събота, 9 август 2014 г.

Пай с гриловани тиквички и извара

В тази рецепта всичко е много вкусно - тестото, пълнежът, добавките. В сезонът на тиквичките е грехота да не приготвиш подобно нещо. Често пека тиквичките  на грил тиган, защото не съм фен на пърженето. Случва ми се да останат, защото приготвям в по-големи количества. С тази рецепта вдъхвам нов кулинарен живот на останалите тиквички. Разбира се, можете да си изпечете тиквички точно за нея и, уверявам ви, няма да останете разочаровани.


Без да съм излишно многословна преминавам към рецептата.

Необходими продукти за тава с диаметър 30см. (4-6 порции)

За тестото:

420г брашно - (+) (-) 1-2 с.л.
6 с.л. зехтин
180 мл газирана вода (със стайна температура)
1 яйце
1 ч.л. захар
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. суха мая

За пълнежа:

2-3 пресни тиквички, нарязани надлъжно
300 - 350г прясна извара
100г заквасена сметана (може да се замени с крем сирене тип Филаделфия)
2 яйца
50 г пармезан
3 с.л. пресен копър или босилек
1 ч.л сух риган
черен пипер
лимонов босилек




Начин на приготвяне:

Нарежете тиквичките надлъжно с дебелина около 5мм без да ги белите и ги запечете на грил тиган като ги намажете с малко зехтин. Не ги препичайте!

Пресейте брашното, смесете го със сухата мая, направете  кладенче в средата и изсипете разбитото с газираната вода яйце и останалите продукти. Замесете меко нелепнещо тесто. Може да ползвате и машината за хляб за омесване като в този случай започнете първо с течните, а след това със сухите продукти. Поставете готовото тесто под фолио в намаслен съд да втаса около 30 мин или го оставете да втаса в машината за хляб на програма "тесто".

Върху добре набрашнен плот или силиконово килимче с точилка разточете втасалото тесто на кръг с диаметър около 40см. С помощта на точилката го пренесете в тава, чието дъно сте покрили с хартия за печене и сте намазали стените с масло. Тестото трябва да виси от краищата на тавата навън.
С пасатор или робот разбийте изварата с яйцата и сметаната, добавете пармезана, свежите и сухи подправки и черния пипер. Разстелете тази смес на равномерен слой върху тестото и върху нея подредете лентите печени тиквички. С ръка загънете висящото навън тесто върху плънката. Може да украсите отгоре с парченца синьо сирене, кашкавал или чери доматчета, но и без тях ще получите изключително вкусно печиво. Поръсете с малко сух риган и печете 25 мин. в предварително загрята на 180 градуса фурна.
При поднасяне поръсете с лимонов босилек.


Добър апетит!


15 коментара:

  1. Разкошен е,Нели,казвам го за трети път,но пък най-възторжено!Не съм опитвала тесто с газирана вода,трябва непременно да се поправя,имам ти пълно доверие,че е много пухкаво!А и снимките не ми оставят грам съмнение-прелестни както винаги!Хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тестото с газирана вода дава наистина пухкави печива. Благодаря, Роси! Харесва ми да се вдъхновямаме взаимно :)! Успешна седмица

      Изтриване
  2. Нелка, прекрасни снимки!
    И много е вкусно, сигурна съм :)
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. С Роси наистина прекалихте,Нели......:)))От прекрасни,по-прекрасни галети ни предлагате!!!!!
    Снимките са чудесни,поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Малко прекалихме, да. Ама пък какви хубавини сме споделили:)! Благодапя, Миленка! Хубава седмица!

      Изтриване
  4. Свежо лятно предложение, а снимките- уникални!Поздрави*)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодапя за похвалата, Кате! Поздрав най-сърдечен!

      Изтриване
  5. "Разбира се, можете да си изпечете тиквички точно за нея и, уверявам ви, няма да останете разочаровани." - Нели, и без да ме уверяваш, вече ти вярвам, нали знаеш! Чудесно предложение за любител на тиквички като мен (който също не ги харесва пържени). Да ви е мнооого тиквичко-сладко вкъщи. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, ти, както винаги, си много мила!Благодаря ти, слънчево момиче! Поздравче!

      Изтриване
  6. Да, връщайки се назад си харесах и това!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами хубавец е- как да не го харесаш :))! Поздрави и спорна седмица, Веси!

      Изтриване
  7. Чудесно предложение за галет в солен вариант! Напълно по вкуса ми!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Инче, първоначално го нарекох галет, но галетите са с васлено тесто, затова пай е по-точно:)! Опитай, ще се радвам да споделиш! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Хич не знам къде съм спала, че да пропусна тази вкусотия, ама точно по вкуса ми е :) И тиквички в градината на майка ми е пълно с часове растат, ще го спретна този прелестен пай в най-скоро време!
    Благодаря ти, Нели, поздрави!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...