вторник, 10 декември 2019 г.

Шоколадово-портокалови бисквити

Тези бисквитки са подходящи за обработка с релефна точилка или печати за тесто, защото се приготвят без набухвател. Замесват се изключително бързо и лесно, неустоимият вкус на какао и портокал ги прави подходящи за всеки повод, а предстоящите коледни празници са причина да ги опитате и предложите на своите семейства. Ще ви станат любими.



Като всеки човек, който обича да експериментира в кухнята, аз се радвам на всякакви кухненски джаджи и приспособления. Някои от тях съм планирала да придобия във времето, други съм сложила в категория дългосрочни мечти. Дървената релефна точилка за тесто ми е в последната категория. Миналата Коледа получих една такава красавица с еленчета и елхички за ползване под наем, но тя си е чужда собственост и съзнателно не се привързвам към нея, за да не е прекалено болезнена раздялата ни.  
Неочаквано обаче преди няколко дни получих пратка, с която коледният дух влетя с превишена скорост у дома и изпълни с удивление, щастие и дива детска радост всяка моя клетка. 

   
      Признавам си, че бях позабравила това усещане. Благодаря на Ния и Боги от Студио Запприяни, че ми причиниха това с разкошния коледен сет от релефна точилка, червени коледни салфетки от плат и пръстени от елхички за тях. Просто разкош! Тези двамката са толкова свежи, креативни и щури, че са превърнали своето студио в работилничка за ръчно изработени мечти и желания. Обичам ви, хора! Бъдете здрави и благословени за хубавините, които правите!
Та  сега, като горда собственичка на релефна точилка с елхички,   първото нещо, което сътворих на същия ден, бяха тези вкусни бисквитки. Работата с точилката си е пипкава, но пък страшно забавна. Така че, ако и вие сте от тези ентусиасти, запрятайте ръкави да направим заедно тези ароматни бисквитки.



Необходими продукти:


1 ч. ч. (220г) краве масло
1 голямо яйце

1/2 чаша (120 мл) мед 
1 супена лъжица прясно мляко
1/2 ч.л. екстракт от ванилия или 2 ванилии
1 ч.л. портокалово масло или 1с.л. много ситно настъргана портокалова кора
1/2 чаша (100 г) захар
1/4 чаена лъжичка сол
1/4 чаша какао на прах (22% масленост)
4 1/4 ч. ч. (630 г) универсално брашно

Всички продукти трябва да бъдат на стайна температура.




Начин на приготвяне:

Разтопете маслото на ниска температура и оставете настрана. Разбийте яйцето в голяма купа. Смесете меда, млякото, екстракта от ванилия и портокаловото масло. Добавете яйцето и разбийте, докато се смесят добре. Смесете захарта и солта. Добавете към яйчената смес и разбийте, докато се смесят добре. Прибавете бавно разтопеното масло и разбийте, докато се усвои от сместа. Сипете пресятото какао на прах и разбъркайте с лъжица. Добавете брашното бавно, докато сместа стане достатъчно твърда, за да се омеси. Прехвърлете на кухненския плот и измесете с още брашно, до получаването на меко, леко лепкаво тесто. Разделеге тестото на три-четири части и го поставете  в херметически затворени найлоновови пликове или свежо фолио. Притиснете всеки пакет докато получите плосък слой. Така ще можете после да го разточите по-лесно. Поставете в хладилник за около половин час докато стане твърдо, но все пак достатъчно гъвкаво за точене тесто. Извадете първия плик и разточете с обикновена точилка до дебелина 5 мм, а след това минете с релефна точилка или изрежете формички с печат.  Изрежете бисквити с избрани от вас формички и ги поставете върху лист хартия за печене.  Работете по този начин и с останалите пакети - важното е тестото да е студено. Охлаждайте бисквитките за 30 минути, а след това ги изпечете в предварително загрята на180 градуса фурна. Печете за 10-12 минути или докато краищата леко покафенеят и върховете на бисквитките започнат да се втвърдяват. Извадете ги и ги охладете на решетка. Приберете в кутии за бисквити. Може да ги съхранявате на хладно до 3 седмици.


И нека коледният дух заповяда!

Моите забележки:
Портокалово масло може да закупите от аптеката. Търсете го при етеричните масла.

1 коментар:

  1. Прелестни са, Нели! Както и джаджите, да са ти честити. Честита Коледа!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...