Днес гостувам на място, където се готви много, вкусно, канибалски, цветно, модерно и традиционно. За мен това е специален момент, защото Храна за мойте канибали е висока летва. Тук в кулинарния блог на Пепи (по-известна като pep-4о) са събрани толкова много рецепти, че на някои хора цял живот няма да им стигне, за да ги приготвят. Този блог е една своеобразна кулинарна енциклопедия. Няма човек с интерес към кулинарията, който да не е минавал оттук, да не е взел идея, съвет или рецепта. Лично аз съм респектирана от огромния опит и майсторството на Пепи, от умението и да съчетава традиционното с модерното хранене, да експериментира и да поднася храната винаги красиво и с любов, да импровизира и да създава вкусни рецепти.
Щастлива съм, че я познавам, че имах възможност да зърна легендарния авджи Мише (причинил толкова кулинарни въздишки) и да получа цяла торба с мечи лук.
Срещите ми с нея разкриха един отзивчив, положителен, отговорен, естествен, усмихнат и добър човек, който незнайно как намира време за всичко. Когато срещаш такива хора, се събужда вярата ти в доброто и истински значимото и ти се приисква да ги прегърнеш.
Изпитвам удовлетворение от тази покана и респект същевременно, защото при такава опитна, вдъхновена, неуморна, любознателна и сърцата домакиня не можеш да отидеш с какво да е. И понеже тя е царицата на месната храна (е, и не само), аз избрах да почерпя с десерт.
Необходими продукти:
За тестото:
250 гр брашно
60 гр захар
1 щипка сол
125 гр студено масло нарязано на малки кубчета
1 яйце, мазнина за формата
За плънката:
200 гр суров марципан(аз използвам на Др. Йоткер),
200 мл течна сметана (сладкарска)
5 яйца
100 гр. захар
1 ч.л. настъргана кора от лимон
3 добре узрели круши
3 с.л. сок от лимон
200гр. малини - пресни или замразени
Начин на приготвяне:
С миксер или в робот разбиваме съставките за тестото в следната последователност - разбиваме захарта с маслото, прибавяме яйцето и постепенно на порции добавяме пресятото със солта брашно до получаване на гладко, лепкаво тесто. То се поставя в хладилник за 30 мин.
През това време марципанът се рендосва на ситно ренде и се смесва със сметаната до получаване на гладка смес.
Отделно се разбиват останалите съставки. Към тях се добавя и марципанено-сметановата смес.
3-те круши се обелват, разполовяват и почистват от семките, веднага се поливат със сока от лимон, за да не потъмнеят.
Тестото се вади от хладилника и се разточва между силиконова подложка и хартия за печене на кръг с диаметър 29см.
Прехвърля се в намаслена и покрита с хартия за печене кръгла откопчаваща се форма (с диаметър 23см) и се оформя висок борд по стените с помощта на пръстите.
1/3 от сметановата смес се изсипва вътре и върху нея се подреждат крушите, нарязани по повърхността на надлъжни не дълбоки ленти.
Изсипва се и остатъка от сместа. Ако формата ви е по-голяма, гръбчетата на крушите ще останат над сместа и ще се получи интересен ефект.
Така приготвеният сладкиш се пече на 190 градуса около 40-45 мин.
Вади се и се оставя да изстине във формата.
Нарязва се, когато е напълно изстинал. Може да поръсите с пудра захар!
Рецептата и начинът на приготвяне ще намерите и при моята любезна домакиня
Пепи, добре заварила! Благодаря ти от сърце за поканата и се надявам да подслаждаме и подсоляваме нашето приятелство и занапред!
Източник
ето този на д.р Йоткер.
Може да го видите как изглежда отвътре ето тук в блога на Йоана, която е направила снимка.
Чудесно гостуване, много хубави думи за един добър кулинар, страхотна рецепта и прекрасни снимки! Поздравления, Гуинет! Усмихнат уикенд! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Дани! Поздрави!
ИзтриванеСтрахотно представяне,Нели,напълно достойно за блога на Пепи!Великолепен сладкиш и презентация!
ОтговорИзтриванеСъс сигурност ще заеме достойно място в нейната богата колекция с рецепти!
Прегръдки и за двечките и хубав уикенд!
Мило Роси, винаги имам запазена голяма прегръдка за теб!:))
ИзтриванеГуинет, прекрасно гостуване!
ОтговорИзтриванеДесерта и снимките са невероятни!
Сърдечен поздрав и пожелание за хубави почивни дни :)
Благодаря, Лети! Радвам се, че сладкишът ти е харесал. Хубави почивни дни и на теб!
