неделя, 14 февруари 2016 г.

Турски кух хляб (Кübban ekmeği)

Всеки, който е посещавал турски ресторант, познава този ефектен, вкусен и ароматен хляб. Винаги съм мислела, че се приготвя по някакъв особен начин, изискващ специални умения, защото приготвянето на хляб си е свещенодействие. Оказа се обаче, че приготвянето на този хляб никак не е трудно и, освен дозата любов и любопитство,  е необходимо само желание. Продуктите са достъпни, единственото по-различно е, че в тестото не се слага мазнина и не изисква второ втасване.




Необходими продукти за 4-5 човека:

около 0. 500 кг брашно
7 г суха мая (2 ч.л.)
250 мл прясно мляко или вода
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол

1 разбито яйце за намазване
бял и черен сусам за поръсване

Откакто имам машина за хляб, замесвам всички теста там на програма тесто или в минутите за замесване на програмата за бърз хляб. Продуктите се поставят на дъното на контейнера в познатата последователност - първо течните, после сухите. Върху пресятото брашно оформям три вдлъбнатини. В средната поставям маята, в останалите две - захарта и солта. Замесвам меко тесто, което трябва да се наблюдава. Възможно е да се добави още брашно или пък течност. И тук важи стандартният принцип готовото тесто да е меко като меката част на ухото. 
Ако месите на ръка, добавяйте пресятото брашно на части до получаване на меко и еластично тесто.
Оставяме готовото тесто да втаса до удвояване на обема в машината или в намаслен съд под свежо фолио. Разделяме тестото на няколко топки, които разточваме върху набрашнена повърхност на елипса с дебелина около 0.5 см. Не разточвайте тестото прекалено тънко, за да не стане прекалено тънък и хрупкав хлябът при изпичане. Може да го оформите на 4-5 по-малки питки или на 2-3 по-големи елипсовидни хляба.
 Готовите елипси прехвърлете в тавичка върху хартия за печене. Намажете ги с разбитото яйце и поръсете със сусам. Оставете ги да починат така десетина минути и изпечете в предварително загрята фурна на 220 градуса до златисто. Не ги препичайте. 
Ако вашата фурна има опция за едновременно  печене на две нива и обикновено практикувате по този начин, ви съветвам да изберете друга програма. Изпечен на две нива при мен долният хляб не успява да се надуе както трябва, затова при следващите изпичания, слагах само по една тавичка.
Слагайте горещия хляб на масата и започвайте. Внимавайте да не се изгорите от горещия въздух вътре, когато го разчупвате.


Добър апетит!
Ако ви остане тесто, го поставете в хладилника под свежо фолио в намаслен съд или в найлонова торбичка. Може да го използвате на другия ден като веднага разточите върху набрашнен плот , без да го чакате да втасва предварително. Оставете разточените и намазани с яйце елипси да починат 15 минути преди да ги изпечете.

10 коментара:

  1. Prelep izgleda. Jako volim ovakve vrste hleba!

    ОтговорИзтриване
  2. Нели, тази рецепта отива в списъка за проба светкавично!
    Превъзходна презентация на хляба, поздравления!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  3. Край, спечели ме завинаги, Нели! Ще го направя непременнО! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Страхотна рецепта, изглеждат страшно апетитно тези хлебчета!
    Поздрави!
    (:

    ОтговорИзтриване
  5. Уникални питки си направила,Нели,направо си ги представих напълнени с нещо любимо!Преди години бях правила подобни,казваха се джоб питки,но се пекат в/у решетката от фурната и пак така се издуват,а отвътре са кухи и си спомням,че се пекат също на висок градус.Твоите естествено ме спечелиха на мига!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотно изглежда, Нелка, не съм опитвала!

    ОтговорИзтриване
  7. Ехааа, невероятни са!
    Опитах ги в Турция и се чудех как ли точно се правят? Не ми е останало ред и време да потърся рецепта, на която да се доверя. Сега вече имам такава благодарение на теб. Благодаря ти, Нели!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  8. Много вкусен стана, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  9. Пробвах го. Страхотен е. Благодаря!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...