четвъртък, 24 юли 2014 г.

Зелен фасул с яйца и пресен джоджен

Почитател съм на всичко зелено в кулинарията. Много обичам да използвам свежи подправки и билки, защото придават невероятен аромат на ястията.
 Днешната рецепта е една от любимите ми, защото се приготвя бързо и е много вкусна. Имам нейни роднини в блога, които препоръчвам горещо на всички любители на зеленото.
Това е рецепта, която приготвям  през цялата година, но особено я харесвам, когато на пазара може да се намери пресен зелен или жълт фасул.


Необходими продукти за 4 порции:

800-1000г пресен жълт или зелен фасул(може да използвате замразен или стерилизиран- в този случай ще ви трябват 2 стандартни буркана от 800мл)
1 голяма глава стар лук
1 морков
2-3 домата (или стерилизирани - бурканче от старата лютеница "Хорце :)
скилидките на 1 глава чесън
пресен джоджен - колкото повече, толкова повече
зехтин и краве масло
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Сваряваме фасула в тенджерка с подсолена вода до готовност (около 15-20мин.)
В по-голям и дълбок тиган загряваме малко зехтин и масло и добавяме нарязаните на дребно лук и чесън, както и настъргания морков. Добавяме 3-4 с.л. вода и задушаваме под капак до омекване на зеленчуците. След това прибавяме обелените и нарязани на кубчета домати и задушаваме, докато ястието остане почти на мазнина.
Оцеждаме фасула и го сипваме към зеленчуковата смес. Разбъркваме добре. В 1 и 1/2 - 2  ч.ч. охладен бульон от варенето на зеления фасул разтваряме 1с.л нишесте или брашно и изсипваме при боба. Разбъркваме до уплътняване на соса и прибавяме ситно нарязания джоджен(гьозум).
Намазваме с масло подходяща тавичка и изсипваме в нея сместа. С помощта на лъжица правим няколко вдлъбнатини, в които чукваме яйцата едно по едно. Върху всяко яйце поставяме малко парченце масло, посоляваме леко и поръсваме с малко червен и черен пипер.
Запичаме ястието в предварително загрята на 180 градуса фурна до стягане на яйцата- около 15 минути.


Сега е моментът да си сипете по една студена бира и да седнете на масата.
Ястието е вкусно и топло и студено.
Добър апетит!



9 коментара:

  1. Много вкусно! Облизвам му се за пореден път.

    ОтговорИзтриване
  2. Първо се сетих за спанака, когато видях снимката :)
    Прегръдка, Нелка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да,фен съм на такива работи аз:)! Поздравче, Дати!

      Изтриване
  3. Потвърждавам,че Нелка приготвя ястието целогодишно,показвала е снимки ,даже мислех,че рецептата я има в блога.Всеки път го приготвяш толкова апетитно,Нели,пък така да обичам зелен фасул,ммммм!Прегръдка и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Препоръчвм ти го. Роси! И с пресен грах става! Хубав ден!

      Изтриване
  4. Нели, тази рецепта вече е изпълнена, само че моята майка я приготви с моята асистенция ;), та исках да споделя, че и неядящите зелен фасул проядоха :)
    Много апетитна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  5. Въобще не се очудвам, защото и моят брат прояде зелен фасул с нея:)! Благодаря, Таня, и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Много обичам зелен боб, тази рецепта е много идейна и различна и мисля да си приготвя ястието. :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...