сряда, 20 април 2011 г.

Соленки от парено тесто със сирена

Великден приближава! Усеща се по намигването на слънцето днес, по аромата на козунак, който се носи в готварските форуми, по пърхащата от нетърпение да боядисва яйца Дея, която усърдно тренира от няколко дни.
И мен ме обзема този трепет. Усещам го. Особено осезателно тази сутрин, когато станах с твърдото намерение да направя козунак. Но така се случи, че направих ..... соленки. И не съжалявам - изчезнаха със скоростта на светлината - вкусни, хрупкави, ароматни. Особено в компанията на чаша студен айрян. Добре, че успях да ги снимам.


Необходими продукти за количество от 15 бр.:


100мл. вода
80 гр. краве масло
150 гр. брашно
2 яйца
150 гр. сирене ( смес от бяло саламурено, кашкавал, пармезан)
щипка шарена сол за аромат


Кипваме водата с маслото и прибавяме пресятото брашно наведнъж. Бъркаме енергично с дървена лъжица до получаване на лепкава еднородна смес. Прибавяме сиренето и продължаваме да бъркаме. Отдръпваме тенджерата от котлона и охлаждаме леко. Прибавяме яйцата едно по едно и с ръка или с миксер (с бъркалки за тесто) омесваме хубаво тестото до еднородна лепкава смес.
Оформяме еднакви топчета по-големи от орех с намаслени ръце или, овалвайки с брашно. Подреждаме ги в тава, покрита с хартия за печене, и слагаме в загрята на 160 градуса фурна (с вентилатор). Печем до порозовяване. Поднасяме топли с кисело мляко, айрян или бира:)!


В оригиналната рецепта има и сол, аз препоръчвам да не слагате, защото сирената са достатъчно солени.


Източник: Edith`s kitchen




14 коментара:

  1. Zdravei Guinet,
    A kolko qica sloji?

    ОтговорИзтриване
  2. Здравей!Благодаря, че обърна внимание - поправих пропуска:)!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен блог! Ще го следя с интерес!
    Пецептата за соленките звучи много интересно. Задължително ще се пробва:)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен блог, Гуинет -
    много интересни идеи и страхотни снимки.
    С удоволствие го разгледах и се включих към твоите последователи.
    Светли, щастливи и благословени Великденски празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Гуинет , много хубави соленки:).Взех си една:)!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, Lulu! Всъщност тези соленки са за почерпка на новите посетители на блога:)

    ОтговорИзтриване
  7. Добре дошла, Диана. Много ме зарадвах думите ти! Светъл празник и в твоя дом!

    ОтговорИзтриване
  8. Ах, Аелис, тъкмо се чудех защо са с една по-малко!:)

    ОтговорИзтриване
  9. Гуинет,отново вкусно предложение при теб!

    Поздрави на Дея и хубав празник!

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря, Еликисир! Поздрави и на твоята дъщеричка:)Светъл празник и на вас!

    ОтговорИзтриване
  11. Направих ги по тази рецепта, но не ми харесаха като структура - вместо да станат въздушни и пухкави от пареното тесто, се получиха твърди и с плътна структура солени курабийки. :(
    Благодаря все пак за идеята и вдъхновението! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Еви, съжалявам, че така са се получили при теб:( Правя ги често. Мои приятелки също. Не би трябвало да са твърди като курабии - току що изпечени са леко хрупкави, но после си омекват.
    Поздрави и на теб!

    ОтговорИзтриване
  13. Chudesni sa tezi soleni topcheta!
    Za 3-ti pyt gi pravq i vinagi se polu4avat strahotni-leki, vyzdushni i mnogo,mnogo vkusni!

    ОтговорИзтриване
  14. Гери, и у дома са любими тези соленки. Понякога ме тормозят да ги правя по няколко пъти:)) Радвам се, че са ви харесали! Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...