Обичам чийзкейковете - и тези с печене , и тези - без. Често включвам в тях сезонни плодове и се наслаждаваме на ароматната комбинация между вкус и текстура. Прекрасни десерти! И днешният, с когото ще ви запозная, е такъв.
Той е облагородена и подобрена версия на чийзкейка с малини , чиято рецепта съм публикувала в далечната 2011г.
Необходими продукти:
За подложката:
200гр. бисквити "Роден край"
60г масло
За пълнежа:
450 г прясна извара
100г заквасена сметана
130г захар
2 яйца
1 с. л. нишесте с връх
кората и сока на 1/2 лимон
1 ванилия
1/2 кг пресни къпини
Начин на приготвяне:
В блендер или с пасатор смелете бисквитите на едри трохи, прибавете мекото масло и пасирайте.
Разстелете бисквитената смес върху хартия за печене в откопчаваща се форма с диаметър 23см. Притиснете с пръсти към дъното, намажете стените с масло и приберете в хладилника.
В робот или с пасатор пасирайте до гладък крем изварата, захарта, нишестето и сметаната. Добавете яйцата едно по едно, после лимоновия сок, кората и накрая ванилията. Извадете формата от хладилника и изсипете върху бисквитите. Върху млечната смес с притискане наредете къпините. Печете 1 час на 170 градуса.
Ако използвате форма точно с този диаметър, ще ви останат къпини, които може да сварите с малко захар и да използвате за заливка на изпечения и изстинал чийзкейк.
Забележка: Винаги използвайте за чийзкейк прясна безсолна извара. Това е много важно. Бъдете внимателни и следете за срока на годност, не рискувайте с нови марки, ако вече имате изпитани и любими. Ако не можете да намерите прясна извара, я заменете с крем сирене. (Това е по-скъп вариант, но гарантира добър резултат.)
Пасирайте изварата дълго до гладък крем - така ще получите подходяща текстура. И последно - не препичайте чийзкейка.
Този чийзкейк може да сервирате и без заливка. Ако все пак желаете такава, а не са ви останали достатъчно къпини - просто го намажете със сладко от червени плодове - малини, касис, боровинки, къпини, черници. Ако сладкото ви е прекалено гъсто, го разредете с няколко лъжици вода.
Същият кейк може да приготвите с малини или ягоди. Намажете изпечения кейк с гъсто сладко или желе и "залепете" пресните плодове отгоре. Глазирайте ги със желе или поръсете с пудра захар за по-ефектна визия!
Добър апетит! Наслаждавайте се!
Той е облагородена и подобрена версия на чийзкейка с малини , чиято рецепта съм публикувала в далечната 2011г.
Необходими продукти:
За подложката:
200гр. бисквити "Роден край"
60г масло
За пълнежа:
450 г прясна извара
100г заквасена сметана
130г захар
2 яйца
1 с. л. нишесте с връх
кората и сока на 1/2 лимон
1 ванилия
1/2 кг пресни къпини
Начин на приготвяне:
В блендер или с пасатор смелете бисквитите на едри трохи, прибавете мекото масло и пасирайте.
Разстелете бисквитената смес върху хартия за печене в откопчаваща се форма с диаметър 23см. Притиснете с пръсти към дъното, намажете стените с масло и приберете в хладилника.
В робот или с пасатор пасирайте до гладък крем изварата, захарта, нишестето и сметаната. Добавете яйцата едно по едно, после лимоновия сок, кората и накрая ванилията. Извадете формата от хладилника и изсипете върху бисквитите. Върху млечната смес с притискане наредете къпините. Печете 1 час на 170 градуса.
Ако използвате форма точно с този диаметър, ще ви останат къпини, които може да сварите с малко захар и да използвате за заливка на изпечения и изстинал чийзкейк.
Забележка: Винаги използвайте за чийзкейк прясна безсолна извара. Това е много важно. Бъдете внимателни и следете за срока на годност, не рискувайте с нови марки, ако вече имате изпитани и любими. Ако не можете да намерите прясна извара, я заменете с крем сирене. (Това е по-скъп вариант, но гарантира добър резултат.)
Пасирайте изварата дълго до гладък крем - така ще получите подходяща текстура. И последно - не препичайте чийзкейка.
Този чийзкейк може да сервирате и без заливка. Ако все пак желаете такава, а не са ви останали достатъчно къпини - просто го намажете със сладко от червени плодове - малини, касис, боровинки, къпини, черници. Ако сладкото ви е прекалено гъсто, го разредете с няколко лъжици вода.
Същият кейк може да приготвите с малини или ягоди. Намажете изпечения кейк с гъсто сладко или желе и "залепете" пресните плодове отгоре. Глазирайте ги със желе или поръсете с пудра захар за по-ефектна визия!
Добър апетит! Наслаждавайте се!
Оооооооо,как ще ощетя този разкош.....,задължително ще го приготвя със заливката!Поздрави:)!
ОтговорИзтриванеСъс заливка си е най-добре, нали :)? Поздрави, Миленка!
ИзтриванеСтрахотен!
ОтговорИзтриванеИ аз ги обожавам чийзкейковете.
Този толкова е сочен с тези къпинки, адмирации за рецептата и снимките!
Винаги съм се възхищавала на творенията ти..
Поздрави и прегръдки от Баку!
Благодаря ти, Аля, за хубавите думи и емоцията, която ми предаде! Поздрав най-сърдечен!
ИзтриванеИ преди съм казала,ама и сега е валидно определението-кулинарен оргазъм!Не намирам по точни думи за тази наслада!Нели,милост нямаш!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеСочен,сочен-така го обичам и аз....Много е хубав!
ОтговорИзтриванеМного сочно и свежо, Нели!
ОтговорИзтриванеПодкрепям Миленчето!
ОтговорИзтриванеЗадължително със заливката..мммммм....
И аз съм голяма почитателка на чийзкейковете! Тези с печене са ми една идея по-любими. Снимките са умопомрачителни, Нели!
ОтговорИзтриванеПрегръдка!
И аз като Зори повече харесвам печените. Ама, Нели, вече не знам дали мога да харесам друг след твоя, защото ослепях... Направо ме заслепи с тези снимки и тази вкусотия...
ОтговорИзтриванеПрегръдки! :)
Страхотен! И аз обожавам чийзкейкове! А твоят е толкова ароматен и неустоим!
ОтговорИзтриванеФантастичен е, а снимките невероятно красиви!Хубав ден!
ОтговорИзтриванеНелка, разкошен десерт, невероятно истински снимки и чудесен сервиз! Поздравления!
ОтговорИзтриванеГледам първата снимка и въобще не трябва да чета - такава свежест и аромат лъхат от нея, даже вкусът усещам!
ОтговорИзтриванеПрекрасен десерт, чудесно съчетание!
Поздрави, Нели!
Това ми е много любима комбинация, великолепно! Точно с извара много обичам! Приказен! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЛесна рецепта с достъпни продукти и прекрасни снимки :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата, ще се прави кейк, то се е видяло.