сряда, 12 февруари 2014 г.

Супа от тиквички със сирене

Време е да споделя с вас любимата супа на моята дъщеря. Не зная откъде идва тази любов предвид факта, че тя не е голям любител на супите - може би от това, че сиренето е любимата и храна. Както и да е, супата наистина е много вкусна и както казва моето момиче "супичка като в детската градина".
Сега целогодишно в търговската мрежа се намират пресни тиквички, така че дори и през зимата можем да се поглезим с това вкусно ястие. Разбира се, супичката става най-вкусна в сезона на тиквичките. Не пропускайте да я приготвите и тогава.



На снимката съм показала повечето от продуктите. Ето ги и тях:

2 свежи тиквички
1 морков
1 пащърнак
2 малки картофа
1 глава стар лук
3 пълни с. л. ориз
1 голяма скилидка чесън (или 2 по-малки)
резен целина от глава
пресен или сух копър
сол, микс от пипери
20-30 гр. масло + 20-30 мл. зехтин
натрошено сирене при поднасяне ( според вкуса и предпочитанията)

За застройката:

1 жълтък и 2-3 с.л. кисело мляко

Забележка: Понякога по пазарите и в големите магазини е трудно да се намери пащърнак, ако имате сушен или замразен, може да го използвате. Ако не разполагате с такъв - просто го пропуснете или използвайте корени от магданоз.


Начин на приготвяне:

В по-дълбок съд стопете маслото в зехтина и прибавете ситно накълцаната скилидка чесън, ситно нарязания лук и настъргания морков. Разбъркайте няколко пъти, докато мазнината се оцвети от моркова в жълто-оранжево. (За да избегнете запържването може да добавите 3-4 с.л. вода, докато изври.) Прибавете литър и половина вода и изчакайте докато заври. Сега е моментът на добавите нарязаните на кубчета картофи, тиквички, пащърнак, целина и измития ориз. Посолете и варете до омекване на зеленчуците - около половин час (може и повече - опитайте картофите). Ако използвате сух копър, го сложете да ври заедно със зеленчуците.
Разбийте в купичка продуктите за застройката, отдръпнете готовата супа от огъня и бавно при постоянно разбиване прибавете към млечната смес 3-4 черпака течност от супата. Изсипете готовата застройка при супата и поръсете със свеж копър - около 2-3 с.л. и микса от пипери.



Поднесете супата с натрошено сирене и спомените от детската градина ще започнат да прииждат докато усетите, че сте изяли и последната лъжица.
Някой може да поиска и добава. Бъдете готови!

16 коментара:

  1. Много усмихваща супичка, много! :) Като в детската градина, нали?
    Уютна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приятна гледка е, нали, Гери?!:)) Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  2. Грее, грее тази супичка, Нели! Чудесна е, лека и много вкусна! Моят син яде само зеленчукови супи и винаги иска да му рендосвам сирене в тях :))) А заедно с пащърнака или вместо него може и магданозени корени. Аз си замразявам всяка година и имам още във фризера.
    Хубава вечер, мила! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирма! О, много са ароматни и корените от магданоз и ти си късметлийка, че ги имаш. Мечтая си аз за един двор, в който да си отглеждам разни работи:)) Голяяма прегръдка и за теб!

      Изтриване
  3. Много приятна супа! И колко хубаво, че детето ти има добри и приятни спомени от храната в детската градина! Обикновено хората дори намразват някоя храна заради изпълненията в детската :)
    Хубав ден, Нели!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Има, да, Бети. Имаха страхотна готвачка в детската им градина. Аз за съжаление нямам много хубави спомени от моята детска градина - там намразих спанака и чак слез 30 години се престраших да го опитам отново. Добрият готвач е като добрия учител - формира вкусове! Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  4. Направо ми пълниш очите с тази така апетитно застроена супа,Нели!
    Би се харесала у дома не само на госпожицата,особено със сиренце!
    Прекрасен ден,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Тя се приготвя толкова лесно, че твоята госпожица може и сама да я направи - запозната съм с кулинарните и умения!:) Хубав ден и на теб!

      Изтриване
  5. Нели, чудна е - и на вкус, и на цвят!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  6. За децата не знам, но на мен със сигурност ще се хареса. Идва топлото време и желанието ми да хапвам по-лека храна. Тогава задължително ще я опитам. Поздрав, Гуинет!

    ОтговорИзтриване
  7. Надявам се и на тях да им хареса, Мъхче, така както на моите попораснали деца:) Поздрав най-сърдечен!

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотна супа, току що я приготвих и ухае невероятно:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много се радвам да прочета това! Благодаря, че споделихте!

      Изтриване
  9. Жулиета Босилкова2 юни 2019 г. в 13:03

    Много вкусно стана!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ви, че споделихте! Радвам се, че съм допринесла за това!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...