Това са едни от сладките, които често приготвям по Коледа в резултат от коледната еуфория в кулинарната тема в бг. мама през последните няколко години. Истина е, че преди това почти истерично правене и показване на коледни сладки, коледното приготовление у дома бе доста по-скромно и традиционно според сладкарските празнични рецепти по тукашните ширини. Истина обаче и това, че новите рецепти направиха Коледата ни по-вкусна.
В първите години списъкът с коледни сладки бе доста дълъг, ентусиазмът ми - много голям, кръстът и гърбът ми - по-здрави.
Днес, след доста изпитани рецепти, съм ограничила сладките до 4-5, изцяло съобразени с вкусовете на моите домашни любимци. За мен това е една от най-сполучливите и вкусни рецепти за линцерови сладки и съм благодарна на момичето с псевдоним nudel33 от форума на бг.мама, че я сподели с всички нас.
Рецептата е австрийска и днес аз я споделям с вас с надеждата да направи по-вкусни и вашите коледни празници.
Необходими продукти:
200гр меко масло
3 жълтъка
100г захар
1 ванилия
кората на един лимон
50г смлени сурови или печени лешници (белени)
300г брашно
Начин на приготвяне:
Смелете лешниците възможно най-ситно. От всички продукти замесете маслено тесто на ръка или в кухненски робот. Увийте тестото в свежо фолио и го оставете в хладилника за един час, за да стегне. Моята препоръка е да работите с тестото, като го разделите на 4-5 дози за разточване. Така ще предотвратите прекаленото омекване на масленото тесто, което от топлината на ръцете и стайната температура омеква бързо и оформянето и отделянето на бисквитките ще стане по-трудно. Вземете една доза (другите да си стоят в хладилника), разточете я върху подходяща подложка с дебелина около 3-4 мм и изрежете с формички по желание. Лично аз предпочитам формички с по-малък диаметър - сладките стават повече на брой и са по-кокетни.
Ако използвате формичка с диаметър 4 см, ще получите около 48-50 слепени сладки. За да не сбъркате броя на двойките ( на подложната бисквитка и залепената за нея изрязана бисквитка в средата) във всяка тава сложете по равен брой от двете. Така ще имате готови комплекти. Печете около 10 минути на 175 -180 градуса до леко порозовяване на крайчетата. Не ги препичайте!
Докато се пече първата доза, изведете следващата част от тестото и работете по този начин докато свърши цялото тесто.
Охладете добре изпечените бисквитки и ги слепете с желе или конфитюр с червен цвят. Аз предпочитам малиново желе, но можете да ги направите с ягодов или касисов конфитюр. Преди да слепите бисквитките, можете да поръсите горната бисквита с отвор в средата с малко пудра захар с помощта на малка цедка.
Направете по-вкусна Коледата си с тези красиви и вкусни сладкиши.
Весели празници и добър апетит!
В първите години списъкът с коледни сладки бе доста дълъг, ентусиазмът ми - много голям, кръстът и гърбът ми - по-здрави.
Днес, след доста изпитани рецепти, съм ограничила сладките до 4-5, изцяло съобразени с вкусовете на моите домашни любимци. За мен това е една от най-сполучливите и вкусни рецепти за линцерови сладки и съм благодарна на момичето с псевдоним nudel33 от форума на бг.мама, че я сподели с всички нас.
Рецептата е австрийска и днес аз я споделям с вас с надеждата да направи по-вкусни и вашите коледни празници.
Необходими продукти:
200гр меко масло
3 жълтъка
100г захар
1 ванилия
кората на един лимон
50г смлени сурови или печени лешници (белени)
300г брашно
Начин на приготвяне:
Смелете лешниците възможно най-ситно. От всички продукти замесете маслено тесто на ръка или в кухненски робот. Увийте тестото в свежо фолио и го оставете в хладилника за един час, за да стегне. Моята препоръка е да работите с тестото, като го разделите на 4-5 дози за разточване. Така ще предотвратите прекаленото омекване на масленото тесто, което от топлината на ръцете и стайната температура омеква бързо и оформянето и отделянето на бисквитките ще стане по-трудно. Вземете една доза (другите да си стоят в хладилника), разточете я върху подходяща подложка с дебелина около 3-4 мм и изрежете с формички по желание. Лично аз предпочитам формички с по-малък диаметър - сладките стават повече на брой и са по-кокетни.
Ако използвате формичка с диаметър 4 см, ще получите около 48-50 слепени сладки. За да не сбъркате броя на двойките ( на подложната бисквитка и залепената за нея изрязана бисквитка в средата) във всяка тава сложете по равен брой от двете. Така ще имате готови комплекти. Печете около 10 минути на 175 -180 градуса до леко порозовяване на крайчетата. Не ги препичайте!
Докато се пече първата доза, изведете следващата част от тестото и работете по този начин докато свърши цялото тесто.
Охладете добре изпечените бисквитки и ги слепете с желе или конфитюр с червен цвят. Аз предпочитам малиново желе, но можете да ги направите с ягодов или касисов конфитюр. Преди да слепите бисквитките, можете да поръсите горната бисквита с отвор в средата с малко пудра захар с помощта на малка цедка.
Направете по-вкусна Коледата си с тези красиви и вкусни сладкиши.
Весели празници и добър апетит!
Колко са нежни и красиви.Истински коледни лакомства!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мира! весели празници!
ИзтриванеСнимките са невероятни!!!
ОтговорИзтриванеЛешниците обожавам и определено ще ми допаднат тези сладки.
Весели празници!
Наистина са много вкусни, Аля! Ще се радвам да ти харесат! Весели празници!
ИзтриванеГрабвам си една звездичка,защото не мога да си мина само с едното премигане и преглъщане :) ,и ти пожелавам щастливи празнични дни,Нели,уникални кадри и сладки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Не знам дали ще ти се усладят само виртуално обаче :) Весели, мирни и светли празници на теб и на любимите ти хора!
ИзтриванеЧудни са, Нелка!
ОтговорИзтриванеБлагородно завидях, сърбят ме ръцете, но няма да имам време за сладки, уви:))Евентуално следколедно ако спретна!
Благодаря, Веси! Аз си имам помощничка, която изисква постоянно да бъда вдъхновена по празниците. Не знам докога ще е така :)! Щастливи коледни празници!
ИзтриванеВъзможно ли е да се изпълни рецептата без лешниците? ( Начинаеща съм :) за това може въпросът ми да е невеж)
ОтговорИзтриванеПредполагам могат да се заместят с други ядки - орехи или бадеми. Но тази рецепта е с лешници, които придават много приятен вкус. Не е невеж въпросът ви - така се учим всички!Успех и вдъхновение ви желая!
Изтриване