сряда, 6 април 2016 г.

Свинско бонфиле с ябълки и горчица

Тази рецепта отлежаваше дълги години у дома на страниците на бр. 47 на любимото ми списание "GoodFood" и сигурно още щеше да отлежава, ако не беше участието на тандема Пепи и Жулиетка в състезанието "Мама готви по-добре" и тяхната презентация на тази рецепта (друго си е око да види). Това е рецепта, която трябва да се опита поне веднъж, и за един уважаващ себе си кулинарен блогър е въпрос на чест да я приготви :)
 Тези, които са гледали епизодите на предаването, знаят, че двете момичета се справиха блестящо като ни доставиха минути на гордост и приятни емоции. 
 Аз пък доставих подобни приятни емоции на моето семейство като няколко пъти им приготвих тази вкусна и бърза рецепта. И определено ще продължавам да им ги доставям.
Препоръчвам я горещо - приема се и от заклети традиционалисти в храненето.


Необходими продукти за 4-5 порции:

80мл смес от растително масло(аз използвах от авокадо) и краве масло
3 средно големи ябълки
щипка кафява захар
600г свинско бонфиле, нарязяно на медальони с дебелина около 1 см
200мл пилешки бульон, леко осолен
2 с.л. едрозърнеста горчица(най-добре домашна)
10-12 пресни листа от градински чай
100мл готварска сметана
сол, черен пипер и малко див лук за поръсване


Начин на приготвяне:

Знаете, че бонфилето е сухо месо и затова основното тук е то  да не се готви повече от 8-9 мин, за да остане по-сочно и крехко.
Ябълките се почистват от семенната част и се нарязват на четвъртинки или осминки. Загрейте половината от мазнината в тиган, добавете щипката захар и ябълките и ги оставете да се карамелизират и омекнат, като ги обръщате. Извадете ги от тигана и поставете в съд под капак.
Добавете останалата мазнина в същия тиган и сложете медальоните като ги готвите по 2 мин. от всяка страна - до леко порозовяване на месото. Добавете към месото топлия пилешки бульон с разтворената в него  горчица и гответе още 4 мин. Прибавете ябълките и листенцата градински чай и след 1-2 мин. ястието е готово. Отдръпнете тигана от огъня и прибавете сметаната, сол и пипер на вкус. Поднесете с накълцан ситно див лук.


Добър апетит!

6 коментара:

  1. Нели, фантастично си го накиприла, като дойдат великденските празници, непременно ще го пробвам! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Ти само като си видяла салвия е трябвало да не отлагаш, Нели :) Страхотни филенца!

    ОтговорИзтриване
  3. Нели, едно любимо ястие си ми приготвила. Научих за него от Гордън Рамзи преди години и макар много хора да погледнаха скептично на тази рецепта в блога заради ябълките, все още смятам, че са още по-лека и вкусна опция на традиционните картофи. А от твоята порция се носи такъв аромат, че май ще се готви отново и днес :) усмивки и поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Нели,за вкуса имам мнение-наистина върховен,пък и толкова бързо ястие,че няма как да не получи всеобща възхвала,обаче ти определено умееш да събудиш вълчи апетит с тези страхотни кадри!Ще взема скоро да приготвя пак,щом така упорито подстрекавате с Пепи :) .

    ОтговорИзтриване
  5. Като виден блогър-четец сега ще ме накараш и аз да го изтествам върху домашните си питомци :)))) Половинът съм го принудила да отвъжда градински чай и си имам пресни листенца, а господин детето е заклет традиционалист, та ще изтествам и върху двамата и ще споделя :)))

    ОтговорИзтриване
  6. Половинката остана очарован, малчугана си записа рецептата да впечатли гаджето - крайния резултат беше облизани чинии :))) Благодаря ти за рецептата!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...