Още едно пролетно предложение от мен, с което се включих в страхотния брой, посветен на пролетта и Великден на списание SOintoFOOD
Салата Панцанела е стара италианска рецепта от област Тоскана, която първоначално се е приготвяла само с домати и хляб. Днешните и интерпретации са многобройни, разнообразни и със сигурност по-вкусни от оригинала.
Акцентът в моя вариант пада върху вкусния дресинг и ароматните препечени парчета хляб. С добавка на малко печено с мед и орехи сирене или топка моцарела, тя може да се превърне в чудесен пролетен обяд или вечеря.
Салата Панцанела е стара италианска рецепта от област Тоскана, която първоначално се е приготвяла само с домати и хляб. Днешните и интерпретации са многобройни, разнообразни и със сигурност по-вкусни от оригинала.
Акцентът в моя вариант пада върху вкусния дресинг и ароматните препечени парчета хляб. С добавка на малко печено с мед и орехи сирене или топка моцарела, тя може да се превърне в чудесен пролетен обяд или вечеря.
Необходими
продукти за 4 порции :
4-5 домата
4 шепи пресен
бейби спанак
4 шепи прясна
рукола
4 шепи италианска
салата (фелд)
1 глава червен
лук, нарязан на полумесеци или 2-3 стръка пресен зелен лук
За крутоните:
1 чабата или няколко парчета стар хляб , накъсани на малки залъци
3 с.л. зехтин
1к.л сух чесън
1 ч.л. сух риган
черен пипер и
малко сол
За дресинга:
3 / 4 ч. ч. зехтин
сол и прясно смлян
черен пипер на вкус
1 / 4 чаша бял или червен балсамов оцет
1 супена лъжица мед
2 супени
лъжици лимонов сок
1 супена лъжица ситно
нарязана прясна мащерка
1 / 2 супена лъжица ситно нарязан пресен розмарин
Начин на
приготвяне:
Загряваме фурната до 200 грядуса . В тавичка
върху хартия за печене изсипваме зехтина, чесъна, ригана , солта и черния пипер
и разбъркваме добре. Овалваме добре залъците хляб в тази смес и запичаме до
златисто във фурната като разбъркваме отвреме навреме. Прехвърляме крутоните в голяма купа и оставяме да се охладят. За дресинга смесваме
всички съставки в бурканче, затваряме с
винтова капачка и разтръскваме до хомогенизиране на всички съставки. Може да
приготвите дресинга от предишния ден – така ще бъде по-ароматен.
В подходящо плато
поставете зелените зеленчуци, нарязаните на резени домати и лука . Смесете ги с
ръце , поставете отгоре запечените
ароматни залъчета хляб и полейте с дресинга.
Вероятно ще ви остане известно количество от дресинга - приберете го в хладилника и го използвайте за овкусяване и на други салати. Колкото повече стои, толкова по-ароматен става!
Прекрасна е тази салата!
ОтговорИзтриванеОбожавам я!
А ти си я аранжирала чудесно, Нелка!
Прегрдъки!
Благодаря ти, Дани! Поздрав най-сърдечен!
ИзтриванеОбожавам салати от този вид и честичко си приготвям, когато зеленчуците станат вкусни, ароматни, летни :) Този вариант също ми допада и ще се възползвам с удоволствие от идеята!
ОтговорИзтриванеВсички рецепти и прелестните ти снимки, с които си се включила в новия брой на SO into FOOD са забележителни и достойни за всяко кулинарно списание! Ти си истинска муза за мен и не само, сигурна съм :)
Прегръщам те, мила Нели!
Благодаря ти за хубавите и светли думи, Таня! Ти ли говориш за муза :) Прегръщам те!
ИзтриванеЛека и всежа салатка.....
ОтговорИзтриванеИ от двете по много, Живе! :)
ИзтриванеЧудесна е, Нели!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Веси!
Изтриване