Честита първа пролет! Навън слънцето се промушва през цъфналите клонки на плодните дръвчета, чува се радостната песен на птички, парковете и поляните са
осеяни с цветни петна от великденчета и теменужки.
Вчера видяхме първите щъркели и завързахме с нетърпение мартениците на една пухкаво разцъфтяла джанка. Добре дошла да е пролетта в живота ни с радостното усещане за пробуждане, ново начало и безкрайно синьо небе, готово да побере и посрещне всеки птичи полет.
Вчера видяхме първите щъркели и завързахме с нетърпение мартениците на една пухкаво разцъфтяла джанка. Добре дошла да е пролетта в живота ни с радостното усещане за пробуждане, ново начало и безкрайно синьо небе, готово да побере и посрещне всеки птичи полет.
А освен всичко това на днешния ден това мое местенце става
на цели пет години!
Затова на рожден ден, като на рожден ден - с нещо
вкусно и свежо като пролетта. Виртуално ще ви почерпя с един много приятен на
вкус чийзкейк без печене, който може да приготвяте по всяко време на
годината.
Благодаря на всички вас, които намирате време да се отбивате
в моя блог. Искрено се надявам, че нещата, които намирате тук, са ви
полезни и правят живота ви по-цветен, красив и вкусен!
Необходими продукти:
За подложката:
250г обикновени бисквити
100г масло
1 с.л. мед
400г крем сирене(тип Филадалфия)
1 кутия(397г) подсладено кондензирано мляко
15г желатин
400мл смената за разбиване(30%)
2-3 с.л пудра захар
1 ванилия
кората и сока от 1 лайм (или лимон)
1 капка ментово масло
1-2 с.л. ментов сироп за цвят
по желание: малини или други плодове - пресни или замразени
Начин на приготвяне:
В купата на кухненския робот или с пасатор смелете бисквитите. Стопете маслото и прибавете меда към него като бъркате докато се разтвори. Добавете маслото към смлевите бисквити и пулсирайте няколко пъти докато получите еднородни маслени трохи.
Застелете форма с диаметър 26см с хартия за печене, изсипете маслените трохи и притиснете добре към дъното на равномерен пласт. Покрийте с фолио и приберете в хладилника да стегне.
.В дълбока купа разбийте крем сиренето с кондезираното мляко, добавете ванилията, кората и сока от лайма, ментовото масло и ментовия сироп.
Разтворете желатина в 50-60мл вода докато стегне. След това го стопете на водна баня до втечняване.
Докато желатинът се втечнява, разбийте студената сметана до стегнати връхчета. Добавете втечнения желатин към сместа с крем сиренето при постоянно разбиване с миксер до пълното му усвояване. С шпатула с движения отдолу нагоре добавете и сметаната докато получите хомогенна смес.
Извадете формата от хладилника, изсипете една част от млечната смес, поръсете с малини и долейте останалата част от сместа. Охладете в хладилник за минимум 3-4 часа. При поднасяне можете да украсите с разбита сметана, пресни плодове или с карамелизирани кръгчета лайм и листенца прясна мента, така както съм направила аз.
Нели, моите най-искрени поздравления и възхищание за стила, прекрасните рецепти и много апетитни снимки!
ОтговорИзтриванеЧестита блогогодинка!!!
С пожелание за много кулинарни вдъхновения и нестихващи почитатели!
Благодаря ти, Хриси!
ИзтриванеПрекрасни снимки, Нелка!
ОтговорИзтриванеНа са като за пет годишен ;)
Винаги се радвам на твоето местенце и ти
пожелавам винаги да намираш време за него!
Чудесен чийзкейк с любим аромат на мента!
Хубава пролет!
Благодаря ти, Дани! Мен, ако питаш, трябваше да са по-прилични за пет години практика, но има време! Прегръщам те!
ИзтриванеЧестита блогогодинка, Нелка! Все такива вкусотии и много щастливи моменти ти пожелавам, плюс никакво пропускане на среща на готвещите:)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, фурийке!Пропуските трябва да се поправят, да! Поздрави!
ИзтриванеС много красива почерпка посрещаш петата си годинка, Нели!
ОтговорИзтриванеЖелая ти още много по пет, здраве и кулинарно вдъхновение!
Вълшеби, красиви снимки на прекрасен десерт, ментата ми е любим вкус!
Прегръдка! Хубава и спорна седмица!
Колко хубави думи си намерила за мен, Ив! Благодаря ти - ти си едно от моите вдъхновения!
ИзтриванеЧудесен чийзкейк и много хубави поводи за празник! Честита Пролет и честит рожден ден на блога ти, Нели! Всеки път за мен е истинско удоволствие да се наслаждавам на прекрасните ти снимки и интересни предложения поднесени по неустоим начин! Дано още дълги години да ни радваш с твоите рецепти и съвети!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Сигурно от възрастта, но, когато прочета нещо толкова мило, и се просълзявам! Благодаря ти, Таничка!
ИзтриванеГуш :)
ИзтриванеНели, честита блогогодинка! десет пъти по пет, пак ще са ни малко с твоите вкусотии! И защото и аз съм на тема чийзкейк, нося ти от моя парченце, а пък грабвам едно от твоя - докато още има! Сърдечни поздрави и пожелания за много красива и усмихната пролет!
ОтговорИзтриванеВидях го, видях го и твоя, Люси - не е за изпускане :)! Благодаря за хубавите пожелания!
ИзтриванеНели, невероятно предложения и страхооотни снимки!
ОтговорИзтриванеМного красиво и пролетно е при теб :)
Поздрави!
Благодаря, Ели! Пролетен поздрав за теб!
ИзтриванеЧестита блогогодинка и тук, Нели!!! Прелест на прелестите е този твой чийзкейк - толкова фини и изящни вкусове и аромати си съчетала така елегантно - истинска кулинарна приказка!!
ОтговорИзтриванеОще много по пет ти желая, мила - и все така вкусни и прекрасни :)
Благодаря ти от сърце, Мина!
ИзтриванеЧестита пролет и честита блогогодинка! Още много такива прекрасни, творчески, усмихващи и вдъхновяващи!
ОтговорИзтриванеЧийзкейка е толкова нежен и изящен, просто приказен! :)
Благодаря, Алекс! Радвам се, че десертът ти е харесал!
ИзтриванеОооо,имам траен спомен от кадрите на този чийз във ФБ,уникален е,комбинацията от аромати и декорацията много ми харесват,както и контраста с малините-вкусно и цветно!
ОтговорИзтриванеЧестита годишнина,Нели,с пожелание тук винаги да отдъхваш приятно и да намираш топли думи от верни приятели и почитатели!
Благодаря, Роси! И аз си пожелавам същото! :)
ИзтриванеНели, къде по-голяма свежест от това - истинско пролетно усещане, да можех и да си хапна...
ОтговорИзтриванеЧестита пролет и честит празник на блога ти!
Надявам се да мога да те почерпя някой ден, Веси ! :)
Изтриване