четвъртък, 5 юли 2018 г.

Пита с тиквички и домати

Тази рецепта е поредното доказателство, че семплите рецепти, приготвени със свежи сезонни продукти са най-вкусни. Обичам да приготвям подобни печива - комбинация от тесто и плънка и в блога ще намерите доста такива като - Пролетния пайБюрека със спанак и сусамПая с гриловани тиквички, Хачапури със спанак и сирена, Спаначените кошнички с рикота, Спаначената пита с кашкавал и пресен и джоджен и т.н.  Всяка една от тях е изпитана и любима в семейството ни и днешната , смея да твърдя, се нарежда в челните места и по вкус, и по визия.


Необходими продукти за 3-4 порции:

6-7 фини кори за баница(около 200г)
50г масло, 50мл олио
1 свежа тиквичка (или 2 по-малки)
4-5 чери домата
4 яйца
200г краве сирене
1п. крема сирене(125г)
1/2 или 1 (ако е по-дребен) глава червен лук
3 едри скилидки чесън
1/2 ч.л. сух риган
1/2 връзка листа от резене или копър
сол и черен пипер


В загрят тиган изсипете 2-3 лъжици от маслената смес от кравето масло и слънчогледовото олио и прибавете нарязаните ситно лук и чесън + 2-3 с.л. вода. Задушавайте до омекване на зеленчуците, след което дръпнете от котлона и охладете.
Покрийте дъното на тавичка с размери 20/24 см с хартия за печене. (За да прилепне добре по краищата, може да  намокрите леко парчето хартия за печене и да го смачкате с ръце. Подсушете го и го поставете на дъното и стените на съда. )
Намазвайте всяка кора с разтопеното в олиото масло и поставяйтев тавичката следвайки правоъгълната форма на корите, като краищата им трябва да останат навън.
Разбийте яйцата с крема сиренето, прибавете натрошеното кравето сирене,  ригана, ситно нарязаните листа от резене (копър) и задушените и охладени лек и чесън.  Добавете черен пипер и сол, ако е необходимо, защото сирената са солени.
Разбъркайте добре и изсипете в тавичката като разнесете сместа равномерно. Нарежете тиквичката напречно на тънки колелца около 2мм, а доматите на половинки. Подсушете доматите от семенната течност. Подредете колелцата тиквички керемидообразно върху плънката като загребвате и малка  част от нея. Отгоре поставете доматите и подгънете краищата на корите навътре към плънката.
Намажете с масло с помощта на четчица така получения борд от корите, тиквичките и доматите.
Печете в предварително загрята на 200 градуса фурна 10 минути, след това намалете на 180 градуса и печете до леко зачервяване на плънката - около 25 мин.
Охладете преди поднасяне.


Чашата студено бяло вино е препоръчителна. Наслаждавайте се!

10 коментара:

  1. Супер изглежда, за вкуса не се съмнявам!

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте! Разкошна снимка, привлича ме да осъществя рецептата. Смятате ли,че ще стане с бутер тесто?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Мисля, че ще стане. Правила съм подобна рецепта с бутер тесто- има я тук в блога - https://hranatazadushata.blogspot.com/2011/03/blog-post_26.html Успех и благодаря!

      Изтриване
  3. Харесва ми!
    Но още повече ми харесва, че се появи на хоризонта:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Веси! Радостта ни е взаимна! Поздрав най-сърдечен!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...