четвъртък, 27 април 2017 г.

Марокански кус кус с пиле, бадеми, сушени плодове и шафран

     Мароканската кухня винаги е била предизвикателство за мен. Известно е, че тя е вкусна, ароматна и доста се различава от другите национални арабски кухни.
  Ето някои интересни факти, които научих за мароканския кус кус и кухня:
Оригиналният арабски кус кус се прави на ръка чрез претриване с грис и вода до получаването на малки топчета. Този, който продават днес в големите вериги и специализирани магазини,  е валцуван машинно. Интересно е, че самите мароканци наричат кус кус самото готово  ястие - било с месо или зеленчуци, а не топчиците грис. В Мароко топченцата грис се наричат  Šmída
Кус кусът е основна храна в Северна Африка. Името му идва от берберската дума keskas и носи името на прибора, с който се приготвя (кускусиера). Кус кусът, приготвен на пара в кускусиера, е по-пухкав. 
 Смята се, че това ястие е създадено преди близо 2000 години от  берберите - първите жители на Мароко. Измисляйки и използвайки тажина те стават и родоначалници на така популярното днес бавно готвене.
 През седми век в Мароко пристигат арабите и осезателно повлияват на културните и кулинарни традиции. Те донасят  редица източни подправки като канела, джинджифил, куркума, кимион и червен пипер. Донасят в Мароко и сушените плодове и ядките - така специфични за сладко-киселия вкус на мароканската храна. Поради специфичното географско разположение на Мароко испанските маври също повлияват местната кухня -  засилва се производството и консумацията на зехтин, засяват  се цитрусови градини, чиито плодове започват активно да се използват в кухнята. Османските турци внасят скарите и гриловете, благодарение на които с течение на времето възникват като кулинарен факт мароканските кебапи. 
Когато през 1912г. французите колонизират Мароко, те налагат културата за пиене на кафе и вино, както и консумацията на сладолед и сладкиши.
 Всички тези влияния създават облика на мароканската храна - екзотична, семпла, вкусна, богата на аромати, опияняваща...
   За първи път приготвих тази рецепта изкушена от прекрасните рецепти на Мария от "Цветно с Пепеляшка". От нея научих толкова много неща за местните традиции, обичаи,  подправки и начин на хранене и използвам случая да и благодаря за кулинарните пътешествия, на които ни повежда, и за прекрасните рецепти, които споделя с нас.
 Рецептата е толкова добра, че промените, които съм направила,  са наистина минимални.  Правила съм това ястие с агнешко (с щипка канела), с пуешко и с пилешко месо и винаги резултатът е бил вкусен и пристрастяващ. Горещо я препоръчвам и на вас, още повече, че може да се приготви и с останало от предния ден месо -  печено или варено.


Необходими продукти за 4 порции:

600 -800г пилешко месо
3-4 скилидки чесън
парче джинджифил колкото едър лешник
3с.л. растително олио ( масло от авокадо, зехтин или слънчогледово масло)
3.с.л. краве масло
черен пипер
1/2 ч.л. кимион, сол, щипка шафран ( или куркума)
сок от 1/2 голям лимон
настъргана кора от 1 лимон
1/2  ч.ч. пилешки бульон (ако обичате по-голямо количество сос,  може и повече)
малко царевично нишесте за сгъстяване на соса

За приготвяне на кус куса:

1 ч.ч. марокански кускус
2 ч.ч. топла вода
3-4 тънки резенчета пресен (или маринован) джинджифил
2 скилидки чесън
1/2 ч.ч.  пилешки бульон
1 ч.ч. сушени плодове (стафиди, сушени кайсии, сушени смокини, фурми или сини сливи), предварително накиснати
100г нарязани на пръчици белени бадеми
сокът от 1/2 голям лимон
2 с.л. масло от авокадо (зехтин)  и 2 с.л. краве масло
щипка шафран или 1/2 ч.л. куркума
сол
3 с.л. шам фъстък




Начин на приготвяне:

Накиснете сушените плодове в топла вода, защото ще им трябва време, за да омекнат.
Сварете месото в подсолена вода с 5-6 зърна черен пипер до готовност. Охладете го, обезкостете и нарежете на еднакви парченца. Може и да го накъсате. Накълцайте ситно чесъна и джинджифила или ги пресовайте. В дълбок тиган на средна степен загрейте растителната мазнина и маслото и прибавете чесъна и джинджифила. Разбъркайте за кратко до омекване на чесъна и прибавете месото, кимиона, щипка черен пипер, щипка шафран, сокът и кората от 1/2 лимон и 1/2 ч.ч. от пилешкия бульон с размитото в него царевично нишесте.
 Ако използвате печено месо от предишния ден (например от печено пиле на грил) махнете кожата, нарежете месото на парченца и го мариновайте в джинджифила, чесъна и лимоновия сок за половин час. След това го пригответе по посочения по-горе начин.

