Наскоро бях изкушена да участвам с рецепта и снимка на ястие, приготвено с ягоди, в любимо мое онлайн кулинарно списание, а се оказа, че рецепта с ягоди в блога няма. Като имам предвид, че ягодите вкъщи са любим плод на всички, бях много изненадана - мислех си, че за шест години откакто списвам този блог, все съм публикувала рецепта с това ароматно пролетно-лятно червено изкушение. Но, не би.
Затова заповядайте на първата рецепта с ягоди в блога, която, надявам се, ще ви хареса.
Необходими продукти за 8 порции:
За панакотата:
500мл животинска сметана
350 мл прясно мляко
100г бял шоколад или бял шоколадов кувертюр
4-5 пълни с.л. мед
20г. желатин, разтворен в 100 мл натурална розова вода за пиене "Рея Севт"
10г бурбонска ванилова захар или семенцата на 1 шушулка ванилия
За маринованите ягоди:
500г. пресни ягоди
4 с.л. ароматно бяло вино или порто
1с.л. кора от лимон
3 с.л. мед
Начин на приготвяне:
Нарежете ягодите на малки парченца и ги смесете в по-дълбока купа с меда, виното и лимоновата кора. Оставете ги да се мариноват в хладилника за 15-20 мин., докато приготвите панакотата.
Разтворете желатина в натуралната розова вода за пиене "Рея Севт" до набъбване. Втечнете го на водна баня.
Загрейте до кипване сметаната с ваниловата захар, отдръпнете от котлона и добавете белия шоколад. Разбъркайте до стопяването му. Добавете топлото прясно мляко и накрая меда. Разбъркайте добре до пълното му стопяване.
Извадете ягодите от хладилника, прецедете през цедка получения сос от мариноването. Ще получите количество около 100мл. От втечнения желатин отделете 4 с.л. и към него на части добавете част от ягодовия сос при непрекъснато бъркане. Отново при непрекъснато бъркане смесете получената желатинова смес с останалия ягодов сос. Залейте ягодите със соса и ги разбъркайте много добре. Поставете на дъното на всяка купичка по 2-3 с.л. от ягодите. Сложете купичките във фризера или хладилника, за да стегне ягодовата смес.
Останалия топъл желатин прибавете към топлата сметаново-млечна смес при непрекъснато разбъркване. Охладете леко като разбърквате отвреме навреме.
Извадете купичките от фризера и разлейте внимателно поохладената млечна смес равномерно във всяка. Поставете купичките в тавичка и ги покрийте със свежо фолио или сложете тавичката в чист найлонов плик и охладете в хладилник поне 4-5 часа, докато стегне и млечната смес.
При поднасяне топнете на кратко всяка купичка в гореща вода и обърнете десерта в чинийка.
Насладете се на този прекрасен, ароматен и свеж десерт.
Моите забележки: Количеството мед, може да се промени според вашия вкус и според сладостта на ягодите.
Затова заповядайте на първата рецепта с ягоди в блога, която, надявам се, ще ви хареса.
Необходими продукти за 8 порции:
За панакотата:
500мл животинска сметана
350 мл прясно мляко
100г бял шоколад или бял шоколадов кувертюр
4-5 пълни с.л. мед
20г. желатин, разтворен в 100 мл натурална розова вода за пиене "Рея Севт"
10г бурбонска ванилова захар или семенцата на 1 шушулка ванилия
За маринованите ягоди:
500г. пресни ягоди
4 с.л. ароматно бяло вино или порто
1с.л. кора от лимон
3 с.л. мед
Начин на приготвяне:
Нарежете ягодите на малки парченца и ги смесете в по-дълбока купа с меда, виното и лимоновата кора. Оставете ги да се мариноват в хладилника за 15-20 мин., докато приготвите панакотата.
Разтворете желатина в натуралната розова вода за пиене "Рея Севт" до набъбване. Втечнете го на водна баня.
Загрейте до кипване сметаната с ваниловата захар, отдръпнете от котлона и добавете белия шоколад. Разбъркайте до стопяването му. Добавете топлото прясно мляко и накрая меда. Разбъркайте добре до пълното му стопяване.
Извадете ягодите от хладилника, прецедете през цедка получения сос от мариноването. Ще получите количество около 100мл. От втечнения желатин отделете 4 с.л. и към него на части добавете част от ягодовия сос при непрекъснато бъркане. Отново при непрекъснато бъркане смесете получената желатинова смес с останалия ягодов сос. Залейте ягодите със соса и ги разбъркайте много добре. Поставете на дъното на всяка купичка по 2-3 с.л. от ягодите. Сложете купичките във фризера или хладилника, за да стегне ягодовата смес.
Останалия топъл желатин прибавете към топлата сметаново-млечна смес при непрекъснато разбъркване. Охладете леко като разбърквате отвреме навреме.
Извадете купичките от фризера и разлейте внимателно поохладената млечна смес равномерно във всяка. Поставете купичките в тавичка и ги покрийте със свежо фолио или сложете тавичката в чист найлонов плик и охладете в хладилник поне 4-5 часа, докато стегне и млечната смес.
При поднасяне топнете на кратко всяка купичка в гореща вода и обърнете десерта в чинийка.
Насладете се на този прекрасен, ароматен и свеж десерт.
Моите забележки: Количеството мед, може да се промени според вашия вкус и според сладостта на ягодите.
Разкош, неустоим ягодов разкош, Нели -
ОтговорИзтриванемного красиво, ароматно и елегантно предложение!
Поздрави за теб и прекрасни майски дни
Благодаря за хубавите думи, Диана! Хубав юни ти пожелавам аз! :)
ИзтриванеНели, чудна панакота!
ОтговорИзтриванеИ снимките...
Да, вкусна комбинация е, Веси! Благодаря ти!
ИзтриванеПанакотата изглежда перфектно! Страхотна презентация! Поздравления!
ОтговорИзтриванеРазгледах блога ви - уникални рецепти и снимки!Бих искала да ви поканя да следите и моя блог, за мен ще е чест!
ОтговорИзтриванеhttps://vanillacacao.blogspot.bg/