Сигурно вече сте забелязали, че съм фен на по-леките храни и предпочитам различни комбинации със зеленчуци. Едва ли ще срещнете рецепти с майонеза, 10 яйца или свинска мас в съставките на моите рецепти. Много харесвам средиземноморската храна заради нейната простота и прекрасен вкус. Днес ще ви предложа една рецепта, подходяща за бързо хапване, а защо не и за лек обяд или вечеря.
Необходими продукти:
2 патладжана, нарязани на парчета
3-4 с.л. зехтин, сол, пипер и чесън на прах
3 с.л. бял балсамов оцет
3 с.л. стафиди
50 гр. рукола
Нарязаният патладжан поставяме в подсолена вода за 30 мин. Отцеждаме, подсушаваме и в тавичка го объркваме със зехтина, солта, черния пипер и чесъна. Поставяме в гореща фурна 180 градуса с вентилатор и печем до златисто - около 30 минути. Изваждаме го и го смесваме със стафидите и балсамовия оцет. Охлаждаме, смесваме го с прясната рукола и поднасяме с брускети.
За брускетите:
4-5 дълги филии хляб или нарязани на филийки и препечени питки с пармезан
песто от босилек, скилидка чесън
70-80 гр. прошуто крудо, тънко нарязано
Препичаме хляба и го нарязваме на тънки парчета, всяко едно натриваме със скилидка чесън и намазваме с тънък слой песто. Увиваме парчетата в прошуто и поднасяме заедно със салатата. Мммммм...:)
Мисля, че чашата студено бяло вино е задължителна!
Базовата рецепта на салатата е от сп. GoodFood
Гуинет, много, ама много ми харесва това предложение! И у нас тези дни наблягаме повече на салатите, а тук щом има и прошуто :) много ще ни хареса, благодаря, че сподели :)
ОтговорИзтриванеХубав ден!
pep-4o, познати са ми предпочитанията в твоето семейство;~) Радвам се, че рецептата ти допадна! Хубав ден и на теб!
ОтговорИзтриванеГуинет, много свежа и интересна салата! Благодаря за чудесната рецепта! :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Мира, много ми е приятно да те видя и тук! Благодаря за хубавите думи - надявам се да ви хареса!
ОтговорИзтриване