неделя, 20 март 2016 г.

Ментов чийз кейк с малини и лайм и 5 години кулинарно блогуване

Честита първа пролет! Навън слънцето се промушва през  цъфналите клонки на плодните дръвчета, чува се радостната песен на птички, парковете и поляните са осеяни с цветни петна от великденчета и теменужки.
 Вчера видяхме първите щъркели и завързахме  с нетърпение мартениците на една пухкаво разцъфтяла джанка. Добре дошла да е пролетта в живота ни с радостното усещане за пробуждане, ново начало и безкрайно синьо небе, готово да побере и посрещне всеки птичи полет. 
А освен всичко това на днешния ден това мое местенце става на цели пет години! 
 Затова на рожден ден, като на рожден ден - с нещо вкусно и свежо като пролетта. Виртуално ще ви почерпя с един много приятен на вкус чийзкейк без печене, който може да приготвяте по всяко време на годината. 

Благодаря на всички вас, които намирате време да се отбивате в моя блог. Искрено се надявам, че нещата, които намирате тук,  са ви полезни и правят живота ви по-цветен, красив и вкусен!



Необходими продукти:

За подложката:

250г обикновени бисквити
100г масло
1 с.л. мед

400г крем сирене(тип Филадалфия)
1 кутия(397г) подсладено кондензирано мляко
15г желатин
400мл смената за разбиване(30%)
2-3  с.л пудра захар
1 ванилия
кората  и сока от 1 лайм (или лимон)
1 капка ментово масло
1-2 с.л. ментов сироп за цвят

по желание: малини или други плодове - пресни или замразени



Начин на приготвяне:

В купата на кухненския робот или с пасатор смелете бисквитите. Стопете маслото и прибавете меда към него като бъркате докато се разтвори. Добавете маслото към смлевите бисквити и пулсирайте няколко пъти докато получите еднородни маслени трохи.
Застелете форма с диаметър 26см с хартия за печене, изсипете маслените трохи и притиснете добре към дъното на равномерен пласт. Покрийте с фолио и приберете в хладилника да стегне.
.В дълбока купа разбийте крем сиренето с кондезираното мляко, добавете ванилията, кората и сока от лайма, ментовото масло и ментовия сироп. 
Разтворете желатина в 50-60мл вода докато стегне. След това го стопете на водна баня до втечняване. 
Докато желатинът се втечнява,  разбийте студената сметана до стегнати връхчета. Добавете втечнения желатин към сместа с крем сиренето при постоянно разбиване с миксер до пълното му усвояване. С шпатула с движения отдолу нагоре добавете  и сметаната докато получите хомогенна смес. 
Извадете формата от хладилника, изсипете една част от млечната смес, поръсете с малини и долейте останалата част от сместа. Охладете в хладилник за минимум 3-4 часа. При поднасяне можете да украсите с разбита сметана, пресни плодове или с карамелизирани кръгчета лайм и листенца прясна мента, така както съм направила аз.

23 коментара:

  1. Нели, моите най-искрени поздравления и възхищание за стила, прекрасните рецепти и много апетитни снимки!
    Честита блогогодинка!!!
    С пожелание за много кулинарни вдъхновения и нестихващи почитатели!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни снимки, Нелка!
    На са като за пет годишен ;)
    Винаги се радвам на твоето местенце и ти
    пожелавам винаги да намираш време за него!
    Чудесен чийзкейк с любим аромат на мента!
    Хубава пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Мен, ако питаш, трябваше да са по-прилични за пет години практика, но има време! Прегръщам те!

      Изтриване
  3. Честита блогогодинка, Нелка! Все такива вкусотии и много щастливи моменти ти пожелавам, плюс никакво пропускане на среща на готвещите:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, фурийке!Пропуските трябва да се поправят, да! Поздрави!

      Изтриване
  4. С много красива почерпка посрещаш петата си годинка, Нели!
    Желая ти още много по пет, здраве и кулинарно вдъхновение!
    Вълшеби, красиви снимки на прекрасен десерт, ментата ми е любим вкус!
    Прегръдка! Хубава и спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Колко хубави думи си намерила за мен, Ив! Благодаря ти - ти си едно от моите вдъхновения!

      Изтриване
  5. Чудесен чийзкейк и много хубави поводи за празник! Честита Пролет и честит рожден ден на блога ти, Нели! Всеки път за мен е истинско удоволствие да се наслаждавам на прекрасните ти снимки и интересни предложения поднесени по неустоим начин! Дано още дълги години да ни радваш с твоите рецепти и съвети!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно от възрастта, но, когато прочета нещо толкова мило, и се просълзявам! Благодаря ти, Таничка!

      Изтриване
  6. Нели, честита блогогодинка! десет пъти по пет, пак ще са ни малко с твоите вкусотии! И защото и аз съм на тема чийзкейк, нося ти от моя парченце, а пък грабвам едно от твоя - докато още има! Сърдечни поздрави и пожелания за много красива и усмихната пролет!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видях го, видях го и твоя, Люси - не е за изпускане :)! Благодаря за хубавите пожелания!

      Изтриване
  7. Нели, невероятно предложения и страхооотни снимки!
    Много красиво и пролетно е при теб :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ели! Пролетен поздрав за теб!

      Изтриване
  8. Честита блогогодинка и тук, Нели!!! Прелест на прелестите е този твой чийзкейк - толкова фини и изящни вкусове и аромати си съчетала така елегантно - истинска кулинарна приказка!!
    Още много по пет ти желая, мила - и все така вкусни и прекрасни :)

    ОтговорИзтриване
  9. Честита пролет и честита блогогодинка! Още много такива прекрасни, творчески, усмихващи и вдъхновяващи!
    Чийзкейка е толкова нежен и изящен, просто приказен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Алекс! Радвам се, че десертът ти е харесал!

      Изтриване
  10. Оооо,имам траен спомен от кадрите на този чийз във ФБ,уникален е,комбинацията от аромати и декорацията много ми харесват,както и контраста с малините-вкусно и цветно!
    Честита годишнина,Нели,с пожелание тук винаги да отдъхваш приятно и да намираш топли думи от верни приятели и почитатели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! И аз си пожелавам същото! :)

      Изтриване
  11. Нели, къде по-голяма свежест от това - истинско пролетно усещане, да можех и да си хапна...
    Честита пролет и честит празник на блога ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да мога да те почерпя някой ден, Веси ! :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...