четвъртък, 9 април 2020 г.

Пиле с талятели от тиквички

  Всички знаете, че един от основните начини да направим любимите ни хора щастливи и да им покажем обичта и грижата си за тях, е чрез приготвянето на храната. Когато тя е приготвена с любов, желание и умение, винаги е вкусна.
Днешната публикация спокойно може да бъде наречена и спагети от тиквички с пиле, ако бях използвала специален уред, с който тиквичките придобиват форма на спагети. Аз обаче използвам обикновена белачка и резултатът с нея наподобява по-скоро талятели. Това всъщност касае само външната форма на ястието. Тя, разбира се, никак не е без значение, но в случая за мен е по-важно, че това ястие е от рода на любимите ми - бързи, лесни, вкусни. Както предполагам и на повечето от вас.




Необходими продукти за 3 порции:



2 свежи твърди тиквички

2 моркова

300г пилешко филе

1 глава стар лук

4-5 скилидки чесън

50мл бяло вино

100мл пилешки бульон или топла вода

1/2ч.л. едрозърнеста горчица

1/ч.л. песто от босилек

50мл готварска сметана

Сол, черен пипер

Магданоз за поръсване

4с.л. олио,

30г масло

1ч.л. сух риган



Начин на приготвяне:

Загряваме в тиган олиото и маслото и добавяме нарязаното на хапки месо, предварително овкусено с черен пипер. Запечатваме добре месото от всички страни и го прехвърляме в топъл съд под капак. В същата мазнина задушаваме дребно нарязаните зеленчуци като добавяме малко от бульона. Когато зеленчуците са готови и течността се изпари, връщаме месото при тях и заливаме с виното, в което сме разтворили пестото и горчицата. След изпаряване на алкохола, добавяме останалия бульон, сол и сухия риган. Ако течността е малко, добавете още. Оставяме ястието да покъкри на тих огън като през това време с белачка обелваме твърдата част на тиквичките на ивици като талятели. Не използваме семенната част – нея можем да  използваме за супа. Добавяме талятелите от тиквички, разбъркваме няколко пъти и заливаме със сметаната. Бъркаме на слаб огън като внимаваме сметаната да заври. Целта е тиквичките да останат леко хрупкави, а не да се сварят, затова готвим не повече от 2-3 мин. Поръсваме с магданоз и поднасяме.


1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...