Рецептата за този тиквеник знам от мама и поради тази причина това е най-любимата ми рецепта за тиквеник. Не е само сантимент със сигурност, защото крайният резултат покрива изцяло вкусовете и предпочитанията на моите домашни любимци за сочен, сладък, вкусен и ароматен тиквеник с добре балансирани подправки и мноого орехи.
Знаете, че приготвянето на тиквеник си е пипкава работа, но пък процесът е приятен, така че вдишайте "омммммм...", издишайте, заредете се с много любов, защото идеята е да я вложите в храната и да заредите с нея крайните потребители :) .
Необходими продукти:
1/4 средно голяма кръгла тиква, почистена и настъргана (около 1-1.5-2 кг)
1 пакет фини кори за баница 400г
1ч.ч.(250мл) захар, около 300г (по 2-3 с.л. захар за всяко руло)
1ч.л. канела
1/4 ч.л. джинджифил
шипка индийско орехче
сол
2 ч.ч. смлени орехи (по 2 с.л. смлени орехи за всяко руло)
8 с.л. галета или смлени обикновени бисквити - по 1с.л. за всяко руло
1ч.ч. (250 мл) олио (може и повече)
За заливката:
1/2 ч.ч. вода
2-3 с. л. захар
Начин на приготвяне:
Тиквата се настъргва и се посолява леко. Оставя се настрана за 20 -30 мин. След това се изстисква с ръце, за да се отдели излишната течност. (Сокът може да се изпие).
В купичка смесете захарта с подправките, в друга купичка пригответе смлените орехи, в трета - галетата и в четвърта купичка - олиото. Добре е да работите с кухненски четка и подложка - силиконови или обикновени. Покрийте стандартната тава на печката с хартия за печене. За всяко руло ще ви трябват по две кори. И така, вземата първата кора, поставяте върху подложката, намазвате леко с олио с помощта на четката, поставяте втората кора върху първата и намазвате пак. Слагате тиквена плънка откъм късата част до половината на кората, посипвате със захарта, орехите и галетата и завивате на стегнато рулце. При завивавене, на няколко пъти намажете горната навита част на корите. Готовите рулца подреждайте едно до друго върху хартията за печене в тавичката. Процедирайте така до свършване на корите.
Загрейте фурната на 200 градуса с вентилатор. Изпечете тиквеника до зачервяване (около 35-40мин), като в последните 15 мин намалете на 180 градуса. За заливката разтворете 2с.л. захар в 1/2ч.ч вода.
Извадете от фурната и напръскайте горещия тиквеник със студената подсладена вода. Покрийте с чиста кърпа или силиконова подложка и оставете около 20-30мин да попие добре.
Поднесете след охлаждане, поръсен с пудра захар.
О, имам тиква, и май след като видим сметката на козунаците ще се прави тиквеник!
ОтговорИзтриване