Захладня, приятели, и взе да ни влече към топличкото вкъщи. До печката или до камината, до радиатора или близо до климатика, в студеното време няма нищо по-хубаво от една топла и ароматна баница. И с ей такова едно предложение съм дошла днес.
Въобще няма да ви убеждавам колко е вкусна! Всеки да прецени по съвест:))
В България има специфични регионални рецепти и начини за приготвяне на баниците.
Ние обичаме по-сочните и пухкави баници и този начин на приготвяне напълно задоволява тези ни прищевки.
Необходими продукти за една голяма тава с баница:
1 пакет кори печени на сач(аз използвам тези на "Битас", които съдържат 3 големи кръгли кори)
За плънката:
5-6 с.л. олио или зехтин
2 големи стръка праз
300 гр. пресен спанак
300гр. сирене
4 яйца
6 с.л. с връх кисело мляко
1-2 с.л. брашно
1/2 ч.л. сода
сол
1 ч.л. сух джоджен
около 50мл. олио за намазване на корите
За заливката:
1 яйце
2-3 с.л. кисело мляко
2-3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Нарязваме ситно почистеният и измит праз и го задушаваме в мазнината с малко вода. Посоляваме и, когато омекне, прибавяме измития и нарязан спанак. Разбъркваме добре до омекване на спанака. Дръпваме от котлона и охлаждаме.
Отделно разбиваме 4 яйца с киселото мляко и содата, прибавяме брашното и джоджена и разбъркваме. Смесваме яйчната със спаначената смес и добавяме натрошеното сирене.
Всяка кора разрязваме на две половини с форма на полукръг.
В малка купичка сипваме около 50мл. олио и с четчица намазваме половинка кора. Нанасяме равномерно плънката по цялата повърхност и завиваме откъв тясната към широката част на дълго руло. Първото навиваме на охлюв и поставяме в средата на тава за печене с диаметър 36-38см. Повтаряме процедурата по същия начин и с останалите пет кори.
Разбиваме яйцето с киселото мляко и олиото и с помощта на лъжица заливаме равномерно баницата. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна 20 минути, намаляваме на 180 и печем още 20 мин. Изваждаме баницата и я покриваме с хартия за печене, върху която поставяме голяма кърпа. Задушаваме така около 15-20 минути и сервираме топла, пухкава, мека и уханна.
Пропуснах да добавя, че върху баницата преди изпичане може да сложите парченца масло - ей така, за разкош!:))
Да ви сладко!
Въобще няма да ви убеждавам колко е вкусна! Всеки да прецени по съвест:))
В България има специфични регионални рецепти и начини за приготвяне на баниците.
Ние обичаме по-сочните и пухкави баници и този начин на приготвяне напълно задоволява тези ни прищевки.
Необходими продукти за една голяма тава с баница:
1 пакет кори печени на сач(аз използвам тези на "Битас", които съдържат 3 големи кръгли кори)
За плънката:
5-6 с.л. олио или зехтин
2 големи стръка праз
300 гр. пресен спанак
300гр. сирене
4 яйца
6 с.л. с връх кисело мляко
1-2 с.л. брашно
1/2 ч.л. сода
сол
1 ч.л. сух джоджен
около 50мл. олио за намазване на корите
За заливката:
1 яйце
2-3 с.л. кисело мляко
2-3 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Нарязваме ситно почистеният и измит праз и го задушаваме в мазнината с малко вода. Посоляваме и, когато омекне, прибавяме измития и нарязан спанак. Разбъркваме добре до омекване на спанака. Дръпваме от котлона и охлаждаме.
Отделно разбиваме 4 яйца с киселото мляко и содата, прибавяме брашното и джоджена и разбъркваме. Смесваме яйчната със спаначената смес и добавяме натрошеното сирене.
Всяка кора разрязваме на две половини с форма на полукръг.
В малка купичка сипваме около 50мл. олио и с четчица намазваме половинка кора. Нанасяме равномерно плънката по цялата повърхност и завиваме откъв тясната към широката част на дълго руло. Първото навиваме на охлюв и поставяме в средата на тава за печене с диаметър 36-38см. Повтаряме процедурата по същия начин и с останалите пет кори.
Разбиваме яйцето с киселото мляко и олиото и с помощта на лъжица заливаме равномерно баницата. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна 20 минути, намаляваме на 180 и печем още 20 мин. Изваждаме баницата и я покриваме с хартия за печене, върху която поставяме голяма кърпа. Задушаваме така около 15-20 минути и сервираме топла, пухкава, мека и уханна.