ИзтриванеЕ, Нели разби ме с тази тарта! Толкова е изкушаваща, нежна и съм убедена и адски вкусна, че ми се ще веднага да ме почерпиш! Моля, за едно парченце само, моля!!! :) Поздравления за сладкиша и за гостуването, мила! Страхотна си!
ОтговорИзтриванеОтивам да видя и при Пепи.
Хубава вечер, с много настроение ти желая!
Ирмичка, както винаги си много сърдечна и емоционална. Благодаря ти за това! С удоволствие ще те почерпя!:))
ИзтриванеНевероятен десерт,страхотна рецепта и много красива презентация.Поздравления Гуинет за прекрасният,вкусен и красив сладкиш.
ОтговорИзтриванеТаня, благодаря много за хубавите думи!
ИзтриванеЕх, че вкусотия и чудесно гостуване!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянка! Радвам се, че ти е било интересно:))!
ИзтриванеВидях и се насладих на това вълшебство при Пепи, и минах да те поздравя! Защото си невероятна! Комплименти, отново!
ОтговорИзтриванеCandy, много си мила! Благодаря ти!
ИзтриванеНелка, изборът ти е перфектен!
ОтговорИзтриванеА изпълнението и снимките, неотразими!
И отдавна си ми легнала на душата, като перфекционист!
Прегръдка и хубаво настроение!
Дани, понякога през вашите очи виждам друг човек:)) Радвам се, че това , което правя, радва и теб. Сърдечно ти благодаря!
ИзтриванеНели, чудесно представяне в блога на Пепи! Великолепен, ароматен и нежен сладкиш! Прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздравления, приятна вечер и хубави почивни дни!
Благодаря, Тили , за високата оценка. Важното е да споделяме хубавите неща, нали?:)) Поздрави и приятна неделна вечер!
ИзтриванеНели, още веднъж благодаря, че откликна на поканата ми,подслади и украси страничката ми :)
ОтговорИзтриванеПредлагам на следващата среща вместо бисквитки да носиш него (по-лесно ще е)
Прегръдка сърдечна и хубав неделен ден!
Е, Пепи, щом ще е по-лесно:)) Пак казвам удоволствието бе изцяло мое и, ако ти си останала удовлетворена, значи целта е постигната:))! Благодаря, че ме покани в пъстрото си местенце! Прегръщам те топло!
ИзтриванеМного вкусно. Красиво гостуване на неповторимата Пети, поздравления Нели за гостенката ти и за теб!
ОтговорИзтриванеА, Еви, всъщност аз бях на гости при Пепи, но няма значение:)) Важното е, че ти е харесало!
ОтговорИзтриванеБраво, Гуинет! Отлично представяне, прекрасен избор на рецепта, апетитни снимки - грабна ме от първи поглед! Сигурна съм, че този сладкиш ще ме спечели и с първата хапка. Подскажи за марципана, моля те, от къде го купуваш, как изглежда опаковката?
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубава неделна вечер!
Благодаря, Елти! Вече писах при Пепи, че купувам от Карфур, Метро и Фантастико. Сега добавих и снимка! Поздрави и хубава вечер!
ИзтриванеОбичам горчивият вкус на марципан, а определено с малини и круши звучи невероятно!
ОтговорИзтриванеПоздрави за теб и Пепи!
ООО, отивам да разгледам тайнствата по приготвянето на това вкусно съвършенство!!!!
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа,Нели!
ОтговорИзтриванеНа цялото семейство пожелавам здраве,щастие и благоденствие!Да се множат успехите ви и да се сбъдват мечтите!
Благодаря мило, Роси! Честита Коледа и светли празници на цялото ви семейство! Бъдете здрави, любящи и позитивни! Много любов, мир и хармония!
ИзтриванеЧестита Нова година!!! Нека 2013 влезе в домовете ни със здраве, радост и любов! Нека я посрещнем с усмивка, да я изживеем с любов и да я изпратим с успехи! За много години!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за чудесното пожелание, Кенди! Честита и светла Нова година! Нека донесе на всички много здраве, надежда, късмет и любов! За много години!
ИзтриванеНелка, поздравления за стилното гости! Сладкишът е фантастичен, точно по мой вкус!Поздрави
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ани! Ще се радвам, ако ти хареса! Поздрави и на теб!
ИзтриванеОбожавам тази рецепта, приготвяла съм я 3 пъти досега и всеки път предизвиква фурор :) Последния път обаче целият марципан в радиус няколко км се беше изпарил и го замених с грис - пак се получи, стана различно, но пак така приятно.
ОтговорИзтриване