събота, 28 септември 2013 г.

Пълнена тиква със сушени плодове и локум

Есен е! Топла, слънчева, леко ветровита, щедра, натежала, изобилна, сладка....
Любимият ми сезон! В него се чувствам толкова уютно, завладяна от някаква безгрижна детска радост!
Не искам да оставя точно септември без една традиционна вкусна есенна рецепта, която, сигурна съм, е любима в много български домове.




Необходими продукти:

1 средна, по-скоро малка тиква ( може и цигулка, както в този случай)
1 с.л. мед
5-6 сушени смокини
5-6 сушени сливи
2-3 ябълки, обелени и нарязани на парчета
1 круша
1-2 шепи бяло десертно грозде или стафиди
1 кутия локум, нарязан на малки парченца
3 с.л. ароматен коняк или десертно вино (Марсала, Порто)
2-3 с.л. овесени ядки за плътност на пълнежа
щипка канела
щипка индийско орехче
щипка джинджифил

Силно препоръчвам тиквата да се напълни само със сезонни плодове, които могат да бъдат както сушени, така и пресни - ароматът е наситен, а вкусът - неповторим.




Отрязваме капаче с дръжка. Почистваме тиквата от семенната част с лъжица и я намазваме с 1-2 с. л. мед. Смесваме добре плодовете - пресни и сушени, заливаме с алкохола и поръсваме с подправките. Разбъркваме добре и оставяме 10 мин. за да се овкусят. Поставяме тиквата в тавичка с малко вода, напълваме я с плодовата смес и печем около 2-2.30 ч. на 180 градуса до омекване. Поднасяме студена на следващия ден или вечерта, ако сте успели да я опечете сутринта. Може да поръсите със запечени ядки - орехови, бадемови, лешникови!


Добър апетит и нека ви е сладка есента!

събота, 13 април 2013 г.

Шоколадов пудинг с фъстъчено масло и карамел

Продължавам с рецептите от типа - бързо, лесно, вкусно. Този пудинг се приготвя бързо, но трябва да имате търпение докато стегне в хладилника поне 4 часа. Затова го направете  преди обяд, ако ще го поднасяте вечерта,  или от вечерта, за да е готов на следващия ден.
Уверявам ви, че търпението си струва - ще видите блаженство по лицата на любимите хора.
Комбинацията от шоколад и фъстъчено масло в съчетание с карамел е наистина неустоима!


Необходими продукти за 6 порции:

1 ч.ч. течна сладкарска сметана
1/2  ч.ч. фъстъчено масло на стайна температура
100 гр. черен шоколад
2 ч ч. прясно мляко
1 с.л. захар
1 ч.л. течна ванилия
15 гр. желатин

Начин на приготвяне:

Накиснете желатина в 50мл. вода и оставете за около 10 мин. После го втечнете на водна баня.
В тенджерка с дебело дъно сипете сметаната и загрейте до кипване. Отдръпнете от огъня и прибавете фъстъченото масло. Разбъркайте добре и прибавете шоколада, начупен на парченца. Сложете тенджерката в съд с вода и продължете да разбърквате на водна баня до пълното разтваряне на шоколада.
В отделен съд сложете млякото със захарта да до кипване. Отдръпнете от котлона, добавете ванилията и с постоянно разбъркване прибавете прецедения желатин. Разбъркайте добре и изсипете отново с разбъркване в шоколадовата смес.
Разсипете охладения шоколадов крем в леко намазани с масло купички и оставете в хладилника поне за 4 часа.
 Преди сервиране пригответе

карамеловия сос 

по този начин:

В по-дълбок съд изсипете 1 пълна к.ч. захар и 2 с.л. вода . Загрявайте докато водата изври и захарта започне да променя цвета си. Бъркайте с тел до получаването на   хубав тъмен златист цвят. Отдръпнете от котлона и прибавете 100 гр. масло. Разбъркайте добре. После постепенно, на части, прибавете около 100 мл. готварска сметана като продължите да бъркате с телта . Трябва да получите средно гъст сос, който след изстиване ще се сгъсти още. В момента, в който сметаната кипне, отстранете от котлона и охладете.
След пълното желиране с помощта на топъл нож минете по крайчето на чашките и обърнете крема в чинийки.
Поднесете пудинга с ягоди, малини и сос.
Ако не сте любители на прекалено сладките удоволствия - пропуснете карамеловия сос.
Сосът може да съхранявате в бурканче в хладилник около 1 седмица и да го употребявате по предназначение за заливане на сладкиши, плодове или кремове.


