неделя, 3 февруари 2019 г.

Бисквити с шоколад и орехи

  Тези бисквити са новите "най-любими" на моя син. Често съм го изпращала и продължавам да го изпращам с кутия овесени бисквитки с ленено семе, шоколадов кекс или  кекс Сникърс, с които да подслажда нелекия си професионален спортен живот.  В последно време дори ми се обажда за рецептите, които да раздава  на съотборниците си, те пък съответно на майките, съпругите или приятелките си. Така е, хубавите неща трябва да се споделят.
 Благодаря и на Пепи, че сподели тази рецепта с нас.


Необходими продукти за около 40бр.

1 яйце
110г меко масло
1ч.ч. захар
100г извара(аз предпочитам фината извара на Олимпус)
2ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2ч.л. сода за хляб
1/2 ч.ч. едро нарязани орехи
100г шоколадови капки или нарязан черен шоколад
1 ванилия
настърганата кора на 1 портокал

1ч.ч. = 250мл.


Начин на приготвяне:

Аз разбивам яйцето заедно със захарта до пяна в каната на робота. Прибавям изварата и маслото и отново разбивам. Накрай добавям към тази смес ванилията и портокаловата кора. Отделно в друг по-дълбок съд пресявам брашното с бакпулвера и содата, разбърквам много добре  и добавям към сухата смес течната. Накрая прибавям шоколадовите капки и орехите. Разбърквам с лъжица или силиконова шпатула докато се получи еднородно меко тесто. С намаслени ръце оформям топченца колкото орех и подреждам на разстояние върху застланите с хартия за печене две тави на фурната. Притискам ги леко, поръсвам с едро нарязани орехи, пак притискам и пека на 180 градуса около 15 мин, докато крайчетата се зачервят леко. Изваждат се и се охлаждат върху решетка. Чудесни са с чаша кафе или чай.


Моите забележки:

Ако тестото е прекалено лепкаво и меко и не позволява оформяне на топче, добавете още малко брашно. Може да използвате и други ядки - бадеми, фъстъци, лешници, шам фъстък.
Вместо портокалова, може да добавите лимонова кора или да замените бялата захар с кафява. Дори леко да препечете бисквитките, резултатът също ще е добър - просто ще бъдат по-хрупкави.

Добър апетит!

1 коментар:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...