понеделник, 18 април 2011 г.

Пролетна разходка с крем карамел, бишкоти и козунак



Цветница е!
 Един от най-хубавите и вдъхновяващи християнски празници! В началото на пролетта, зажаднели за слънце, топлина и синьо небе, отваряме сърцата си с надежда! След усойната и дълга зима, днешният слънчев пролетен ден бе истински подарък!
Затова с моята дъщеря загребахме от него с пълни шепи!
Миросани от свещеника в църквата, с повдигнато  настроение и върбови клонки се прибрахме у дома и решихме, че този ден трябва да бъде изживян сред природата." При дядо" каза дъщеря ми и се въоръжи с пакет котешка храна. (Тук е необходимо да уточня, че при дядо и живеят две интернирани от вкъщи  по здравословни причини домашни котки - първи дружки на моето момиче). Въоръжих се и аз с фотоапарат и поехме към горското местенце.
 Дори не се сетихме да си вземем сандвичи!

Пролетта бушуваше отвсякъде - зелена, пищна и завладяваща.



Не можехме да се нарадваме на първите пролетни цветя. Погълнаха ни цветове и ухания, забравени през зимата....!



Пристигнахме нетърпеливи за срещата с двете мили същества. Моето момиче ме забрави в мига, в който зърна своите приятелки.



Ето я и лудеещата с котки.


И докато малката госпожица раздаваше и получаваше милувки


майка и хукна да снима пеперуди,


 назидателно захвърлени  тежки зимни обувки


и  неуморни жужанки сред цъфналите плодни дръвчета.


Сред това изобилие от кипящ живот исках егоистично да запечатам неповторимостта на тази гледка за себе си!



Добрата новина за вас е, че има и рецепта. Нямаше как след приятната умора от разходката и полудневното гладуване да не завършим деня с нещо сладичко.
Ето го и него! Представям ви негово величество
Пролетен крем карамел с бишкоти и козунак
 
Необходими продукти:

200гр. сух козунак, нарязан на филии
100гр. бишкоти Савоярди
1-2 с.л. течен шоколад
6  яйца
800 мл. прясно мляко
4 с.л. захар за карамелизиране
3/4 ч.ч. захар
2 ванилии
6 ч.л. портокалов ликьор

1/2 к.ч. златни стафиди
1/2 к.ч. сушени червени боровинки

Начин на приготвяне:

Карамелизираме захарта, като я напръскваме с малко вода и обливаме стените на съд за печене с размери 25 на 12, дълбок 8 см.
Намазваме филиите козунак с течен шоколад и ги нареждаме на дъното на съда с шоколада надолу. Поръсваме с боровинки и стафиди. Отгоре нареждаме бишкотите, предварително сиропирани с портокалов ликьор, поръсваме отново със сушени плодове и завършваме реда с остатъците от козунак и бишкоти. 
Разбиваме яйцата със захарта, прибавяме млякото и 2-те ванилии.  С тази смес заливаме върху козунака и бишкотите на части до пълното поемане на течността. От това количество на мен ми остана смес за 1 стандартна купичка за крем карамел. Карамелизирах я и напълних с течността. Поставих големия и малкия съд в тава, налях вода, която покри3/4 от малката купичка и пекох сладкиша на водна баня около час на 140 градуса с вентилатор. След изпичането сладкишът се охлажда и престоява 40-50 мин. в хладилник, след което внимателно се обръща върху подходящ съд и се сервира на дебели резени. 


Умопомрачително вкусен е!



Идеята за рецептата е от сп. Кулинарен журнал













12 коментара:

  1. Чуден разказ в думи, образи, звуци и дори аромат на стари кубинки. На мен лично ми беше малко хладно вчера, но именно заради емоцията, описана толкова многостранно по-горе, обичам Цветница. Този ден стана много личен празник на моето семейство, когато се роди дъщеря ни. Въпреки че, не носи име на цвете, тя самата бе определена от нас /мама и тати/ за най-прекрасното такова и Цветница е един от нейните дни.
    Колкото до сладкиша, той наистина е вкусен. Аз съм го хапвала без шоколад и боровинки, но съм сигурна, че тези екстри само са го обогатили.
    Поздрави Гуинет!
    Много ми харесва твоето местенце и мисля, че често ще ти гостувам.
    Милена

    ОтговорИзтриване
  2. Милена, приятно ми бе да прочета, че се чувстваш добре в моя блог! Добре дошла! Благодаря ти и за това, че сподели твоето усещане за Цветница! Пожелавам здраве на цялото семейство и щастливо детство на дъщеричката ви, която със сигурност носи прекрасно име!

    ОтговорИзтриване
  3. Гуинет, много красиви моменти си запечатала!
    Поздравления, за теб и дъщеричката ти - все пак и модел трябва, нали :)

    ОтговорИзтриване
  4. пеп-4о, благодаря! За къде сме без модели????:)

    ОтговорИзтриване
  5. Гуинет,пак страхотни снимки!Напълни ми се окото!Особено първата-тези малки тревички направо мога да ги преброя !
    А за десерта няма да кажа нищо повече,освен че мога да изям цялата тава с най-голямо удоволствие!Но моите у дома не обичат крем-карамел,което означава,че ако направя ще го омотая целия аз!И затова не правя,само понякога си позволявам по едно парче в едно заведение!
    Поздрави и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотни снимки, страхотно описание на този прекрасен пролетен празник! Поздравления Гуинет! Голямо удоволствие е за мен да гледам твоите снимки и неустоимо вкусни предложения! Стил, изящество красота!!!
    Hrispa

    ОтговорИзтриване
  7. Еликсир, дано съм предала част от моето настроение през този ден и на теб чрез снимките! Е, твоите като не обичат, нима главният готвач не може да се поглези малко?:) Весели празници!

    ОтговорИзтриване
  8. Здравей, Hrispa! Добре дошла и благодаря за хубавите думи!

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей Гуинет,
    Чудесен десерт ще го пробвам задължително.
    Ще очаквам с нетърпение новите ти предложения
    Поздрави и весели празници

    ОтговорИзтриване
  10. Здравей, vicktory! Благодаря за хубавите думи! Хубав и светъл празник ти желая!

    ОтговорИзтриване
  11. In what language are you writing this blog? I'd really like to try this pie (cake, pudding?) - looks amazing :)
    Thanks!

    ОтговорИзтриване
  12. Hi, Jurgita! Thanks for your visit!This blog is written in Bulgarian! Good luck!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...