Свеж, освежаващ, ароматен - така бих определила днешния десерт. чудесно лятно наслаждение! Да започваме!
Начин на приготвяне:
Пъпешът, който ще използвате е добре да бъде около килограм, за да има достатъчно материал и за украсата на най-горния слой.
В пасатор блендираме бисквитите до едри трохи, добавяме към тях маслото и накрая меда. Разбъркваме добре.
Разпределяме с притискане бисквитената смес на даното на откопчаваща се форма, която сме покрили с хартия за печене и сме направили борд с лента хартия за печене с височина около 10 см. Това се налага, за да се запази по-добре формата на чийзкейка, а и става доста бързо.
Разтваряме желатина в 100мл студена вода до набъбване. После го втечняваме на водна баня. В робот или с пасатор пюрираме обеления на парчета пъпеш и го слагаме да се оцеди в гевгир за 10 мин., като отдолу поставяме купа, за да се отече сокът. Запазете го - ще трябва за най-горния слой.
В робот или с пасатор разбиваме изварата с меда на гладък крем. Прибавяме сметаната, киселото мляко и отцеденото пюре от пъпеш. При постоянно разбъркване прибавяме към сместа стопения желатин. Изсипваме всичко върху бисквитената подложка във формата , покриваме с капак и прибираме в хладилника да 2 часа.
Необходими продукти за форма с диаметър 23см:
150 г какаови бисквити
1с.л. мед
50 г стопено масло
200 г прясна извара
200 г животинска сметана за готвене
3-4 с.л. мед(според вкуса - може да добавите и повече)
500г пъпеш(аз ползвам сорт Галия, защото е по-сочен)
100г кисело мляко 2%
2 п. желатин(20г)
За горния слой:
топчета от пъпеш - около 200-300гр.
изцедения сок от пъпеша(около 160мл)
1 с.л. мед
2 ч.л желатин(10г)
Пъпешът, който ще използвате е добре да бъде около килограм, за да има достатъчно материал и за украсата на най-горния слой.
В пасатор блендираме бисквитите до едри трохи, добавяме към тях маслото и накрая меда. Разбъркваме добре.
Разпределяме с притискане бисквитената смес на даното на откопчаваща се форма, която сме покрили с хартия за печене и сме направили борд с лента хартия за печене с височина около 10 см. Това се налага, за да се запази по-добре формата на чийзкейка, а и става доста бързо.
Разтваряме желатина в 100мл студена вода до набъбване. После го втечняваме на водна баня. В робот или с пасатор пюрираме обеления на парчета пъпеш и го слагаме да се оцеди в гевгир за 10 мин., като отдолу поставяме купа, за да се отече сокът. Запазете го - ще трябва за най-горния слой.
В робот или с пасатор разбиваме изварата с меда на гладък крем. Прибавяме сметаната, киселото мляко и отцеденото пюре от пъпеш. При постоянно разбъркване прибавяме към сместа стопения желатин. Изсипваме всичко върху бисквитената подложка във формата , покриваме с капак и прибираме в хладилника да 2 часа.
Когато сместа е желирала добре, приготвяме топчетата пъпеш за украсата с помощта на кръгла лъжичка. Отдело разтваряме желатина в 100 мл студена вода и след набъбването му го стопяваме на водна баня. Подслаждаме с меда отцедения от пъпеша сок и добавяме към нето леко охладения желатин. Ако сокът от пъпеша ви е по-малко, важно е да знаете, че общото количество течност (това на сока и водата за разтварянето на желатина) трябва общо да е около 250 - 260мл. Разпределяме топчетата пъпеш върху стегналата млечна смес и заливаме с пъпешовия сок. Връщаме в хладилника за още поне 2 часа.
Забележка: Ако нямате такава специална лъжичка за издълбаване на топчета, или не разполагате с достатъчно свободно време, просто можете да пюрирате малко от пъпеша и да го смесите с желатина и сока от оцеждането. С така получената плодова сдмес залейте желиралата вече млечна смес и оладете в хладилника за 2 ч.
Насладете се на свежия и ароматен вкус и нежната текстура!