Отделно в дълбок съд изсипете кус куса и го залейте с топлата вода. Покрийте съда с капак или фолио и го оставете докато попие течността - за около 15 мин. В тиган на средна температура загрейте растителната мазнина и маслото и прибавете бадемите и ситно нарязаните чесън и джинджифил. Разбъркайте няколко пъти(внимавайте чесънът да не прегори) и прибавете отцедените и нарязани на парченца сушени плодове. Отново разбъркайте, добавете останалия лимонов сок и настърганата кора от него и веднага след тях при непрекъснато разбъркване прибавете набъбналия кус кус. Бъркайте до добро смесване на всички съставки. Добавете 1/2 ч.ч горещ пилешки бульон и овкусете с шафран, черен пипер и сол, ако е необходимо.  Захлупете с капак и оставете сместа да си почива - колкото повече, толкова по-добре.
Често към сместа с кус куса аз прибавям и 1/2 ч.ч. дребно нарязано месо от свареното пиле - така става много ароматна.


Поднесете ястието красиво оформено в индивидуални порции. Може да  използвате и голяма кексова форма с дупка в средата, в която с притискане да поставите ароматната смес с кус кус и да обърнете внимателно в сервизна голяма обща чиния както правят мароканците. В средата изсипете месото и залейте с малко от топлия сос.
Поръсете със счукан шам фъстък.
Насладете се на богатия и опияняващ вкус на това чудесно арабско ястие.

Моите забележки: 

Мароканският (магрибски или арабски)  кус кус няма нищо общо с продаваният у нас кус кус, с който често приготвяме закуска в сладък или солен вариант.

 Мароканският кус кус е ситен, не се вари, а се готви на пара или чрез заливане с топла течност. В България може да го намерите в арабските магазини насипно. Лично аз съм купувала от Лидл в картонени кутии по половин килограм, преди няколко дни го видях и в Билла (с тяхната марка) на много добра цена, в други вериги магазини, както и онлайн.

Сместа с кус куса става най-ароматна и вкусна, ако се приготви няколко часа преди поднасяне, най-добре от предишния ден. Така дори е още по-удобно, защото в деня на сервиране ще приготвите само месото. В този случай дръжте кус куса в съд под капак или фолио и затоплете преди поднасяне.
В рецептата се използва запържване като техника, затова предпочитам да използвам студено пресовано олио от авокадо "Александрия". Заради високата му точка на димене при пържене с него мазнината не се окислява, не загаря и не образува липидни радикали, които са вредни за здравето.


вторник, 24 януари 2017 г.

Крем супа от праз с кореноплодни

 Не знам как стоят нещата при вас, но у дома най-любимите супи са крем супите. Особено, ако към тях има бонус като чеснови крутони или хрупкав бекон.
 Днешната рецепта е документирана точно с тези екстри и определено е една от най-вкусните зимни крем супи, които приготвям. Може би донякъде се конкурира с крем супата от тиква, но това е, така да се каже, една градивна конкуренция.
 Крем супите са едни от тайните оръжия на хитрите изстрадали майки, в опитите им да излъжат злоядите си деца, мразещи зеленчуци. Техният благ вид и вкус разтапя сърцата на малките капризни, мрънкащи  и своенравни същества и слага началото  на тяхното приятелство с полезните зеленчуци. Това разбира се е под въпрос за някои особено инатливи екземпляри, но така или иначе е една сравнително добре работеща стратегия.


Необходими продукти за 4 порции:

1 голям стрък праз
1 малка глава лук
3 средни картофа
2 моркова
резен от глава целина
1 малък корен пащърнак
1ч.л. сол
30г масло
4-5 с.л. зехтин
3 с.л. крем сирене
две щипки чубрица

крутони за поднасяне, черен пипер (по желание)

Начин на приготвяне:

Почистете стръка праз и го нарежете ситно. Обелете лука, картофите, морковите, целината и пащърнака и ги нарежете на еднакви малки кубчета. В подходяща тенджера сложете всички зеленчуци, залейте с вода така, че да ги покриете с около два пръста. След завиране на водата прибавете солта, чубрицата, маслото и зехтина и варете около 20-25 мин до омекване на зеленчуците. Отдръпнете от огъня и прибавете крема сиренето. Пасирайте всичко и поднесете с крутони. Как да приготвите крутоните ще разберете в рецептата за крем супа от тиква с песто от салвия.



