Това е една от рецептите, с които гостувах в пролетния брой на първото българско кулинарно онлайн блогсписание SO into FOOD. За мен това бе невероятно позитивна емоция и ми донесе удовлетворението да бъда част от една все по-голяма общност, която споделя идеята, че храната е любов.
Броят е невероятен, истинска наслада за очите и душата с красивите си снимки и прекрасните пролетни рецепти на български кулинарни блогъри.
В него ще намерите интересна информация за Великден и нови вкусни рецепти за празничната трапеза. Очакват ви и много изненади. Непременно го разгледайте и намерете своята рецепта.
Благодаря на момичетата от екипа за любезната им покана и милия жест да изберат снимката на пролетния пай за корица на списанието. Пожелавам им успех, много вдъхновение и .... до нови срещи!
Броят е невероятен, истинска наслада за очите и душата с красивите си снимки и прекрасните пролетни рецепти на български кулинарни блогъри.
В него ще намерите интересна информация за Великден и нови вкусни рецепти за празничната трапеза. Очакват ви и много изненади. Непременно го разгледайте и намерете своята рецепта.
Благодаря на момичетата от екипа за любезната им покана и милия жест да изберат снимката на пролетния пай за корица на списанието. Пожелавам им успех, много вдъхновение и .... до нови срещи!
Необходими
продукти за 4-6 порции:
150г бейби спанак
4 тънки точени кори
4-5 с.л олио за намазване на корите
200г рикота или крем сирене
100 мл готварска сметана
4 яйца
1 ч.л горчица
½ връзка мечи лук
(див чесън, левурда)
1 ч.л. пресен розмарин
1 с.л. прясна мащерка
4-5 чери доматчета
½ глава червен салатен лук, нарязан тънко напречно /може
и стрък праз или парчета пресен лук/
сол и черен пипер на вкус
2 ленти бекон (по желание), нарязани на малки парченца
Начин на
приготвяне:
Намажете с малко олио дъното и стените на по-дълбок тиган или тавичка с диаметър 26см.
Срежете корите на две, така че да получите общо
8 правоъгълника. Поставете първите две кори на дъното и ги намажете с
олио. Върху тях кръстообразно поставете
следващите две и пак намажете с олио. Целта е
да се покрият равномерно дъното и стените на съда за печене.
Разбийте яйцата с рикотата, сметаната, горчицата, солта и
пипера. Кипнете около 2 л. вода с две
щипки сода за хляб. Поставете измития
спанак в гевгир и го бланширайте за около две минути само да омекне или докато водата започне да
става бледо зелена. Извадете гевгира и
охладете спанака със студена вода. Отцедете го добре и го прехвърлете на дъска.
Нарежете го на едри парчета и го
прибавете към яйчената смес заедно със нарязания мечи лук и розмарина. Излейте
получената смес върху корите и загънете краищата им навътре. Отгоре поставете целите чери доматчета ,
червения лук и поръсете със ситно нарязания бекон.
Изпечете пая в предварително загрята на 180 фурна за около
35 мин или докато се зачерви
приятно. Извадете го и охладете поне 20 минути. Поднесете със свежа салата.
Чудесно представяне, Нелка!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Много цвят, аромат и любов има при теб!
Сърдечни прегръдки!
Благодаря ти, Дани!И аз те прегръщам! :)
ИзтриванеНели, с риск да се повторя - и снимката, и рецептата на този пай са наистина превъзходни! Дори ми е в списъка за скорошно приготвяне, аз също съм на пролетни вълни в момента и хладилникът ми е пълен с всякакви зелении :)
ОтговорИзтриванеАз лично съм много щастлива, че тази снимка краси корицата на новия брой, въпреки че няма да скрия, че за мен беше предизвикателство да сложа името на списанието на толкова жив и пъстър фон :) Дали съм се справила добре - ти ще кажеш, а аз отново искам да ти благодаря за чудесното участие и с нетърпение очаквам отново на страниците на SOintoFOOD!
Сърдечни поздрави от мен и прекрасна вечер!
Мария, персонални поздрави за чудесното начинание и сърдечно благодаря за хубавите думи! Справила си се страхотно!:)
ИзтриванеНели, снимката е прелестна, толкова цвят и настроение лъха от нея!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Искам и аз да благодаря, Нели, за отзивчивостта и старанието, за съдействието и екипната работа. :)
ОтговорИзтриванеА предложенията ти са както винаги прекрасни, отново повтарям!
Усивки и до скоро! :)
Пъстро, пролетно и много цветно! Чудесно е представянето ти в новият брой на списанието, Нели!
ОтговорИзтриванеПоздравления!
Ееее,и предишния спаначен пай ми взе ума и му се насладихме подобаващо,обаче този е просто вълшебно красив!Много,много ми харесва,то се знае,обаче как радва окото не е истина....има защо да е на корица,съвсем заслужено,честито!И салатката е много по мой вкус,страхотно презентирана,както си го умееш,Нели,по всичко личи,че си безрезервно влюбена в храната!
ОтговорИзтриванеБих си хапнала с удоволствие....
ОтговорИзтриванеИзглежда уникално, сигурна съм, че е и много вкусно :)
ОтговорИзтриване