Добър апетит!
Поздравления! Великолепно! Хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря! Хубави почивни дни!
ИзтриванеЧудесен е, Нели! Много свеж!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Пепи! Наистина е свеж!
ИзтриванеКрасив и ароматен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дани!Ще ти хареса:)!
ИзтриванеАуу, фантастичен е този чийзкейк !
ОтговорИзтриванеПриеми моите адмирации и възхищение :)
Всеки път ме изкушаваш с твоите снимки и рецепти
Поздрави
Благодаря, Вики! Приемам ги, защото наистина е чудесен летен десерт! Поздрави!
ИзтриванеОчите ми останаха в тази красота...моите комплименти
ОтговорИзтриванеза страхотния летен разкош от фин вкус и аромат, нежна визия и красиви снимки.
Благодаря за чудесната идея, сърдечни поздрави и хубави летни дни!
Дианка, ти си естет и почитател на леките и вкусни храни - убедена съм, че ще ти хареса. Благодаря за високата оценка! Хубави летни дни!
ИзтриванеНели, много вкусно, свежо и красиво предложение за летен десерт!
ОтговорИзтриванеХубаво лято!
Бети, радвам се да те видя:)! Благодаря ти!
ИзтриванеНели, да кажа и тук - много свежо и нежно!
ОтговорИзтриванеВеси, благодаря ти за хубавите думи. Очаквай скоро и рецептата за телешките опашчици ;)!
ИзтриванеО, ида, ида, Нели! Ако е свършил, вземи пак да направиш! ;)
ОтговорИзтриванеЛетен разкош е това! Поздравления за идеята и изисканата визия!
Прегръдки и щастливо лято!
Добре дошла си, Ирма! За тебе ще направя отново с удоволствие! Поздрави и хубаво лято!
ИзтриванеО, каква красота! Много нежен и фин сладкиш! Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате! Такъв е да:)! Поздрави и слънчево настроение!
ИзтриванеПо лятно и красиво от това, здраве му кажи:)! Разкошни снимки! Комплименти, Нели!
ОтговорИзтриванеХубава събота и неделя!
Заслужаваше по-хубави снимки този сладур, но го снимах рано сутринта, светлината не бе достатъчна, а и бяло и жълто са трудни за снимане, но толкова мога. Вкусът компенсира всичко. Благодаря за оценката, Ваня и хубаво лято!
ИзтриванеРазкошно!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, мило другарче:)!
ИзтриванеНели, вдъхновяваш ме отново :)
ОтговорИзтриванеПъпешовият чизкийк които си направила е невероятно свеж и симпатичен..., толкова е летен и ефирен!
Поздрави сърдечни!
Ами много се радвам, Таничка! Сигурна съм, че ще ти допадне. Ефирен е добро определение:). Благодаря ти за хубавите думи. Много слънчево настроение ви пожелавам!
ИзтриванеИ аз така го определям! Страхотен летен десерт! Поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кенди! Поздрави!
ИзтриванеНели, лятото се е събрало в чинията ти... Направо е разгърнало цялата си красота! Ама прекрасно!
ОтговорИзтриванеКолко образно го описа, Гери! Ама така си е:)!
ИзтриванеНели,мога да му се посветя на целия чийз,толкова е изкусителен и с любим плод-обожавам пъпеш!
ОтговорИзтриванеСтрахотно,сочно,лятно,свежо,лесно и прекрасно!
Прегръдка!
Роси, този свят има нужда от хора, готови да се посветят на нещо хубаво! :) Благодаря ти, мила! И аз те прегръщам!
ИзтриванеИзящен е, Нели! Такъв десерт се прави, когато искаш да впечатлиш някого! Ще използвам предложението ти! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за оценката, Зори! Поздрав най-сърдечен!
ИзтриванеПредставям си , колко освежително действа в тези летни дни! Прекрасни снимки , прекрасна идея!!! Изглежда много изкушаващо!Приятно лято!
ОтговорИзтриванеПерфектен десерт в жегите! Благодаря за щедрите похвали, Бени! Нека да е хубаво и твоето лято!
Изтриване