понеделник, 18 февруари 2019 г.

Крем брюле

 Знам, че няма да изненадам никого с тази рецепта, но всеки уважаващ себе си кулинарен блогър поне веднъж е приготвял този прекрасен класически десерт . След това е повтарял това упражнение многократно и съответно е включил това вълшебство в листата с блог рецепти.. В достойнствата на този френски десерт няма да ви убеждавам, но фактът, че се приготвя изключително лесно, не е за подценяване. Така че, моля на вашето внимание - класическият крем брюле.


Необходими продукти за 6 порции:

6 жълтъка
500мл животинска неподсладена сметана
100г захар
1 шушулка ванилия или 2 прахчета ванилия
няколко лъжици кафява захар, за карамелизиране

Начин на приготвяне: 
 С нож изстържете семенцата от шушулката ванилия и ги прибавете към сметаната. Загрейте на по-слаба степен на котлона, но без сметаната да завира. Отдръпнете. Разбийте с миксер жълтъците със захарта и ванилията (ако ползвате ванилия на прах) до побеляване. Прибавете към жълтъчната смес на тънка струйка ароматизираната сметана като разбивате с миксер. В подходящи купички разлейте равномерно готовата смес. Може да я прецедите преди това. Поставете купичките в тава с вода, която заема 1/3 от височината им. Печете на 165 градуса около 30-35 мин.  Проверете за готовност с леко разклащане - центърът трябва да не е много стегнат. Извадете и охладете напълно - най-добре в хладилник. Поръсете всяка купичка с около 1с.л. кафява захар и карамелизирайте с горелка или запечете в силна фурна на горен реотан. Охладете и поднесете.


Е, не ви остава нищо друго освен да чукнете с лъжичката карамеловата коричка и  да се насладите  на нежната текстура и чудесния вкус. Добър апетит!


4 коментара:

  1. Явно не се уважавам достатъчно ;)
    Твоето брюле изглежда божествено, Нелка!

    ОтговорИзтриване
  2. Е, поправи тази грешка - самоуважението е основен принцип в живота(на блогъра) :) Благодаря, Дани!

    ОтговорИзтриване
  3. Не устоявам и аз на брюлето, цялата доза бих похапнала, без да се замисля:)

    ОтговорИзтриване
  4. Amazing post with lots of informative and useful and amazing content. Well written and done!! Thanks for sharing keep posting.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...