Великден приближава! Усеща се по намигването на слънцето днес, по аромата на козунак, който се носи в готварските форуми, по пърхащата от нетърпение да боядисва яйца Дея, която усърдно тренира от няколко дни.
И мен ме обзема този трепет. Усещам го. Особено осезателно тази сутрин, когато станах с твърдото намерение да направя козунак. Но така се случи, че направих ..... соленки. И не съжалявам - изчезнаха със скоростта на светлината - вкусни, хрупкави, ароматни. Особено в компанията на чаша студен айрян. Добре, че успях да ги снимам.
Необходими продукти за количество от 15 бр.:
100мл. вода
80 гр. краве масло
150 гр. брашно
2 яйца
150 гр. сирене ( смес от бяло саламурено, кашкавал, пармезан)
щипка шарена сол за аромат
Кипваме водата с маслото и прибавяме пресятото брашно наведнъж. Бъркаме енергично с дървена лъжица до получаване на лепкава еднородна смес. Прибавяме сиренето и продължаваме да бъркаме. Отдръпваме тенджерата от котлона и охлаждаме леко. Прибавяме яйцата едно по едно и с ръка или с миксер (с бъркалки за тесто) омесваме хубаво тестото до еднородна лепкава смес.
Оформяме еднакви топчета по-големи от орех с намаслени ръце или, овалвайки с брашно. Подреждаме ги в тава, покрита с хартия за печене, и слагаме в загрята на 160 градуса фурна (с вентилатор). Печем до порозовяване. Поднасяме топли с кисело мляко, айрян или бира:)!
В оригиналната рецепта има и сол, аз препоръчвам да не слагате, защото сирената са достатъчно солени.
Източник: Edith`s kitchen
И мен ме обзема този трепет. Усещам го. Особено осезателно тази сутрин, когато станах с твърдото намерение да направя козунак. Но така се случи, че направих ..... соленки. И не съжалявам - изчезнаха със скоростта на светлината - вкусни, хрупкави, ароматни. Особено в компанията на чаша студен айрян. Добре, че успях да ги снимам.
Необходими продукти за количество от 15 бр.:
100мл. вода
80 гр. краве масло
150 гр. брашно
2 яйца
150 гр. сирене ( смес от бяло саламурено, кашкавал, пармезан)
щипка шарена сол за аромат
Кипваме водата с маслото и прибавяме пресятото брашно наведнъж. Бъркаме енергично с дървена лъжица до получаване на лепкава еднородна смес. Прибавяме сиренето и продължаваме да бъркаме. Отдръпваме тенджерата от котлона и охлаждаме леко. Прибавяме яйцата едно по едно и с ръка или с миксер (с бъркалки за тесто) омесваме хубаво тестото до еднородна лепкава смес.
Оформяме еднакви топчета по-големи от орех с намаслени ръце или, овалвайки с брашно. Подреждаме ги в тава, покрита с хартия за печене, и слагаме в загрята на 160 градуса фурна (с вентилатор). Печем до порозовяване. Поднасяме топли с кисело мляко, айрян или бира:)!
В оригиналната рецепта има и сол, аз препоръчвам да не слагате, защото сирената са достатъчно солени.
Източник: Edith`s kitchen
Zdravei Guinet,
ОтговорИзтриванеA kolko qica sloji?
Здравей!Благодаря, че обърна внимание - поправих пропуска:)!
ОтговорИзтриванеСтрахотен блог! Ще го следя с интерес!
ОтговорИзтриванеПецептата за соленките звучи много интересно. Задължително ще се пробва:)
Чудесен блог, Гуинет -
ОтговорИзтриванемного интересни идеи и страхотни снимки.
С удоволствие го разгледах и се включих към твоите последователи.
Светли, щастливи и благословени Великденски празници, Диана
Гуинет , много хубави соленки:).Взех си една:)!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Lulu! Всъщност тези соленки са за почерпка на новите посетители на блога:)
ОтговорИзтриванеДобре дошла, Диана. Много ме зарадвах думите ти! Светъл празник и в твоя дом!
ОтговорИзтриванеАх, Аелис, тъкмо се чудех защо са с една по-малко!:)
ОтговорИзтриванеГуинет,отново вкусно предложение при теб!
ОтговорИзтриванеПоздрави на Дея и хубав празник!
Благодаря, Еликисир! Поздрави и на твоята дъщеричка:)Светъл празник и на вас!
ОтговорИзтриванеНаправих ги по тази рецепта, но не ми харесаха като структура - вместо да станат въздушни и пухкави от пареното тесто, се получиха твърди и с плътна структура солени курабийки. :(
ОтговорИзтриванеБлагодаря все пак за идеята и вдъхновението! Поздрави!
Еви, съжалявам, че така са се получили при теб:( Правя ги често. Мои приятелки също. Не би трябвало да са твърди като курабии - току що изпечени са леко хрупкави, но после си омекват.
ОтговорИзтриванеПоздрави и на теб!
Chudesni sa tezi soleni topcheta!
ОтговорИзтриванеZa 3-ti pyt gi pravq i vinagi se polu4avat strahotni-leki, vyzdushni i mnogo,mnogo vkusni!
Гери, и у дома са любими тези соленки. Понякога ме тормозят да ги правя по няколко пъти:)) Радвам се, че са ви харесали! Поздрави и хубава седмица!
ОтговорИзтриване