Пропуснах да добавя, че върху баницата преди изпичане може да сложите парченца масло - ей така, за разкош!:))
Да ви сладко!
Нели, благодаря за рецептата, мила! Имам всички продукти в наличност, че и корите са ми на същата марка и днес-утре ще има и у нас от твоята баница :) Още щом я видях се облизах сладко, прекрасна е! И много фотогенична! Поздравления! :)
ОтговорИзтриванеТопъл и с много слънчево настроение вторник ти желая!
Ирма, благодаря. Дано се хареса и във вашето семейство! Поздрави!
ИзтриванеНели, размина ми се хубавата ти баница - наложиха ми пак със сирене да им я завия. А аз ето, пак тук поглеждам, че много ми е на сърце твоята :)
ИзтриванеЯ кажи само, корите като ги отвори до колко сухи ти бяха и как се подаваха на огъване, защото моите ми се видяха доста изпръхнали, направо се чупеха... аз и за сефте ползвам такива, та никаква идея си нямам. Абе, истината е, че ме домързя да точа и тез ги грабнах без да гледам и мисля много, много. Точно на "Битас" са.
Ирма, вероятно са били по-старички. Аз, като един препатил потребител, винаги гледам срока на годност и се ровя по щандовете, докато намеря най-прясното, защото във всеки магазин винаги има стока със срок до 14.12. и до 21.12. да речем:)). Корите трябва да са еластични, леко влажни, в никакъв случай сухи. Възможно е и в самата партида да е имало по-препечени, но аз досега не съм попадала на толкова сухи, че да се начупват при завиване. Още повече, че те омекмат и от самата плънка, която е доста сочна. Права си, че разточиш ли домашни, такъв проблем няма, но пусто време - все е дефицит. Дано съм била полезна. А с начупени , или не, народът пак ще я изяде. Ей, сега почнах и да римувам вече:)) Успешен ден, Мила!
ИзтриванеНямам нужда от убеждения:) Много сочна и ароматна е, Нели!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Траянка!:))
ИзтриванеоХХХ ..как обичаммм.. толкова хубава си я направила Гуинет ,че не може да не се изкуши човек.
ОтговорИзтриванеПрекрасна е !
Прегръдки и прекрасен ден!
Зичка, не изкушиш ли първо окото(грешното), работата не става:)) Хубава седмица!
ИзтриванеА и домашните както обичат праз в баница-ще я направя.Обичаме да е мекичка и пухкава ,както тази тук.Благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Моля, моля, затова сме тук, да споделяме и размножаваме хубавите неща:))
ИзтриванеНелка, толкова слънчева изглежда :)
ОтговорИзтриванеИ уханна!
Прегръдка у хубаво настроение!
Дани, малко и беше дефицит слънцето на тази баничка - снимах я вечер, а парчето долу през деня, но беше мрачно. Но уханна е, да:)) Поздрав!
ИзтриванеОлеее замириса ми на баничка! Много вкусна си я направила, Гуинет!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Лучия:))
ИзтриванеНели, хич няма нужда от убеждение - така апетитно и изкушаващо изглежда!
ОтговорИзтриванеПравя баница с праз, но така предложена и със спанак много ми допада! Прекрасни снимки!
Поздравления и приятна вечер!
Тилия, добра комбинация са празът и спанакът. Ако сте любители, можеш да сложиш и повечко спанак. Благодаря за хубавите думи! Хубава седмица!
ИзтриванеАу, това още в неделя ще бъде направено! Обожавам всякакви баници! Поздрави!
ОтговорИзтриванеНадявам се да ви направи неделята по-добра:)) Поздрав!
ИзтриванеМоже ли едно огромно парче за мен :) изглежда просто умопомрачително вкусно!
ОтговорИзтриванеМоже, разбира се! И по пощата пращам:))
ИзтриванеАз мисля,че няма българин,който да не обича баница!А тази е чудесна-апетитна и вкусна!
ОтговорИзтриванеДа, Таня, и аз съм убедена в това. Благодаря!
ИзтриванеНели, от мен "Отличен" за баничката! Много е изкушаваща! Хубава и спокойна вечер! :)
ОтговорИзтриванеДани, нося си бележника:))Хубав и спорен ден на теб!
ИзтриванеИзобщо нямам нужда от убеждение, защото изглежда великолепно! Прекрасни снимки и вкусна баница! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кенди! Поздрав и от мен!
