вторник, 12 април 2016 г.

Пролетен пай

 Това е една от рецептите, с които гостувах в пролетния брой  на първото  българско кулинарно онлайн блогсписание SO into FOOD.  За мен това бе невероятно позитивна емоция и ми донесе удовлетворението да бъда част от една все по-голяма общност, която споделя идеята, че храната е любов.
 Броят е невероятен, истинска наслада за очите и душата с красивите си снимки и прекрасните пролетни рецепти на български кулинарни блогъри.
 В него ще намерите интересна информация за Великден и нови вкусни рецепти за празничната трапеза. Очакват ви и много изненади. Непременно го разгледайте и намерете своята рецепта.
 Благодаря на момичетата от екипа за любезната им покана и милия жест да изберат снимката на  пролетния пай за корица на списанието. Пожелавам им успех,  много вдъхновение и .... до нови срещи!




Необходими продукти за 4-6 порции:

150г бейби спанак
4 тънки точени кори
4-5 с.л олио за намазване на корите
200г рикота или крем сирене
100 мл готварска сметана
4 яйца
1 ч.л горчица
½  връзка мечи лук (див чесън, левурда)
1 ч.л. пресен розмарин
1 с.л. прясна мащерка
4-5 чери доматчета
½ глава червен салатен лук, нарязан тънко напречно /може и стрък праз или парчета пресен лук/
сол и черен пипер на вкус


2 ленти бекон (по желание), нарязани на малки парченца


Начин на приготвяне:

Намажете с малко олио дъното и стените на  по-дълбок тиган или тавичка с диаметър 26см. Срежете корите на две, така че да получите общо  8 правоъгълника. Поставете първите две кори на дъното и ги намажете с олио.  Върху тях кръстообразно поставете следващите две и пак намажете с олио. Целта е  да се покрият равномерно дъното и стените на съда за печене.
Разбийте яйцата с рикотата, сметаната, горчицата, солта и пипера.  Кипнете около 2 л. вода с две щипки сода за хляб.  Поставете измития спанак в гевгир и го бланширайте за около две минути  само да омекне или докато водата започне да става бледо зелена.  Извадете гевгира и охладете спанака със студена вода. Отцедете го добре и го прехвърлете на дъска. Нарежете го на едри парчета  и го прибавете към яйчената смес заедно със нарязания мечи лук и розмарина. Излейте получената смес върху корите и загънете краищата им навътре.  Отгоре поставете целите чери доматчета , червения лук и поръсете със ситно нарязания бекон.
Изпечете пая в предварително загрята на 180 фурна за около 35 мин или докато се зачерви приятно. Извадете го и охладете поне 20 минути. Поднесете  със свежа салата.


10 коментара:

  1. Чудесно представяне, Нелка!
    Поздравления!
    Много цвят, аромат и любов има при теб!
    Сърдечни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Нели, с риск да се повторя - и снимката, и рецептата на този пай са наистина превъзходни! Дори ми е в списъка за скорошно приготвяне, аз също съм на пролетни вълни в момента и хладилникът ми е пълен с всякакви зелении :)
    Аз лично съм много щастлива, че тази снимка краси корицата на новия брой, въпреки че няма да скрия, че за мен беше предизвикателство да сложа името на списанието на толкова жив и пъстър фон :) Дали съм се справила добре - ти ще кажеш, а аз отново искам да ти благодаря за чудесното участие и с нетърпение очаквам отново на страниците на SOintoFOOD!

    Сърдечни поздрави от мен и прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мария, персонални поздрави за чудесното начинание и сърдечно благодаря за хубавите думи! Справила си се страхотно!:)

      Изтриване
  3. Нели, снимката е прелестна, толкова цвят и настроение лъха от нея!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Искам и аз да благодаря, Нели, за отзивчивостта и старанието, за съдействието и екипната работа. :)
    А предложенията ти са както винаги прекрасни, отново повтарям!
    Усивки и до скоро! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Пъстро, пролетно и много цветно! Чудесно е представянето ти в новият брой на списанието, Нели!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. Ееее,и предишния спаначен пай ми взе ума и му се насладихме подобаващо,обаче този е просто вълшебно красив!Много,много ми харесва,то се знае,обаче как радва окото не е истина....има защо да е на корица,съвсем заслужено,честито!И салатката е много по мой вкус,страхотно презентирана,както си го умееш,Нели,по всичко личи,че си безрезервно влюбена в храната!

    ОтговорИзтриване
  7. Бих си хапнала с удоволствие....

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда уникално, сигурна съм, че е и много вкусно :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...