Бисквити "Сълзица" са крехки, топящи се в устата и винаги ги асоциирам с детството. Идеята за ядки в пълнежа видях при Ваня . Когато плънката се разнообрази, вкусът печели - на другия ден бутертестото е поело всички аромати и бисквитките разкриват истинската си същност. За съжаление обаче случаите у дома, когато е имало оцелели до следващия ден, се броят на пръсти. Така че, ако обичате бутертесто, ядки и канела, запрятайте ръкави и пригответе тази изключително лесна рецепта.
Необходими продукти:
400г бутертесто
1/2 до1 ч.ч. счукани или смлени ядки - бадеми, орехи, лешници
2/3 ч.ч. кафява захар
1с.л. канела
Начин на приготвяне:
Ако сте купили замразено тесто, размразете го като го поставите в хладилника от предната вечер. Върху подходяща повърхност посипете половината кафява захар и разточете леко с точилка върху нея тестото докато захарта полепне навсякъде. Върху така разточения лист тесто поръсете ядките, канелата и останалата захар. Минете отгоре леко с точилката отново. Завийте откъм дългата страна от двете страни тестото на малки рулца, които се срещат в средата. Завийте полученото руло в найлон или фолио и го приберете във фризера за 20-30мин.
Извадете стегналото руло, махнете фолиото и го нарежете на резени с дебелина около 5 мм. Подредете бисквитките в тавичка върху пекарска хартия на разстояние една от друга, защото увеличават обема си, и ги изпечете в предварително много добре загрята фурна на 200-220 градуса за около 10-12 мин до златисто.
Това количество е достатъчно за две стандартни тавички на фурната.
Изпечените бисквити охладете върху решетка.
За по-интензивен вкус към плънката може да добавите и 1 с.л. тъмно какао.
Необходими продукти:
400г бутертесто
1/2 до1 ч.ч. счукани или смлени ядки - бадеми, орехи, лешници
2/3 ч.ч. кафява захар
1с.л. канела
Начин на приготвяне:
Ако сте купили замразено тесто, размразете го като го поставите в хладилника от предната вечер. Върху подходяща повърхност посипете половината кафява захар и разточете леко с точилка върху нея тестото докато захарта полепне навсякъде. Върху така разточения лист тесто поръсете ядките, канелата и останалата захар. Минете отгоре леко с точилката отново. Завийте откъм дългата страна от двете страни тестото на малки рулца, които се срещат в средата. Завийте полученото руло в найлон или фолио и го приберете във фризера за 20-30мин.
Извадете стегналото руло, махнете фолиото и го нарежете на резени с дебелина около 5 мм. Подредете бисквитките в тавичка върху пекарска хартия на разстояние една от друга, защото увеличават обема си, и ги изпечете в предварително много добре загрята фурна на 200-220 градуса за около 10-12 мин до златисто.
Това количество е достатъчно за две стандартни тавички на фурната.
Изпечените бисквити охладете върху решетка.
За по-интензивен вкус към плънката може да добавите и 1 с.л. тъмно какао.
Благодаря за рецептата, непременно ще я пробвам :-) Само да намеря хубаво бутер тесто. Може ли да споделите вие какво ползвате? Защото според мен повечето готови са с маргарин икой знае още какви добавки.
ОтговорИзтриванеАз вече ви отговорих на друго място, Мария! Благодаря ви!
ИзтриванеОбожавам сълзиците, Нели, а така обогатени съм сигурна, че няма да ги споделя с друг, ако направя :) Страхотни снимки, ако можеше да си оставиш тези на преден план до кафето, пък да ми пратиш онази пълна купа, която не е много на ф окус отзад :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Нели!
Пепи, с твоя ентусиазъм, майсторство и време да правиш всичко ще си ги спретнеш за нула време. Ще се радвам да те поканя на купа със"сълзици" и не само:)! Поздрав най-сърдечен!
Изтриване