Добър апетит!
Източник

сряда, 3 април 2013 г.

Ябълков сладкиш със сушени сливи

 Винаги съм харесвала простите и семпли рецепти. Днес ще споделя една такава с вас.
Тестото е доста популярно. Аз за пръв път го видях при studi .
 Плодовете могат да бъдат според вашите предпочитания и вкус, но за мен една от най-ароматните и приятни комбинации в този сладкиш е тази между ябълки, сушени сливи и канела. Чудесен и много лесен сладкиш!



вторник, 26 март 2013 г.

Гъбена каша с лапад и пресен лук

 На прага на пролетта сме - с надежда за по-топло време, повече слънце и усмивки, повече радост и добро настроение, с несигурни, но покълнващи надежди за по-добър живот и по-сигурни времена. И извън нотката тъга - сянка на отиващата си зима, вярвам, че малките семенца на надеждата ще покълнат.
 Обичам пролетта, с всичко което носи - от неочакваните обрати в прогнозата, до аромата на зюмбюл и закачливите усмивки на кокичетата и минзухарите, от несигурната резеда на мързеливо събуждащите се от сивотата широколистни гори до пищните зелени платна на поникналите есенници, които милват окото.
От кухненския ми прозорец виждам всяка година едно кайсиево дръвче как се събужда, не, как буквално избухва в нежен цвят от жажда за живот всяка пролет. И тази година така - покри се с цвят само за три дни. Какво пиршество за уморените ми от зимата очи!
Обичам пролетта...
Обичам и на трапезата ми да има по всичко от все още оскъдните и дарове - коприва, спанак, пресен лук, лапад. Тези листни зеленчуци са богати на жива енергия, от която изтощените ни зимни тела (и мисли) имат огромна потребност. Убедена съм, че най-полезна за нас е сезонната храна и затова не пропускам възможност да я предложа на моето семейство.
Днес ще предложа и на вас една такава вкусна пролетна рецепта.


сряда, 20 март 2013 г.

Маслена погача

 Така се случи, че точно на днешния ден преди две години направих първата си публикация тук.
  Няколко седмици мислих каква рецепта да споделя с вас на този ден и  избрах да ви почерпя виртуално с една погача, на която бях хвърлила око отдавна. Е, "лошата" Илиянка ме изпревари, но не мисля, че това е пречка да ви покажа тази чудесна питка и в мое изпълнение.


 Ще ми се от днешната пита да раздам по парченце  за здраве и късмет на всички вас, които през тези две години сте били част от виртуалния ми живот, носили сте  ми е реална усмивка и подкрепа, насърчение и сте стопляли душицата ми с добра и блага дума, доверявали сте се на моите рецепти и сте ги  предлагали на вашите семейства.
  Благодаря ви, приятели, за доверието и искрено се надявам да прекарваме още дълго време тук заедно, да споделяме идеи, да се забавляваме и да храним душите си  с обич и позитивизъм, естетика и доброта, докато изхранваме всекидневно домашните си любимци.

вторник, 26 февруари 2013 г.

Хачапури със спанак и сирена

 За вечеря или пък за закуска
тези питки ти недей пропуска     smile3521 !


Няма да ви лъжа - вкусно е. Направо греховно вкусно! Направих ги спонтанно, изкушена от един много добре готвещ "колега", който беше направил хачапури  по Аджарски. Пейчев, благодаря за вдъхновението!
При мен от нетърпение всичко бе пълна импровизация  - придържах се само към формата. От аджарските му корени остана май само яйчицето в средата. Останалото е мълчание. В смисъл такъв, че след употреба губиш желание за разговор и за каквато и да е дейност, защото всичките ти мисли и кръв са се насочили към стомаха.
След този първи досег с грузинската кухня, съм силно заинтригувана и готова за нови приключения!



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...