петък, 4 април 2014 г.

Панакота с шоколад и кафе

Времето се стопли, навън ухае на пролет, предстоят почивни дни. Удоволствието ще е пълно, ако си причиним и едно приятно кулинарно изживяване. Имам предложение.
Както и да оформите, декорирате и поднесете този десерт - в индивидуални  купички, силиконова формичка за пудинг или просто в чаша, ще останете очаровани от консистенцията и вкуса му. Необходимото условие е само да обичате шоколад и кафе!




Необходими продукти:

За шоколадовата смес:

150гр. шоколад (от 50до70%)
250гр. сладкарска сметана
350 мл прясно мляко
80 гр. захар
1 желатин (10гр)
1 ванилия по желание

За бялата кафеена смес:

3 жълтъка (ако яйцата са много едри, сложете 2)
250гр. сладкарска сметана
250мл прясно мляко
3 с.л. захар
8-10-12 кафеени зърна
1 желатин (10гр)


Начин на приготвяне:

В две отделни купички сипете малко студена вода и разтворете във всяка по един желатин. Оставете ги докато желатинът се стегне.
 Пригответе първата смес по следния начин - начупете шоколада на парченца и го разтопете на водна баня. Затоплете леко сметаната и прясното мляко(в което сте разтворили захарта). Прибавете сметаната бавно на части към разтопения шоколад при постоянно разбъркване до пълното и  усвояване и получаване на хомогенна смес. Постепенно добавете и млякото. Разбъркайте добре и в долния съд, който сте използвали за водната баня сложете желатина, за да се стопи.
През това време започнете да приготвяте втората смес. В малка тенджерка сипете сметаната, млякото  и сложете зърната кафе вътре. Затоплете докато заври и сместа започне да ухае приятно на кафе. Отдръпнете от котлона. В друг съд разбийте жълтъците със захарта и на слаб котлон затоплете леко. Започнете бавно на части да прибавяте млечно-кафеената смес към жълтъците при постоянно разбъркване на слаб котлон. Бъркайте до сгъстяване на сместа. Отдръпнете от котлона.
През това време желатинът би трябвало вече да се се стопил.
Във всяка от двете смеси добавете съответната купичка с желатин при постоянно разбъркване.
За по-добър резултат прецедете двете смеси и леко ги охладете.
Идва времето на забавната част. Ето как процедирах аз. Приготвих си чашки с еднаква вместимост за всяка от смесите. На дъното на голяма силиконова форма за пудинг с вместимост 1.5л. изсипах част от бялата смес и веднага поставих във фризера на хладилника за около 6-7 мин. докато сместа се желира. Извадих формата и изсипах част от шоколадовата смес. Отново върнах във фризера и така процедирах до свършване на смесите. След като изсипете и последната смес, покрийте формата с фолио или чиния и я оставете в хладилника за около 2ч.
През цялото това време поддържайте смесите леко топли, за да не желират преди да сте ги разпределили във формата.
Преди поднасяне потопете формата за кратко в гореща вода и обърнете желирания крем върху подходящ съд. Може да поднесете с карамелов сироп, но и без него сладкишът е доста ефектен.


Забележка: Наливайте всеки нов слой, само когато долният слой е желирал добре. В противен случай няма да има ясно обособени цветови пластове и ще получите по-скоро мраморен ефект.
Ако сте любители само на шоколада може да опитате рецептата ми за шоколадова панкота, а защо не и панакотата с праскови!
 Добър апетит!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...