Добър апетит!

понеделник, 23 януари 2017 г.

Пълнена кисела зелка

Киселото зеле е любим зимен продукт почти във всеки български дом. Свинско с кисело зеле, пиле с кисело зеле, сармички и капама са обичани от всички ястия. Днес ви предлагам ароматна рецепта за пълнена кисела зелка, която е  подходяща за студен ден като днешния. Освен че е много вкусна, тя е ефектна, красива и бихте могли да я споделите освен със семейството си и с приятели. Ако я поднесете с кух турски хляб, както направих аз в този случай, удоволствието ще е двойно! Чашата червено вино е задължителна!



Необходими продукти за 8 порции:

1 добре втасала кисела зелка с диаметър около 22-23см.
2стръка праз
600г шарено свинско месо(от плешка, врат или гърди)
100г пушен бекон (с повече сланинка)
4 гъби
1 парче луканкова наденица или суджук
1ч.л. пушен червен пипер
1ч.л. сладък червен пипер
черен пипер, сол
чубрица
50 - 100 мл олио
зелева чорба

Начин на приготвяне:

В по-дълбок тиган изсипете олиото и запържете нарязаното на малки кубчета месо докато се изпари водата. Добавете нарязаните гъби и праза и разбърквайте отвреме навреме до омекване на зеленчуците. Прибавете нарязания на малки кубчета бекон и суджука, нарязан на малки парчета. Сложете по една лъжичка пушен червен пипер, сладък червен пиперр 1/2 ч.л. черен пипер и 1 с.л. чубрица. Разбъркайте добре. Сместа ви за пълнене на зелката е готова.
Оставете я леко да се охлади, а през това време разлистете зелката внимателно лист по лист, докато стигнете до сърцевината. Изрежете я внимателно като внимаване да не срежете основата на листата. Задушете нарязаната ситно сърцевина от зелето с олио и червен пипер.


В центъра на зелката сложете няколко лъжици от пълнежа и загърнете с листа.


Около оформения кръг сложете отново от пълнежа и загърнете отново с листа.


В подходящ съд с диаметър близък до диаметъра на зелката кръстосайте 4 достатъчно дълги отрязъци от готварски канап или конец, така че да можете за завържете зелката стегнато. Пренесете завързаната пълнена кисела зелка в гювеч, чието дъно сте намазали с олио и сте покрили с няколко зелеви листа. Покрийте пълнената зелката с още две-три по-големи листа, за да не прегаря при печене. Около зелката може да сложите нарязаната на дребно сърцевина, която сте задушили с малко мазнина и 1ч.л сладък червен пипер.


Налейте в гювеча зелев сок, който да достига  около 3-4 пръста над дъното.
Сложете капака на гювеча и го поставете в студена фурна на първо ниво на решетката. Включете на 180 градуса и печете около 3 часа.


Извадете изпечената пълнена зелка внимателно от гювеча и пренесете в подходящ съд. Премахнете горните листа и конците.


Нарежете на порционни резени и сервирайте.


Добър апетит!

Моите препоръки:

Както казваше моята баба,  зелето "носи" повечко мазнина. Така е, затова , ако разполагате с домашна сланинка или мас, можете да ги добавите,  когато задушавате плънката или да ги сложите на дъното на гювеча. Ястието ще стане много по-вкусно. Ако обаче готвите за хора със сърдечносъдови проблеми и висок холестерол, изберете по-здравословната горна рецепта!
Да ви е сладко!

неделя, 15 януари 2017 г.

Чийзкрем с тиква и стевия

Рецептите от рода бързо,  вкусно и с тиква са ми особено любими. Тази е точно такава. Има си и бонус - без захар е, така че добавяме към горните достойнства и полезно!
Мое дълбоко убеждение е, че хубавите неща трябва да се споделят, затова в няколко рецепти през тази година искам да споделя с вас какви вкусни, бързи и полезни десерти могат да се приготвят като заместим захарта със стевия или меласа например.
 Надявам се тези мои рецепти да са от полза на всички, които по здравословни причини трябва да избягват захарта или са избрали здравословното хранене като начин на живот.
 Стевията не съдържа калории, няма гликемичен индекс и най-важното - не предизвиква въглехидратен глад. Затова десертите, приготвени с нея, бързо засищат глада и задоволяват потребността от сладко дори с малки количества.


