неделя, 10 февруари 2019 г.

Кекс със сурова тиква и шоколад

  Това е поредната рецепта в богатата ми колекция от ястия и десерти , приготвени с тиква. Изпитана, вкусна, лесна, с едно основно предимство - тиквата не се обработва предварително чрез печене, задушаване или варене, а се прибавя в тестото сурова.


Необходими продукти:

3 яйца
230г кафява захар
140мл олио
330 г типово брашно
300 г настъргана сурова тиква (около 2ч.ч.)
10г бакпулвер
1/4 ч.л. сода за хляб
щипка сол
1 ванилия
1/2 ч.л. канела
1/4 к.л. индийско орехче
1/2 ч.ч. едро нарязани орехи
1/2 ч.ч. шоколадови капки (60г)

масло за намазване на формата
пудра захар за поръсване


Начин на приготвяне:

Обелете, почистете и настържете тиквата. Пресейте брашното заедно с набухвателите, солта, канелата, индийското орехче и ванилията. В дълбок съд разбийте с миксер яйцата със захарта, добавете олиото и половината от брашното. Оттук миксерът няма да ви трябва - използвайте шпатула или дървена лъжица. Добавете тиквата, разбъркайте добре и прибавете останалата половина от брашното. Накрая сложете орехите и шоколадовите капки и отново смесете добре на ръка. Ще получите сравнително гъста смес. Не се притеснявайте, така трябва да изглежда. Намаслете формата за кекс добре с масло и напудрете с малко брашно.  Внимателно с голяма лъжица сипете сместа на части във формата. Изпечете кекса в предварително загрята на 175-180  градуса фурна около 45-50 мин (може и повече, зависи от фурната). Не отваряйте фурната през първите 25 мин., за да се запази температурата и да не спадне тестото. Проверете с дървено шишче за готовност като го забодете в кексовото тесто - по него не трябва да залепва нищо. Когато кексът е готов,  го извадете от фурната и го оставете да почине във формата около 6-7 мин. След това го обърнете върху решетка и го оставете да изстине напълно.
  Преди поднасяне може да поръсите с пудра захар или да го залеете със струйки разтопен шоколад. Добър апетит!


Моите забележки:

Може да приготвите кекса  с бяло брашно, както и с бяла захар. В този случай намалете количеството на захарта до 200г.. Кексът ще се получи ароматен и ако добавите готова смес от типичните подправки за меденки, или, ако към споменатите по-горе подправки, добавите и 1/2 ч.л. сух джинджифил. Може да замените орехите с бадеми или лешници.

1 коментар:

  1. Кексът е невероятен! Много, благодаря за рецептата. Правя го съвсем редовно вече трета година. Влезе в списъка с любимите ни рецепти. :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...