четвъртък, 23 април 2020 г.

Триъгълни банички бомбички

Рецептата е доста популярна и има защо - лесна  е за приготвяне, а резултатът - неизменно вкусен и радващ окото. Приготвяла съм я с различно количество продукти според рецептите, които следвах, но резултатът не ме удовлетворяващо, защото или бяха прекалено мазни или недостатъчно пухкави. Днес ви представям рецептата с най-добре балансираните като количеството продукти според вкуса на моето семейство. Надявам се да ви хареса.





Необходими продукти за 10бр(+/- 1бр) банички.

За пълнежа:

2 яйца
250г сирене (или смес от извара и сирене)

За намазване на баничките:

2 яйца
250г кисело мляко
2 щипки сода за хляб
1/2 к. л. сол
90мл олио
500г фини кори за баница


Начин на приготвяне:

Приготвяме плънката като натрошаваме сиренето и го смесваме с яйцето в подходящ съд. В друг по-голям съд поставяме млякото и поръсваме с двете щипки сода като разбъркваме леко докато шупне. Добавяме двете яйца, разбиваме и добавяме към тях олиото и солта.
За всяка баничка взимаме по две кори. С помощта на силиконова четка намазваме леко горната кора и прегъваме на два пъти откъм широката страна докато получим срещу нас вертикален правоъгълник. При всяко прегъване намазваме обърнатата кора леко със сместа. В долната част на правоъгълника поставяме по 1 пълна с. л. от плънката и загъваме на триъгълник в една и съща последователност до края на кората. Намазваме готовите пликчета леко с млечната смес и ги поставяме симетрично в тава върху хартия за печене. 
 Важно е да не намазвате обилно корите, за да не омекнат прекалено и да се накъсат при сгъването и пренасянето. 
 Ако ви остане смес, разнесете я равномерно върху подредените в тавата банички.
Изпечете ги на 200 градуса до бухване и зачервяване.


Добър апетит!

Моите забележки:
Може да добавите към плънката свежи зелени подправки по ваш вкус - пресен лук, спанак или коприва.
За това количество си пригответе две тави (стандартни) и разделете баничките поравно в тях. Ако печката ви има функция за едновременно печене на няколко нива, ви препоръчвам да изпечете заедно баничките в двете тави, за да спестите време и ток.





7 коментара:

  1. Чудесин банички, Нели! Тъй като не мога да дойда да опитам на място, ще трябва да си ги направя :)
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни!!! Цвета

    ОтговорИзтриване
  3. Ох, как са се издули, Нели...

    ОтговорИзтриване
  4. Нели, привет! :) Току-що изпекох баничките, мнооого са вкусни! И верно са бомбички, издуха се като балончета:))) Благодаря ти за прекрасната рецепта! :) Щастлив ден от мен!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...