За пореден път се убеждавам, че няма нищо случайно. Като кулинарен блогър обичам да експериментирам, да опитвам и да научавам различни неща за кухните по света и техните особености. През последния месец се бях понесла с голяма скорост на мароканска вълна. И в разгара на този порив дойде предложението от Spicentice да опитам и споделя впечатленията си от техните продукти.
Когато в богатия асортимент от продукти открих и арабски подправки, авантюристът в мен не се поколеба да избере екзотичното чътни с манго и най-добрата арабска подправка - Рас ел ханут, за която екипът на Spicentice получава златен медал. Впечатли ме историята на фирмата и ми даде надеждата , че малкият семеен бизнес, съчетан с етика към служителите и безкомпромисност към качестовото ще може да има бъдеще и у нас.
В навечерието на Гергьовден за всички любители на мароканската храна и екзотични вкусове, за всички, които биха рискували да сменят многоуважаваната от мен традиционна българска дроб сърма и агнешко печено, предлагам една много вкусна комбинация между мариновани агнешки котлети, поднесени с манго чътни и ароматен марокански кус кус с най-добрата северноафриканска подправка Рас ел ханут. Първоначално интересът ми бе провокиран от това, че тази ароматна смес от различни за арабската кухня подправки съдържа и натрошени листенца от рози. Сместа е ароматна, много добре балансирана, леко пикантна и изключително подходяща за овкусяване на кус кус, за използване в маринати, а мисля, че ще бъде интересна добавка дори в сладки печива.
Начин на приготвяне:
Почистете агнешките котлети от дребни костици, ако има такива. Смесете всички съставки за маринатата добре и оваляйте с ръце агнешките котлети с нея много добре. Поставете месото в тавичка, залейте го с останалата марината и го приберете в хладилника за 2-3 часа.
През това време в по-дълбок съд залейте кус куса с топлата вода, покрийте с капак или свежо фолио и го оставете да попие течността около 15-20мин.
През това време нарежете зеленчуците на ситни парченца. В тиган загрейте мазнината и прибавете двата вида чушки, моркова заедно 3-4 с.л. вода. Задушете до омекване на зеленчуците и, когато останат само на мазнина, добавете чесъна, джинджифила и нарязаните на пръчици бадеми. Бъркайте до леко запържване на ядките. Внимавайте чесънът да не прегори. Добавете 1/4 ч.ч. топла вода, сока и настърганата кора от лимон, нахута и 1 с.л. Рас ел Ханут. Разбъркайте и веднага добавете набъбналия кус кус. Посолете и го разрохайте внимателно с вилица, за да поеме всички компоненти. Захлупете с капак и го оставете да си почива.
Време е да изпечете котлетите.
Пригответе си грил тиган и тавичка, която покрийте с хартия за печене. Загрейте тигана и включете фурната на 200 градуса с обдухване. Запечатайте агнешките котлети на тигана по 2 мин. от всяка страна. После ги поставете в тавичката и запечете в добре загрятата фурна за още 8 минути.
Поднесете котлетите върху кус куса със свежа салата. Добавете към всеки котлет по лъжичка от ароматното, балансирано и сладко-пикантно манго чътни и се наслаждавайте на вкусната мароканска храна!
Моите забележки: Когато приготвяте кус кус и нямате кускусиера, за която споменах в миналата си публикация, заливайте с топла, а не с вряла вода. Така кус кусът става по-пухкав.
Когато в богатия асортимент от продукти открих и арабски подправки, авантюристът в мен не се поколеба да избере екзотичното чътни с манго и най-добрата арабска подправка - Рас ел ханут, за която екипът на Spicentice получава златен медал. Впечатли ме историята на фирмата и ми даде надеждата , че малкият семеен бизнес, съчетан с етика към служителите и безкомпромисност към качестовото ще може да има бъдеще и у нас.
В навечерието на Гергьовден за всички любители на мароканската храна и екзотични вкусове, за всички, които биха рискували да сменят многоуважаваната от мен традиционна българска дроб сърма и агнешко печено, предлагам една много вкусна комбинация между мариновани агнешки котлети, поднесени с манго чътни и ароматен марокански кус кус с най-добрата северноафриканска подправка Рас ел ханут. Първоначално интересът ми бе провокиран от това, че тази ароматна смес от различни за арабската кухня подправки съдържа и натрошени листенца от рози. Сместа е ароматна, много добре балансирана, леко пикантна и изключително подходяща за овкусяване на кус кус, за използване в маринати, а мисля, че ще бъде интересна добавка дори в сладки печива.
Необходими продукти:
За маринатата:
10-12 бр агнешки котлета
сокът и кората от един лимон
10 пресни листа от мента или 1 с.л. сушена
1 с.л. Рас ел Ханут
3 скилидки чесън
2 с.л. сок от нар
1/2 ч. л. кимион
сол
1/4ч.ч зехтин
За сервиране: Манго чътни
За приготвяне на кус куса:
1 1/2 ч.ч. арабски кус кус
2 ч.ч. топла вода (не вряла)
1ч.ч. сварен и оцеден нахут
6 сушени кайсии, нарязани на малки парченца
1/2 ч.ч. белени бадеми или шам фъстък
1/2 зелена чушка
1/2 червена чушка
4 едри скилидки чесън
парченце обелен пресен джинджифил(около 1 см), нарязан ситно
1/2 морков
1/4 ч.ч. топла вода
сок от 1/2 лимон
1 с.л. Рас ел Ханут
сол
3 с.л. зехтин и 30 г масло
Начин на приготвяне:
Почистете агнешките котлети от дребни костици, ако има такива. Смесете всички съставки за маринатата добре и оваляйте с ръце агнешките котлети с нея много добре. Поставете месото в тавичка, залейте го с останалата марината и го приберете в хладилника за 2-3 часа.
През това време в по-дълбок съд залейте кус куса с топлата вода, покрийте с капак или свежо фолио и го оставете да попие течността около 15-20мин.
През това време нарежете зеленчуците на ситни парченца. В тиган загрейте мазнината и прибавете двата вида чушки, моркова заедно 3-4 с.л. вода. Задушете до омекване на зеленчуците и, когато останат само на мазнина, добавете чесъна, джинджифила и нарязаните на пръчици бадеми. Бъркайте до леко запържване на ядките. Внимавайте чесънът да не прегори. Добавете 1/4 ч.ч. топла вода, сока и настърганата кора от лимон, нахута и 1 с.л. Рас ел Ханут. Разбъркайте и веднага добавете набъбналия кус кус. Посолете и го разрохайте внимателно с вилица, за да поеме всички компоненти. Захлупете с капак и го оставете да си почива.
Време е да изпечете котлетите.
Пригответе си грил тиган и тавичка, която покрийте с хартия за печене. Загрейте тигана и включете фурната на 200 градуса с обдухване. Запечатайте агнешките котлети на тигана по 2 мин. от всяка страна. После ги поставете в тавичката и запечете в добре загрятата фурна за още 8 минути.
Поднесете котлетите върху кус куса със свежа салата. Добавете към всеки котлет по лъжичка от ароматното, балансирано и сладко-пикантно манго чътни и се наслаждавайте на вкусната мароканска храна!
Моите забележки: Когато приготвяте кус кус и нямате кускусиера, за която споменах в миналата си публикация, заливайте с топла, а не с вряла вода. Така кус кусът става по-пухкав.