вторник, 29 януари 2019 г.

Мини понички с извара

В този блог рецептите, които се приготвят с пържене, се броят на пръстите на едната ръка. Избягвам този начин на приготвяне на храната, поради здравословни проблеми. Но има рецепти, които дават най-добър резултат, когато са приготвени именно по този начин. И, ако те влизат в менюто ви един път месечно например, можете да си лягате вечер с чиста съвест. Та, хора, тази рецепта е една от тези. Признавам, че ми трябваше доста време, докато се реша да я направя, но в никакъв случай не съжалявам - нито,че я приготвих, нито, че изядох сама една дузина пухчета . В крайна сметка поговорката за прекаления светец не е измислена случайно. Първо ме грабна снимката на тези топченца в един руски блог. Затова и днес се опитах да направя нещо като закачка с руската девойка Оксана, снимала тези хубавини така изкусително. И тук по стар руски обичай един от главните герои е водката - хем за настроение на останалите компоненти, хем за автентичност, хем помага тестото да не поема толкова мазнина при пърженето. Мисля, че това е едно от големите достойнства на тази рецепта.


Необходими продукти за 3-4 порции (около 20бр.)

2 яйца
250г фино пасирана извара(аз използвам за тази цел извара на "Олимпус")
3с.л. захар
2 с.л. сметана(течна с масленост 30%)
1 с.л. водка
1 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода за хляб
1/2ч. л. сол

олио за пържене

1 ванилия
кората на един портокал или лимон(по желание)



Начин на приготвяне:

Брашното се смесва със содата и солта. Изварата се пасира много добре заедно с яйцата, захарта и ванилията. Към тях се добавят сметаната и водката и накрая брашното като се бърка с лъжица в по-дълбока купа. В по-малка касерола се загрява достатъчно количество олио за пържене. Внимавайте - мазнината трябва да е добре загрята, но  не допускайте олиото да започне да пуши. От сместа с  намаслени ръце се оформят топчета с размер на орех и се пържат в сгорещената мазнина до тъмнозлатист цвят. Не правете топките по-големи, за да може тестото да се изпържи равномерно и да не остане тестяно в средата. Обръщат се равномерно и, когато са готови, се изваждат в съд върху домакинска хартия. Преди поднасяне се поръсват с пудра захар. Може да ги поднесете със сладко, айрян, но и без добавки са достатъчно ароматни, пухкави и вкусни.


Ако семейството ви е по-голямо, направете двойна доза! Добър апетит!

4 коментара:

  1. Страхотни са, Нелка, но... водката им е малко :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дали ще станат хубави ако се изпекат. Избягвам пърженето. А всички продукти по рецептата ги имам и бих искала да опитам.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...