Това са едни от задължителните сладки, които правя от доста години за Коледа, както личи от различните снимки по-долу. Те са идеалната основа за рисуване с айсинг. Ако имате подходящи формички ще успеете да направите весели, цветни, забавни и красиви бисквитки, подходящи и за украса за елхата.
И най-вече - вкусни! Докато ги печете домът ви ще ухае на Коледа, а децата истински ще се забавляват, когато ги включите в украсяването с айсинг. Рецептата е на Зори от готварския форум на Бг мама и е много сполучлива.
Необходими продукти за около 45бр. :
В подходящ дълбок съд разтопяваме маслото със захарта и меда. Отдръпваме от котлона и след леко охлаждане на сместа добавяме към нея цитрусовите корички. След като се охлади напълно, към сместа се добавя яйцето. Брашното се смесва добре със содата и подправките и се добавя към маслената смес на части до пълно усвояване и тестото се омесва на ръка.
И най-вече - вкусни! Докато ги печете домът ви ще ухае на Коледа, а децата истински ще се забавляват, когато ги включите в украсяването с айсинг. Рецептата е на Зори от готварския форум на Бг мама и е много сполучлива.
Необходими продукти за около 45бр. :
85 гр. масло
3-4 с.л. кафява захар
100 гр. мед
1 яйце
350 гр. брашно
1/2 к. л. сода бикарбонат
1 с.л. джинджифил на прах
2 к.л. канела
2 с.л. настъргани лимонови и портокалови корички
3-4 с.л. кафява захар
100 гр. мед
1 яйце
350 гр. брашно
1/2 к. л. сода бикарбонат
1 с.л. джинджифил на прах
2 к.л. канела
2 с.л. настъргани лимонови и портокалови корички
За айсинга:
1 бр. белтък
2-3 капки лимонов сок
200-250 г пудра захар, 1 ванилия
Начин на приготвяне:
В подходящ дълбок съд разтопяваме маслото със захарта и меда. Отдръпваме от котлона и след леко охлаждане на сместа добавяме към нея цитрусовите корички. След като се охлади напълно, към сместа се добавя яйцето. Брашното се смесва добре със содата и подправките и се добавя към маслената смес на части до пълно усвояване и тестото се омесва на ръка.
Оставя се на хладно за около час, след това се разточва и се изрязват формички
по желание. Ако ще ги използвате за украса на елхата, в единия край на всяка бисквитка направете малка дупчица с помощта на сламка.
Подредете готовите бисквитки върху хартия за печене на разстояние една от друга, защото леко увеличават обема си. На този етап може да ги намажете с разбит белтък и да ги украсите със стафиди, сушени плодове и цитрусови кори.
Пекат се 6-8 мин. във загрята на 190-200 гр. фурна.
Пекат се 6-8 мин. във загрята на 190-200 гр. фурна.
Другият начин, както в случая, е да се украсят
с айсинг след изпичането. В този случай е излишно да се мажат с белтък преди печене.
Много са ароматни.
Приготвяне на айсинг за украса на бисквитките:
Белтъкът се разбива с лимоновия сок на сняг с миксер.
Лъжица по лъжица се добавя пудрата захар (двойно или тройно пресята), докато се образуват стабилни връхчета. Ванилията се добавя накрая. Чрез добавяне на
лимонов сок айсингът може да се разрежда, а при добавяне на пудра захар да се
сгъстява. Гъстият се използва за контур на бисквитките, по-течният за запълване на пространството между контурите. Може да оцветите айсинга с
хранителни бои. Най-подходящи са течните или гел-боите. С помощта на сладкарски
пош или найлонова торбичка с малка дупчица в ъгъла айсингът се шприцова върху
бисквитите в желаната от вас форма.
Дайте воля на въображението си и се забавлявайте!
Дайте воля на въображението си и се забавлявайте!
Пожелавам Ви весела, вкусна и красива Коледа!
Уау! Тази, последната снимка ще ми е цял ден пред очите! И веднага моля да споделиш тайната за това светлинно шоу, Нели! :)
ОтговорИзтриванеБисквитките са, както казах вече на другото място, приказни!
Весели и вдъхновяващи празнични дни ти желая, мила!
Прегръдка!
Благодаря, Ирме! Ефектът е от албумите, които прави Гугъл:) Весели празници на теб и твоето семейство!
ИзтриванеКрасиви са, и вкусни!
ОтговорИзтриванеГоляма красота, Нели!
ОтговорИзтриване