четвъртък, 28 април 2011 г.

Спаначена пита с кашкавал и пресен джоджен


Тази рецепта на  сп. Меню съм правила многократно, защото съм голям фен на спанака и близките му роднини. Пробвала съм различни варианти и продукти, докато стигна точно до тези, които ще ви предложа днес. Резултатът наистина си заслужава - ароматно, сочно и вкусно печиво, подходящо за следобедна закуска или вечеря.


Необходими продукти:


200 - 250 гр. точени кори на сач
(аз използвах препечени на сач кори на Битас )
50 гр. масло + 50 мл. олио
4 яйца
2 с.л. заквасена сметана
100 гр. сирене
100 гр. кашкавал + още 50гр. на малки парченца за поръсване на питата
от 350 до 500 гр- пресен спанак
1 голяма глава стар лук, нарязан на полумесеци, 3 с.л. зехтин
1 връзка пресен джоджен

Приготовление:
Намасляваме добре разкопчаваща се тортена форма с диаметър 26 см.
Разгъваме корите и ги намазваме обилно  със смес от маслото и олиото.  Поставяме ги на дъното на формата, като голяма част от корите трябва да висят навън и втория ред да допълва празните места на първия - както на тези в тавата, така и на висящите отвън.
В широк тиган загряваме 3 с.л. зехтин и задушаваме резените лук. Прибавяме почистения и нарязан на едро спанак и задушаваме до омекване. Изсипваме го в цедка или сито, за да се отцеди излишната вода. Оставяме да изстине. През това време разбиваме яйцата със сметаната, настъргваме сиренето и кашкавала на едро и ги смесваме с яйцата и нарязания джоджен. Изсипваме тази смес в тавичката и правим борд от висящите кори, като ги подгъваме навътре. Намазваме краищата на корите (борда) с мазнина и част от млечната плънка, поставяме останалия кашкавал на няколко места върху сместа и печем в загрята фурна на 180 градуса (с вентилатор) около 25 минути - до получаване на златист цвят. Изваждате и намазвате с четка с вода запечените кори. Покрийте с чиста кърпа за около 20 минути и сервирайте.
Добър апетит!



 Питата може да направите и с обикновени фини кори - на Белла например. Последния път сложих 3 яйца и 2-3 белтъка, останали от великденското готвене - получи се много пухкаво печиво!

22 коментара:

  1. Гуинет, аз също обожавам спанак и често /за съжаление на част от домашните/ го приготвям в най-различни варианти /а и тази година имам пресен в изобилие/.
    Твоето предложение изглежда, а и съм сигурна, че е невъобразимо вкусно и скоро ще се възползвам.
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Гуинет, страхотна пита!Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. Гуинет, вече констатирах, че питата е страхотна, но тази втората снимка е невероятна!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна пита!Взимам си едно парченце.
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  5. Мариета, Аелис, pep-4o, Nanita, благодаря ви момичета за милите думи. А питата наистина е много вкусна - сочна, пухкава. Вече я няма:)

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотна пита и много апетитни снимки :)
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Мнооого вкусно изглежда,Гуинет!Чудесен вариант да прилъжа и моите уж неядащи спанак!Само че ще го направя с бутер тесто!

    Хубав уикенд ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  8. Еликсир, у дома спанак ядем само аз и съпругът ми. Децата не го обичат, а дори не са го опитвали, което ме кара да мисля, че са по-скоро предубедени. Опитвам се да ги провокирам. Това бе поредният опит!:)Бъдете здрави и дано при теб нещата се получат:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нелка,едва тези дни дойде ред да я представя и при мен,но да знаеш,че щом съм я правила в течение на година поне 3 пъти и смятам да я правя пак,значи не само се е получила,но и е обрала овациите.Страхотно вкусно нещо!
      Липсваш напоследък,дано скоро си сред нас!
      Сърдечни поздрави и благодаря и тук за рецептата!

      Изтриване
  9. Гуинет, много ме изкушава тази твоя спаначена пита!!! - и не съм сигурна дали ще й устоя ;)... Толкова сочна и вкусна - невероятно примамливо предложение!

    ОтговорИзтриване
  10. И понеже не ми стигна си спретнах и аз една.Чудесна!Благодаря за предложението!
    Усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Е, Мина, нали знаеш, че най-сигурният начин да се отървеш от изкушението е да му се отдадеш!:)

    ОтговорИзтриване
  12. Nanita, радвам се, че си се доверила на рецептата!Много уважавам твоите кулинарни умения и рецепти и искрено се зарадвах на похвалата! Хубава седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  13. Гуинет, искам да попитам какви са тези кори на Битас?
    Защото тези, които купувам са големи и то доста.
    Благодаря :)

    ОтговорИзтриване
  14. Дани, корите на "Битас" са запечени на сач, наистина са големи - около 70 см са в диаметър, а може би и повече. Аз ги изрязвам според формата. Можеш да използваш и друг вид кори - на "Белла" например, те също имат кори на сач. Сложих снимка на опаковката в рецептата. Дано съм ти била полезна!

    ОтговорИзтриване
  15. Гуинет, много ти благодаря !
    Слънчеви и весели празници!

    ОтговорИзтриване
  16. Анонимен2 юни 2011 г., 21:03

    Гуинет, благодаря ти много за хубавата рецепта. Спаси ме за вечеря с твоята спаначена пита, много се хареса у дома.

    ОтговорИзтриване
  17. Анонимен, голямо удоволствие е за мен да прочета подобно нещо! Радвам се, че ви е било вкусно!Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  18. Гуинет, всичките кори от пакета ли се използват? Може ли да използвам замразен спанак?

    ОтговорИзтриване
  19. Не, половината, аз съм споменала-200-250гр., защото целия пакет е 450гр. Да, можеш да използваш замразен спанак - размразяваш и отцеждаш (направо го изстискай) добре. Успех!

    ОтговорИзтриване
  20. Нели мила, с такова удоволствие ще си го причиня това вкусно удоволствие, даже вече нямам търпение, след като видях рецептата :)
    Толкова хубаво си я оформила, съвършена е, затова ти се възхищавам искрeно :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...