петък, 25 юли 2014 г.

Чийзкейк с пъпеш

Свеж, освежаващ, ароматен - така бих определила днешния десерт. чудесно лятно наслаждение! Да започваме!




Необходими продукти за форма с диаметър 23см:

150 г какаови бисквити
1с.л. мед
50 г стопено масло

200 г прясна извара
200 г животинска сметана за готвене
3-4 с.л. мед(според вкуса - може да добавите и повече)
500г  пъпеш(аз ползвам сорт Гала, защото е по-сочен)
100г кисело мляко 2%
2 п. желатин(20г)

За горния слой:
топчета от пъпеш - около 200-300гр.
изцедения сок от пъпеша(около 160мл)
1 с.л. мед
2 ч.л желатин(10г)



Начин на приготвяне:

Пъпешът, който ще използвате е добре да бъде около килограм, за да има достатъчно материал и за украсата на най-горния слой.

В пасатор блендираме бисквитите до едри трохи, добавяме към тях маслото и накрая меда. Разбъркваме добре.
Разпределяме с притискане бисквитената смес на даното на откопчаваща се форма, която сме покрили с хартия за печене и сме направили борд с лента хартия за печене с височина около 10 см. Това се налага, за да се запази по-добре формата на чийзкейка, а и става доста бързо.

Разтваряме желатина в 100мл студена вода до набъбване. После го втечняваме на водна баня. В робот или с пасатор пюрираме обеления на парчета пъпеш и го слагаме да се оцеди в гевгир за 10 мин., като отдолу поставяме купа, за да се отече сокът. Запазете го - ще трябва за най-горния слой.
В робот или с пасатор разбиваме изварата с меда на гладък крем. Прибавяме сметаната, киселото мляко и отцеденото пюре от пъпеш. При постоянно разбъркване прибавяме към сместа  стопения желатин.  Изсипваме всичко върху бисквитената подложка във формата , покриваме с капак и прибираме в хладилника да 2 часа.


 Когато сместа е желирала добре,  приготвяме топчетата пъпеш за украсата с помощта на кръгла лъжичка. Отдело разтваряме желатина в 100 мл студена вода и след набъбването му го стопяваме на водна баня. Подслаждаме с меда отцедения от пъпеша сок и добавяме към нето леко охладения желатин. Ако сокът от пъпеша ви е по-малко, важно е да знаете, че общото количество течност (това на сока и водата за разтварянето на желатина) трябва общо да е около 250 - 260мл. Разпределяме топчетата пъпеш върху стегналата млечна смес и заливаме с пъпешовия сок. Връщаме в хладилника за още поне 2 часа.
 Забележка: Ако нямате такава специална лъжичка за издълбаване на топчета, или не разполагате с достатъчно свободно време, просто можете да пюрирате малко от пъпеша и да го смесите с желатина и сока от оцеждането. С така получената плодова сдмес залейте желиралата вече млечна смес и оладете в хладилника за 2 ч.


Насладете се на свежия и ароматен вкус и нежната текстура!
Добър апетит!

четвъртък, 24 юли 2014 г.

Зелен фасул с яйца и пресен джоджен

Почитател съм на всичко зелено в кулинарията. Много обичам да използвам свежи подправки и билки, защото придават невероятен аромат на ястията.
 Днешната рецепта е една от любимите ми, защото се приготвя бързо и е много вкусна. Имам нейни роднини в блога, които препоръчвам горещо на всички любители на зеленото.
Това е рецепта, която приготвям  през цялата година, но особено я харесвам, когато на пазара може да се намери пресен зелен или жълт фасул.


Необходими продукти за 4 порции:

800-1000г пресен жълт или зелен фасул(може да използвате замразен или стерилизиран- в този случай ще ви трябват 2 стандартни буркана от 800мл)
1 голяма глава стар лук
1 морков
2-3 домата (или стерилизирани - бурканче от старата лютеница "Хорце :)
скилидките на 1 глава чесън
пресен джоджен - колкото повече, толкова повече
зехтин и краве масло
сол и черен пипер

Начин на приготвяне:

Сваряваме фасула в тенджерка с вода до готовност, като към края на варенето прибавяме сол.
В по-голям и дълбок тиган загряваме малко зехтин и масло и добавяме нарязаните на дребно лук и чесън, както и настъргания морков. Добавяме 3-4 с.л. вода и задушаваме под капак до омекване на зеленчуците. След това прибавяме обелените и нарязани на кубчета домати и задушаваме, докато ястието остане почти на мазнина.
Оцеждаме фасула и го сипваме към зеленчуковата смес. Разбъркваме добре. В 1-2 ч.ч бульон от варенето на боба разтваряме 1с.л нишесте и изсипваме при боба. Разбъркваме до уплътняване на соса и прибавяме ситно нарязания джоджен(гьозум).
Намазваме с масло подходяща тавичка и изсипваме в нея сместа. С помощта на лъжица правим няколко вдлъбнатини, в които чукваме яйцата едно по едно. Върху всяко яйце поставяме малко парченце масло, посоляваме леко и поръсваме с малко червен и черен пипер.
Запичаме ястието в предварително загрята на 180 градуса фурна до стягане на яйцата- около 15 минути.
Сега е моментът да си сипете по една студена бира и да седнете на масата.
Ястието е вкусно и топло и студено.
Добър апетит!



вторник, 22 юли 2014 г.

Панакота с праскови

Привърженик съм на идеята, че най-полезни са сезонните плодове и зеленчуци. Затова, използвам максимално през лятото всичко, което е узряло. Разбира се предпочитам плодовете в суров вид, но разнообразявам менюто  с плодови сладкиши и кремове.
Днес ще ви представя една чудесна лятна рецепта с праскови, която може да се приготви и с други плодове според вашето желание и вкус.