Необходими продукти за 2 порции:

125г крема сирене
220г печена или сварена на пара тиква
200мл неподсладена животинска сметана
1ч.л. канела
щипка прясно настъргано индийско орехче
1 ванилия
1/2 к.л. джинджифил
3-4 ч.л. стевия лукс


 Начин на приготвяне - със скоростта на светлината :)

В робот или с миксер смесете тиквата и крем сиренето до гладка консистенция. Добавете сметаната, стевията  и подправките и продължавайте да разбивате до сгъстяване. Разпределете сместа в подходящи чаши. Може да поръсите с малко канела, кокосови стърготини или настърган натурален шоколад. Съхранявайте в хладилник, ако ще поднесете на по-късен етап.


Моите забележки:

Можете да разбиете сметаната отделно и да я добавите на части към останалата смес. Ако тиквата е варена на пара, може да е по-водна, така че, за да получите по-стегната консистенция, може да я поставите за няколко минути върху домакинска хартия в цедка, за да премахнете излишната вода.
Прибавяйте общото количество стевия по половин лъжичка до желаната от вас сладост. Не я предозирайте, за да не получите горчив привкус. Наслаждавайте се на страхотния вкус!

Добър апетит!

Ако и вие сте тикволюбител като мен, можете да приготвите и други мои рецепти с тиква като крем супа от тиква с песто от салвия, бонбони от тиква без захар, печена тиква със салвия и къри, тирамису с тиква, меки тиквени сладки с крем, печено пиле с тиква и салвия, пълнена тиква със сушени плодове и локум, мраморен шоколадово-тиквен брауниз, кекс тиква и сушени плодове, трицветен мус с маскарпоне,

петък, 13 януари 2017 г.

Бонбони от тиква и кокосово масло без захар

С първата публикация в блога за тази година пожелавам на всички, които се отбивате тук при мен здраве, щастие, радост и сбъднати мечти. Както и много вкусни моменти!
 След обилните трапези по празниците,  добре е да се храним с по-малко калорична храна.
 Много от нас трудно  се лишават от сладките неща. Има обаче начини, позволяващи  ни да си хапваме по някой сладкиш и едновременно с това да не се притесняваме за размера на талията.
Днешната рецепта е точно такава! Тя е без захар, с полезни за здравето натурални продукти и най-важното за небцето - много, много вкусна!
Рецептата е подходяща на вегетарианци, вегани и всички, които биха желали да се хранят здравословно. С радост я споделям с вас! Още повече, че е приготвена с любимата ми тиква!



Необходими продукти за около 20 бонбона:

200г печена или сварена на пара  тиква
60г  фино смлени овесени ядки или смлени пълнозърнести бисквити без захар
5 с.л. течно кокосово масло
50г смлени орехи
50г смлени бадеми
1/2 ч.л канела
1/4 ч.л. сух смлян джинджифил
1 ванилия
3-4 ч.л. стевия лукс

5-6 сушени сливи, накиснати предварително в малко топла вода

За овалване:

леко запечени или сурови кокосови стърготини,
натурално какао,
смлени ядки,
разтопен черен шоколад



Начин на приготвяне:

Пюрирайте тиквата заедно с кокосовото масло, стевията и подправките. Добавете към тях смлените ядки (или бисквити) и разъркайте добре. Преместете в съд, покрийте с фолио или капак и оставете в хладилника докато сместа стегне. Подсушете накиснатите и омекнали сини сливи и ги нарежете на парченца с големина колкото плочка на нокът.
От готовата смес откъсвайте парченца с големина на среден орех. Поставете в средата парче сушена слива и оформете топчета. Оваляйте готовите топчета в кокос, какао или залейте със стопен на водна баня черен шоколад с малко сметана. Оставете няколко часа в хладилник, преди да ги поднесете.




Моите забележки:
Използването на стевия е чудесен начин да замените захарта - тя не съдържа калории и се смесва чудесно с останалите продукти. Моят съвет е да я добавяте на части до получаване на желаната от вас сладост. Не предозирайте - тук не важи принципът  валиден при захарта - колкото повече, толкова по-сладко, напротив - ще получите горчив привкус.
 Стевия лукс, която използвам,  е удобно пакетирана на единични дози и, въпреки това, добавяйте с лъжичка и опитвайте.
Може да накиснете сушените сливи в ароматен алкохол. В такъв случай направете това от предната вечер!



Ако и вие сте тикволюбител като мен, можете да приготвите и други мои рецепти с тиква като крем супа от тиква с песто от салвияпечена тиква със салвия и къритирамису с тиквамеки тиквени сладки с кремпечено пиле с тиква и салвияпълнена тиква със сушени плодове и локуммраморен шоколадово-тиквен браунизкекс тиква и сушени плодоветрицветен мус с маскарпоне, чийзкрем с тиква и стевия


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...