Този кекс изпробвах в новата ми форма за печене и дали заради нейния атрактивен вид или заради неговия, много хора ме помолиха за рецептата. Тя е доста лесна и най-важното - бърза и вкусна. Снимана е набързо с телефон, но все пак дава добра представа за крайния продукт.
Необходими продукти:
3 яйца
1ч.ч захар (250мл)
200г заквасена сметана
100 мл олио
1 + 2/3 ч.ч. брашно (250мл)
10г бакпулвер
щипка сол
2 с.л. какао
50г шоколадови капки
1-2 ванилии
1 с.л. портокалови корички(от нетретиран портокал или готови - от "Лидл" например)
масло за подмазване на формата + малко брашно
Начин на приготвяне:
Всички продукти трябва да са на стайна температура. Разбийте продължително на висока степен яйцата и захарта докато получите гъст крем и утроите обема. Ако миксера ви има функция "турбо", използвайте я в този случай. Намалете оборотите и добавете заквасената сметана и след това на струйка олиото. Миксирайте до напълно гладка смес. Пресейте брашното с бакпулвера и солта и добавете към яйчената смес като разбърквате с подходяща шпатула. Накрая добавете ванилията и портокаловите корички. Разделете сместа на две и към едната половина добавете шоколадовите капки, а към другата - пресятото какао. (Може да добавите какаото и към 1/3 от сместа). За да не се вдига какаова пудра във въздуха, преди да добавите какаото в сместа, го разбъркайте на кашичка с малко прясно мляко или вода/портокалов сок - трябва да има същата консистенция като тестото. Намажете добре с масло вътрешната част на форма за печене и я напудрете с брашно. Включете фурната на 175 градуса да загрява. Изсипете във формата първо какаовата смес, а после и бялата смес с шоколадовите капки. Изпечете в загрятата фурна за не по-малко от 45-50 мин. Не отваряйте фурната по време на печенето. Проверете за готовност с дървено шишче - не трябва да залепва нищо по него. Извадете изпечения кекс и го обърнете в подходящ съд след 5 минути. Може да поръсите с пудра захар при поднасяне.
Добър апетит!
Чудесен кекс, Нели! Христос воскресе!
ОтговорИзтриване