вторник, 3 юли 2018 г.

Броколи със сирена и сушени домати

Както е известно, броколите не са особено впечатляващ зеленчук, когато става дума за индивидуален вкус. Но има комбинации, в които те разкриват цялата си прелест. Съчетанието между сирена, сметана и броколи е просто гениално и не случайно тази рецепта има толкова привърженици. Най-важното в нея е броколите да не се преваряват и да не се пропуска синьото сирене. Просто я направете!



Необходими продукти за 3-4 порции:

500г пресни броколи (може и замразени)
200 мл течна готварска сметана
100 мл прясно мляко
120г синьо сирене
150 г бяло саламурено сирене
100г кашкавал
6-7 половинки сушени домати в зехтин
черен пипер и сол

Начин на приготвяне:
Накъсайте главата броколи на цветчета, измийте ги и ги пуснете за 5 минути във вряща леко подсолена вода, в която сте разтворили половин к.л. сода за хляб.
 В малка тенджерка кипнете млякото и сметаната и прибавете към тях настърганото синьо сирене. Прибавете към сместа малко черен пипер.  
(Аз предпочитам в сметаната да разтопя половината от синьото сирене , а другата половина да натроша на по-едри парченца при броколите, за да се усеща по-интензивно вкуса му).
Отцедете броколите и ги изсипете в подходящ съд за печене. Натрошете между тях бялото саламурено сирене и, ако сте я оставили, другата половина от синьото сирене.
Изсипете равномерно сметановата смес върху броколите, сложене сушените домати и поръсете с настъргания кашкавал. Запечете в предварително загрята до 180 градуса фурна до стопяване и леко порозовяване на кашкавала. 
Добър апетит!



Тази рецепта може да приготвите и с добавка на топено или пушено сирене, както и с пресни чери домати. Резултатът  винаги е  чудесен!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...