петък, 16 декември 2016 г.

Канелени бисквити с орехи и сладко от ягоди

Тези сладки са чудесна алтернатива на меденките, защото по вкус много приличат на тях, но си имат своите безспорни предимства и достойнства - приятният вкус на печени орехи и меката текстура, още след изпичане. Откакто ги видях при Дарето, често ги приготвям у дома, защото продуктите са достъпни, стават много бързо и търпят импровизации с пълнежа.
 А и са  толкова красиви! Много са подходящи за Коледа!


Необходими продукти за около 60бр.:

 1 яйце
 100 мл олио
 120 г захар
 70 г смлени орехови ядки
 1/2 бурканче (от детско пюренце) около 70-80 г. ягодово сладко, мармалад или конфитюр 
( може да го пасирате, за да няма твърди и големи парченца)
* 1 ч.л. сода изгасена в 1 с.л. оцет
* 1 ч.л. канела
* 300 г брашно 

За пълнежа:

80 г тъмен шоколад с поне 50% какао
30 мл сметана(сладкарска)
захарни пръчици за украса(може и без тях)

или  ягодово сладко (около 1/2 малко бурканче)


Начин на приготвяне:

Смесете брашното с канелата. Разбийте яйцето със захарта на крем, добавете олиото и сладкото, към което сте прибавили изгасената в оцет сода. Разбъркайте добре и добавете смлените орехи. Постепенно на части добавете брашното и замесете меко тесто. Отчупвайте от тестото парченца с големина на орехче, оформете топчета и ги подредете на достатъчно разстояние една от друга в тавичка върху хартия за печене. С помощта на малка капачка притиснете дълбоко в средата, за да направите дупчица за пълнежа. Изпечете сладките в предварително загрята фурна на 190-200 градуса за около 5-6 минути. Трябва да са мекички, когато  ги изваждате. Охладете ги върху решетка и ги напълнете с шоколадовия ганаш или със сладко от ягоди.

За шоколадовия пълнеж:

Стопете на водна баня шоколада и добавете към него сметаната. Разбъркайте добре и охладете леко.
Това е - бързо, лесно и вкусно!
Коконче, благодаря ти за чудесната рецепта!




Забележка: Може да замените сладкото от ягоди със сладко от череши. Ако не разполагате с достатъчно време, може да ги изпечете като кръгли бисквитки и да ги топнете после от едната страна в шоколад. Импровизирайте и се забавлявайте!

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...