събота, 8 февруари 2020 г.

Пиле с кисело мляко

Споделям още една рецепта за приготвяне на вкусно и малко по-различно ястие с пилешко месо, което би могло да разнообрази семейното меню. Интересна и малко нетрадиционна рецепта, достъпна дори за начинаещи готвачи, която съчетава две техники на приготвяне на месото – варене и печене.





Необходими продукти:


1 цяло (най-добре прясно охладено) пиле на Градус

300г кисело мляко

200г заквасена сметана(може да използвате и комбинация от 100г заквасена сметана и 100 топено или пушено сирене)

2 яйца

1-2 с.л. брашно

1.с. едрозърнеста горчица

черен пипер, сол(на вкус)

2 големи скилидки чесън

1 морков, резен целина(за варенето)

свежи или сухи подправки по избор – мащерка, риган, копър, салвия


Пилето се нарязва на порции, поставя се в тенджера заедно с моркова, целината, няколко зърна черен пипер и сол и се сварява на тих огън за около 40мин. Порционните парчета се изваждат и се поставят в тавичка. Заливат се с 1ч.ч. от бульона, в който са варени,  и се запичат в предварително загрята на 190 градуса фурна за 15 мин. През това време се приготвя заливката като се разбиват  300г кисело мляко, 200г заквасена сметана, 2 яйца, 1-2 с. лъжици брашно, черен пипер, сол и 1 с.л горчица. Към тази смес може да добавите любими на семейството ви пресни или сухи подправки като мащерка, риган, копър или салвия. Ако подправките са сухи, сложете 1ч.л., ако са пресни – 1-2 с.л.

Залейте запеченото пилешко месо с така приготвената смес, добавете върху него равномерно на парченца 1/2 пакетче масло и запечете ястието за  още 15-20 мин до златисто. 
Може да сервирате със подходяща за сезона салата или с картофено пюре.

Добър апетит.



Рецептата може да намерите и на сайта на Градус.

2 коментара:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...