четвъртък, 28 януари 2021 г.

Кюфтета от червена леща с булгур


Днешната рецепта идва от турската кухня. Тя е вкусна, здравословна, красива и питателна, а моите добавки към нейната автентичност са съвсем минимални - добавила съм пресен копър и куркума. Определено смятам, че тази импровизация е сполучлива и вкусът печели от нея. В блога ми може да видите и рецепта за печени кюфтенца от червена леща.


Необходими продукти:

1ч.ч. червена леща

1ч.ч ситен турски булгур за кюфтета

2 с.л. доматено пюре

2 с.л. пиперково пюре или 1 ситно нарязана печена и обелена червена чушка

1 глава стар лук

3-4 скилидки чесън

1ч.л. смлян кимион

1 ч.л. черевен пипер

1 ч.л. черен прясно смлян пипер

1ч.л. куркума /по желание/

1 връзка пресен магданоз

2-3 стръка пресен лук /само зелената част/

1/2 връзка пресен копър

2-3 с.л. зехтин

1 с.л. пресен лимонов сок

сол



Начин на приготвяне:

Лещата се измива добре и се сварява в по-дълбока тенджера с 2 1/2 ч.ч. вода. Щом водата заври, намалете котлона и махнете капака, защото ще изкипи. Вари се около 20мин - този вид леща увира много бързо. През това време в друг съд задушете ситно нарязаните стар лук и чесън с малко олио и 1-2 с.л. вода. Когато лукът омекне, добавете доматеното и пиперковото пюре, червения пипер и сухите подправки. Разбъркайте ги добре, докато от температурата подправките разгърнат аромата си.  Към вече сварената леща, в която трябва да е останала малко течност, добавете булгура и задушения лук с подправките и малко сол. Разбъркайте добре и захлупете съда с капак. Така булгурът ще поеме останалата течност и ароматът на подправките. Оставете съда затворен около 25-30мин.  Ако след това време сместа ви се стори прекалено суха, добавете няколко лъжици гореща вода и отново затворете с капак. Разбъркайте добре. Нарежете много ситно пресния лук, магданоза и копъра. Добавете ги към още топлата смес и с дървена лъжица или с ръце омесете сместа добре.  Накрая добавете лимоновия сок и оше сол на вкус. Пригответе си купичка със студена вода и като топвате ръцете си в нея, откъсвайте от сместа топчета и оформяйте с пръсти продълговати кюфтенца. Може просто да ги стиснете в шепа, ако не ви се губи време в оформяне. Поднесете ги върху свежи листа от маруля с резени лимон и с млечно-чеснов сос - комбинацията е много сполучлива.



Добър апетит с тази вкусна, лесна и здравословна рецепта!


Моите бележки:

Ако не разполагате с пиперково пюре или печена чушка, може да ги замените с 2 с.л. лютеница.

5 коментара:

  1. Отговори
    1. Благодаря, Веси! Честно казано, рецептата не изисква кой знае какъв майсторлък! Подходяща е дори за начинаещи в кухнята!

      Изтриване
    2. Благодаря, Веси! Честно казано, рецептата не изисква кой знае какъв майсторлък! Подходяща е дори за начинаещи в кухнята!

      Изтриване
  2. Страхотни кюфтенца. Изглеждат много апетитно. Репичките може да ползваме и за една хубава пролетна салата с марули и оцет. Ммммм :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Салатата с репички е чудесна добавка, да :).

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...