Необходими продукти за 8 порции (броят може да бъде повече или по-малко  в зависимост от вместимостта на чашите):

1 готов блат или няколко бисквити от типа на "Роден край" или "Еверест" (по 2-3 за всяка чаша)
няколко лъжици сок от компот от праскови за сиропиране на блата (бисквитите)

За бялата смес:

2 бр. добре узрели, но не много меки праскови
200 г заквасена сметана
300 г кисело мляко
200 г сладкарска сметана
пудра захар на вкус
1 ванилия
1, 5  пакет желатин (15г)

За плодовото желе:

2 бр. добре узрели, но не много меки праскови
300- 400 г вода
захар на вкус
пръчка канела
1 п. желатин

Начин на приготвяне:

Изрязваме блата с подходяща чаша и го поставяме на дъното й. Сиропираме леко с компота от праскови.

Разтваряме желатина в малко студена вода и, щом набъбне, го стопяваме на водна баня. През това време с вилица разбиваме пудрата захар със заквасената сметана. В кухненски робот или с пасатор смесваме обелените парчета праскова с киселото мляко и сладкарската сметана и пасираме до гладък крем. Смесваме плодовата смес със заквасената сметана, прибавяме ванилията и на тънка струйка, при постоянно разбиване,  добавяме и стопения желатин.
Разливаме равномерно в предварително подготвените чаши със сиропиран  блат на дъното. Поставяме в хладилник за поне 2 часа.

Когато сместа в чашите е желирала добре, приготвяме и желираните праскови като за целта в малка тенджерка сипваме и възвираме 300 - 400 гр. вода. Отделно разтваряме желатина в малко вода и го оставяме да набъбне. Прибавяме обелените прасковите нарязани на малки парченца, захар на вкус и пръчка канела. Варим около 5-6 мин.(ако предпочитате прасковите да са по-меки, като в компот например, варете още малко) и отдръпваме от огъня.  Стопяваме набъбналия желатин на водна баня (не бива да завира) и на тънка струйка го смесваме с прасковената смес. Охлаждаме и разсипваме с помощта на лъжица равномерно върху сметановата смес в чашите. Прибираме в хладилника за още 2-3 часа.
Добър апетит!

понеделник, 21 юли 2014 г.

Бирени хлебчета Претцел

Отдавна имам желанието да направя известните питки Претцел. Технологията в началото ми се струваше малко сложна и това бе причината да отлагам във времето. Не е било необходимо! Реших да направя хлебчетата с любимото ми тесто с бира. Тези от вас, които посещават блога ми от време на време, знаят, че предпочитам това тесто. Говоря за питките с бирено тесто с пълнеж и усуканите кашкавалки. Мисля, че не е случаен фактът, че усуканите кашкавалки са най-популярната публикация в блога.
Та днес ви предлагам още една (всъщност даже са две) възможност за работа с това тесто с чудесен резултат.





Ще започна с няколко уточнения. В началото се придържах стриктно към рецептата за бирено тесто на Ердинч от форума на бг. мама. Постепено я пригодих към нашия вкус, защото добавката на посоченото количество мед прави тестото леко сладко (особено ако не се използва по-горчива бира). Аз замених меда с една пълна супена лъжица кафява захар демерара. Така вкусът ми се струва по-балансиран, а и втасването на тестото е по-бързо. Предпочитам да използвам по-лека бира от типа на  "Астика" и "Ариана".

Необходими продукти:



За тестото:


500 г брашно, 
300 мл. бира - най-добре леко изветряла, 
1 пълна с връх с.л.  кафява захар демерара,
2 с.л. зехтин или олио 
1 1/2 ч.л. сол, 
1 3/4 ч. л. суха мая

4 пълни чаени чаши вода,  1/4 ч.ч. сода за хляб

1 жълтък  за намазване, морска сол за поръска


Аз замесвам всичко в машината за хляб, но всичко това може да се направи и на ръка по познатия начин до получаване на мека топка нелепнещо тесто. Оставяме тестото да втаса за около 30-40 минути в машината или в намаслен съд под свежо фолио. Изваждаме върху леко набрашнен плот или върху силиконово килимче с намаслени ръце. Разделяме тестото на две топки, които оформяме като дебели фитили и всеки фитил нарязваме на парчета по 60-65гр. (добре е да се използва домакинска везна - така питките ще станат еднакви). Оформяме парченцата на топчета и подреждаме в две тави върху хартия за печене. Оставяме ги да втасат около 20 минути във фурната на 40 градуса.
 В подходяща тенджера кипваме 4ч.ч. вода, отдръпваме от огъня (за да не изкипи) и добавяме содата. Връщаме на котлона и с помощта на решетъчна лъжица пускаме всяко топче във врящата вода за около 20-30 секунди. Изваждаме ги върху домакинска хартия и след оцеждането им подреждаме топчетата отново върху хартията за печене във вече приготвените тави.
Намазваме отцедените питки с жълтък, посоляваме с морска сол  и правим по два разреза върху всяка с остър нож.
Печем на 190-200 градуса около 20-25 минути. Изваждаме ги и покриваме с чиста кърпа. Хапваме си ги още топлички, мекички и вкусни.




От същото тесто можете да изпечете и две хлебчета по 400гр. всяко. За целта разделете тестото на две и оваляйте всяка част обилно в брашно, като и придадете леко овална форма. Прехвърлете ги в тавичка върху хартия за печене. Направете няколко разреза и оставете да втасат на топло около 20-30 минути (във фурната на 40 градуса е добър вариант). 



Изпечете на 180 градуса до готовност и покрийте с чиста кърпа до омекване.





Добър апетит!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...