко това ще доведе до по-добър резултат  - тестото ще бухне, отделните пластове ясно ще личат при изпичане и ще получите въздушно и леко печиво.
За по-красив външен вид намазвайте преди изпичане отделните продукти с разбит жълтък, а за слепване на тестените части (както в случая) използвайте разбит белтък или студена вода. Печете в предварително силно загрята фурна на 200-22- градуса.


Необходими продукти:

800г бутер тесто(2 листа) "Белла"
1 яйце, разделено на на разбити жълтък и белтък

За муса:
1 авокадо
сок от 1/2 лимон
280г прясна извара
5с.л. майонеза
1/2 глава лилав салатен лук
1 малка кутия риба тон в собствен сос, добре оцедена
3 скилидки чесън
пресен копър
сол, черен пипер на вкус
репички за украса

Започнете с приготвянето на муса.
Извадете плода на авокадото, полейте го със сока от лимон и заедно с майонезата го пасирайте в робот или пасатор. Добавете рибата тон, изварата, солта, пипера и пресования чесън и пасирайте отново до гладка консистенция. Ако изварата ви е по-водниста, прибавете 2с.л. леко омекнало масло и пасирайте с него. Накрая добавете много ситно нарязания лилав лук и разбъркайте добре. Сложете сместа в пош или найлоново пликче и приберете в хладилника, докато печете тестото - така сместа ще стегне и ще усвои ароматите.

Следвайки по-горните препоръки за бутер тесто, се заемете с изрязването на волованите. Ще трябва да изрежете четен брой кръгчета, половината от които ще бъдат основата на волована, а другата половина ще служат като капаче с дупка, която в последствие ще бъде напълнена с мус. За тази цел пригответе формичка с по-малък диаметър от основната. С нея ще изрежете вътрешността на втората половина кръгчета.
И така пригответе две тави и ги застелете с хартия за печене. Внимателно, с помощта на широк нож или шпатула пренесете кръговете, които ще бъдат основа на волованите върху хартията и ги подредете на достатъчно разстояние един от друг, тъй като при печенето ще се надуят. Надупчете на няколко места с вилица кръгчетата на основата, за да излезе въздухът. Намажете краищата на всеки кръг с разбит белтък или вода и внимателно поставете върху тях капачетата с изрязаната вътрешна част. Поставете готовата тава за 10 мин. във фризера, извадете, намажете с жълтък външното ръбче на горния кръг и изпечете до приятен златист цвят. По същия начин процедирайте и с втората тава. Извадете и охладете изпечените воловани и, докато са топли, натиснете внимателно с пръст или лъжичка бухналото дъно, за да освободите повече място за пълнежа.
Напълнете волованитес охладения мус, когато са напълно изстинали.


Добър апетит! Няма да напомням за добре охладеното бяло вино!

Съвет:
Не изхвърляйте изрезките, останали от изрязването на волованите. Намажете ги с жълтък, поръсете със сусам, риган, розмарин, маково семе или каквото ви се намира и ги изпечете. Ще получите чудесни соленки!

2 коментара:

  1. Иглеждат много апетитно.Благодаря за споделените рецепти,правила съм някои от тях.Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз благодаря за доверието, Анди! Поздрави и от мен! :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...