ИзтриванеПрелест по български (или по Гуинет :))! Снимките са страхотни! Научих и нещо ново от рецептата - джодженът, той ми е нов като идея :) Благодаря за рецептата! Записвам я!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Благодаря, Елти! Хубав ден и на теб!
ИзтриванеНе мога да кажа нищо... освен, че е великолепна, както всичко, което правиш в кухнята, а предполагам и извън нея :)
ОтговорИзтриванеФедорка, нали разбираш, че при такава висока оценка една Дева като мен мира няма да може да си намери:)) Благодаря ти!
ИзтриванеАз пък никога не съм опитвала солена баница и тамън имам мерак да си точа кори, ще направя пълнежа по твоята рецепта!
ОтговорИзтриванеИзглежда ми много вкусно и направо нямам търпение :) .
Благодаря ти, че я сподели !
О, avocett, аз пък нямам търпение(и време де) да точа кори, но съм сигурна, че си заслужава - никога няма да забравя баниците на баба. Поздравявам те за желанието да приготвяш всичко по домашному - няма по-вкусно нещо от истинската домашна баница. Успех и дано ви е сладко!Поздрави!
ИзтриванеУмопомрачителни баница и снимки,Нели!Където ми се мерна,все я загледах и мислено заисках да е пред мен сега!
ОтговорИзтриванеХубава неделя!
Роси, благодаря сърдечно за милите думи!
ИзтриванеСтрахотна топла баничка Гуинет. Взимам си това последното парченце ;)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ани. За теб е:))
ИзтриванеА дали би могъл спанакът да се замени с още малко праз лук, в къщи не обичат спанак, а аз мноооого обичам баница с праз лук. И понеже не съм правила и видях рецептата от Вас, дори си купих точно тези кори за да я правя, но се чудя може ли да се махне спанака? Много ще съм Ви благодарна ако ми отговорите!
ОтговорИзтриванеАз лично не съм правила само с праз, но не виждам причина да не се получи и само с този зеленчук. Още стрък може би ще е необходим. Успех ви желая!
ИзтриванеМного хубава баничка, така обичам праз лук..
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ани!
ОтговорИзтриванебаницата ми стана страхотна! Благодаря за хубавата рецепта!
ОтговорИзтриванеБаницата стана превъзходна, благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеРадвам се да прочета това. Благодаря за споделеното! Поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравейте, виждам че коментарите са от много отдавна, но аз чак сега попаднах на Вашия чуден блог. Искам да Ви попитам, дали може да се направи тази баничка само с праз, в къщи недолюбват спанака? Благодаря Ви предварително.
ОтговорИзтриванеЗдравейте, Галя! Радвам се, че сте харесали моя блог. Можете да импровизирате с плънката според вашия вкус. И само с праз ще получите чудесен резултат. Успех! :)
ИзтриванеЗдравейте ! Искам да попитам , ако корите се окажат сухи - може ли да си помогнем и с газирана вода ? Благодаря !
ОтговорИзтриванеПравила съм тази баница много пъти точно по тази рецепта. Става фантастична,благодаря за рецептата
ОтговорИзтриванеИ аз Ви благодаря, че споделихте!
ИзтриванеЗдравей, няма как да не се влюбим просто в рецептата за витата баница с праз и спанак! Уникална е, благодарим ти!
ОтговорИзтриванеБихме искали да ти споделим една рецепта за ВИШИСОАЗ - супа от праз:
РЕЦЕПТА ЗА СУПА ОТ ПРАЗ ИЛИ ПО-ИЗВЕСТНА КАТО ВИШИСОАЗ
Необходими продукти:
3 стръка праз
250 г масло
1,5 литър зеленчуков бульон
500 г картофи
½ ч.ч. неподсладена готварска сметана
сол
Начин на приготвяне:
В тенджера се разтопява маслото и към него се прибавя предварително нарязания праз. Разбърква се и празът се оставя да се задуши за около 5 минути, за да омекне. След това се прибавят нарязаните на кубчета картофи заедно с бульона. Течността трябва да поври на бавен огън за около 30 минути. След като се свали от котлона се пасира като се прибавя предварително извадената от хладилника сметана.
*Супата може да се консумира топла или студена. При топлия вариант по желание могат да се добавят хрупкави крутони, а при студения ситно нарязани стръкчета пресен праз.
Добър апетит!
Благодаря ви за споделената рецепта! Убедена съм, че ще бъде вкусна!
Изтриване