С първата публикация в блога за тази година пожелавам на всички, които се отбивате тук при мен здраве, щастие, радост и сбъднати мечти. Както и много вкусни моменти!
След обилните трапези по празниците, добре е да се храним с по-малко калорична храна.
Много от нас трудно се лишават от сладките неща. Има обаче начини, позволяващи ни да си хапваме по някой сладкиш и едновременно с това да не се притесняваме за размера на талията.
Днешната рецепта е точно такава! Тя е без захар, с полезни за здравето натурални продукти и най-важното за небцето - много, много вкусна!
Рецептата е подходяща на вегетарианци, вегани и всички, които биха желали да се хранят здравословно. С радост я споделям с вас! Още повече, че е приготвена с любимата ми тиква!
Необходими продукти за около 20 бонбона:
200г печена или сварена на пара тиква
60г фино смлени овесени ядки или смлени пълнозърнести бисквити без захар
5 с.л. течно кокосово масло
50г смлени орехи
50г смлени бадеми
1/2 ч.л канела
1/4 ч.л. сух смлян джинджифил
1 ванилия
3-4 ч.л. стевия лукс
5-6 сушени сливи, накиснати предварително в малко топла вода
За овалване:
леко запечени или сурови кокосови стърготини,
натурално какао,
смлени ядки,
разтопен черен шоколад
Начин на приготвяне:
Пюрирайте тиквата заедно с кокосовото масло, стевията и подправките. Добавете към тях смлените ядки (или бисквити) и разъркайте добре. Преместете в съд, покрийте с фолио или капак и оставете в хладилника докато сместа стегне. Подсушете накиснатите и омекнали сини сливи и ги нарежете на парченца с големина колкото плочка на нокът.
От готовата смес откъсвайте парченца с големина на среден орех. Поставете в средата парче сушена слива и оформете топчета. Оваляйте готовите топчета в кокос, какао или залейте със стопен на водна баня черен шоколад с малко сметана. Оставете няколко часа в хладилник, преди да ги поднесете.
Моите забележки:
Използването на стевия е чудесен начин да замените захарта - тя не съдържа калории и се смесва чудесно с останалите продукти. Моят съвет е да я добавяте на части до получаване на желаната от вас сладост. Не предозирайте - тук не важи принципът валиден при захарта - колкото повече, толкова по-сладко, напротив - ще получите горчив привкус.
Стевия лукс, която използвам, е удобно пакетирана на единични дози и, въпреки това, добавяйте с лъжичка и опитвайте.
Може да накиснете сушените сливи в ароматен алкохол. В такъв случай направете това от предната вечер!
Ако и вие сте тикволюбител като мен, можете да приготвите и други мои рецепти с тиква като крем супа от тиква с песто от салвия, печена тиква със салвия и къри, тирамису с тиква, меки тиквени сладки с крем, печено пиле с тиква и салвия, пълнена тиква със сушени плодове и локум, мраморен шоколадово-тиквен брауниз, кекс тиква и сушени плодове, трицветен мус с маскарпоне, чийзкрем с тиква и стевия
След обилните трапези по празниците, добре е да се храним с по-малко калорична храна.
Много от нас трудно се лишават от сладките неща. Има обаче начини, позволяващи ни да си хапваме по някой сладкиш и едновременно с това да не се притесняваме за размера на талията.
Днешната рецепта е точно такава! Тя е без захар, с полезни за здравето натурални продукти и най-важното за небцето - много, много вкусна!
Рецептата е подходяща на вегетарианци, вегани и всички, които биха желали да се хранят здравословно. С радост я споделям с вас! Още повече, че е приготвена с любимата ми тиква!
Необходими продукти за около 20 бонбона:
200г печена или сварена на пара тиква
60г фино смлени овесени ядки или смлени пълнозърнести бисквити без захар
5 с.л. течно кокосово масло
50г смлени орехи
50г смлени бадеми
1/2 ч.л канела
1/4 ч.л. сух смлян джинджифил
1 ванилия
3-4 ч.л. стевия лукс
5-6 сушени сливи, накиснати предварително в малко топла вода
За овалване:
леко запечени или сурови кокосови стърготини,
натурално какао,
смлени ядки,
разтопен черен шоколад
Начин на приготвяне:
Пюрирайте тиквата заедно с кокосовото масло, стевията и подправките. Добавете към тях смлените ядки (или бисквити) и разъркайте добре. Преместете в съд, покрийте с фолио или капак и оставете в хладилника докато сместа стегне. Подсушете накиснатите и омекнали сини сливи и ги нарежете на парченца с големина колкото плочка на нокът.
От готовата смес откъсвайте парченца с големина на среден орех. Поставете в средата парче сушена слива и оформете топчета. Оваляйте готовите топчета в кокос, какао или залейте със стопен на водна баня черен шоколад с малко сметана. Оставете няколко часа в хладилник, преди да ги поднесете.
Моите забележки:
Използването на стевия е чудесен начин да замените захарта - тя не съдържа калории и се смесва чудесно с останалите продукти. Моят съвет е да я добавяте на части до получаване на желаната от вас сладост. Не предозирайте - тук не важи принципът валиден при захарта - колкото повече, толкова по-сладко, напротив - ще получите горчив привкус.
Стевия лукс, която използвам, е удобно пакетирана на единични дози и, въпреки това, добавяйте с лъжичка и опитвайте.
Може да накиснете сушените сливи в ароматен алкохол. В такъв случай направете това от предната вечер!
Няма коментари:
Публикуване на коментар