Днешната рецепта е определено за начинаещи. Първо, защото изисква само 3 продукта (като изключим подправките) и, второ, защото се приготвя почти сама. Това е една от първите рецепти, записана в студентския ми тефтер от времето, когато по телевизията вървеше едно кулинарно предаване "От нищо нещо". Спомням си, че в предаването бе представена като пиле "качиаторе", но според кулинарния опит, който придобих през годините, мисля, че нямат преки роднински връзки.
Въпреки простотата ( а и икономичността) на рецептата резултатът е впечатляващо вкусен и аз горещо ви препоръчвам да я опитате.
Необходими продукти:
1 охладено пиле
1 буркан (0.800 л.) белени стерилизирани или същото количество белени пресни домати
1 глава чесън
1 с.л. захар
сол, чубрица, черен пипер
30-40 мл. олио или зехтин
Начин на приготвяне:
Нарежете пилето на порции, като оставите крилцата и гръбначната част за супа и бульон(няма да ви трябват в тази рецепта). Овкусете парчетата месо със сол и черен пипер.
Сипете мазнината на дъното на йенска тенджерка и върху нея подредете парчетата месо. Сложете между тях небелените скилидки чесън. Сипете в доматите 1 с.л. захар, сол и чубрица на вкус, разбъркайте и залейте пилето. Сложете капака и сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна. След като доматената смес в тенджерката започне да завира, намалете на 180 и печете още около час.
Може да сервирате с картофено пюре, ориз или просто с домашен хляб, с който да си топите от вкусния сос. По желание може да поръсите със свежи подправки като магданоз или мащерка.
Добър апетит!
Въпреки простотата ( а и икономичността) на рецептата резултатът е впечатляващо вкусен и аз горещо ви препоръчвам да я опитате.
Необходими продукти:
1 охладено пиле
1 буркан (0.800 л.) белени стерилизирани или същото количество белени пресни домати
1 глава чесън
1 с.л. захар
сол, чубрица, черен пипер
30-40 мл. олио или зехтин
Начин на приготвяне:
Нарежете пилето на порции, като оставите крилцата и гръбначната част за супа и бульон(няма да ви трябват в тази рецепта). Овкусете парчетата месо със сол и черен пипер.
Сипете мазнината на дъното на йенска тенджерка и върху нея подредете парчетата месо. Сложете между тях небелените скилидки чесън. Сипете в доматите 1 с.л. захар, сол и чубрица на вкус, разбъркайте и залейте пилето. Сложете капака и сложете в предварително загрята на 200 градуса фурна. След като доматената смес в тенджерката започне да завира, намалете на 180 и печете още около час.
Може да сервирате с картофено пюре, ориз или просто с домашен хляб, с който да си топите от вкусния сос. По желание може да поръсите със свежи подправки като магданоз или мащерка.
Добър апетит!
За начинаещи или не, много е вкусна!
ОтговорИзтриванеКолкото по-малко продукти, точкова по-изчистено и добър вкус!
Точно така, Пепи! Затова съм любител на простите рецепти:)
ИзтриванеКакво става с небелените скилидки чесън след изпичане на ястието?
ОтговорИзтриванеИзсмукват се - много са вкусни. Вкусът им е по-различен в сравнение с тези, които се слагат белени. Опитайте!
ИзтриванеТъкмо за вечеря ми идва - много апетитно! Хубав уикенд! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви! Хубави почивни дни и на теб!:)
ИзтриванеИ аз съм любител на простите рецепти затова приветствам с усмивка предложението, чудничко е! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави! :)
В такъв случай това ще ти хареса, Гери!:)
Изтриване:) страхотно предложение, бързо, лесно, вкусно! Прекрасна вечер!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кенди! Хубава неделя ти пожелавам!
ИзтриванеКато студентка, най-обичам такива рецепти по време на сесия! Страхотно изглежда и в комбинацията с пюре! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица! :)
И аз я имам записана от онова време, но с името "Пиле Качатра". Правила съм го и наистина е лесно приготвящо се и изключително вкусно ястие ! Апетитна снимка!
ОтговорИзтриванеУспешна нова седмица, Нели!
Страхотно е вкусно и така апетитно ухае тук,Нели!Отдавна не съм го приготвяла,благодаря ти за подсказката!Прегръдка!
ОтговорИзтриванеМного обичам доматено пиле, Нели, но винаги го готвя с масло - някак по-умекотява киселината на доматите, стават едни нежни, някак по-фини.Страхотна порция! Простичко и гарантирано вкусно - това е тайната на добрия готвач! Поздравления!
ОтговорИзтриванеСлънчев и разпускащ уикенд!