Точно кекс с банан, а не бананов кекс. Много лесен и приятен сладкиш. Ако нямате време, а чакате гости за кафе - това е вашата рецепта.
Дано ви се намират и един-два банана.
Необходими продукти:
2 яйца (на стайна температура)
1 ч.ч. захар (250мл)
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко (250мл)
1/2 - 1 к.л. хлябна сода
2 ч.ч. брашно(250мл)
1ч.л. бакпулвер
2 ванилии
2-3 с.л. какао
1-2 банана
галета
Начин на приготвяне:
Разбиваме с миксер яйцата със захарта на пухкав крем. Разбъркваме содата с киселото мляко и прибавяме към яйчната смес. На тънка струйка добавяме олиото и накрая пресятото с бакпулвера брашно. Разделяме сместа на две части. В едната част прибавяме ванилиите, а в другата - пресятото какао.
В подмазана и набрашнена форма изсипваме бялата смес. Върху нея с лъжица слагаме половината от какаовата смес и в нея полагаме оваляния в галетата банан ( моята форма събира банан и половина). Върху бананите разпределяме останалата какаова смес.
Печем кекса в предварително загрята фурна на 170-180 градуса с обдухване около 40 минути. Към края на печенето проверяваме с клечка или дървено шишче какаовата смес над банана - заради плътността на плода тя се нуждае от повече време за изпичане. Ако клечката е суха, кексът е готов.
Извадете от фурната и оставете 10 минути във формата. След това освободете сладкиша от формата и го охладете напълно върху решетка преди да го нарежете.
Поднесете с чаша кафе!
Източник
Дано ви се намират и един-два банана.
Необходими продукти:
2 яйца (на стайна температура)
1 ч.ч. захар (250мл)
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко (250мл)
1/2 - 1 к.л. хлябна сода
2 ч.ч. брашно(250мл)
1ч.л. бакпулвер
2 ванилии
2-3 с.л. какао
1-2 банана
галета
Начин на приготвяне:
Разбиваме с миксер яйцата със захарта на пухкав крем. Разбъркваме содата с киселото мляко и прибавяме към яйчната смес. На тънка струйка добавяме олиото и накрая пресятото с бакпулвера брашно. Разделяме сместа на две части. В едната част прибавяме ванилиите, а в другата - пресятото какао.
В подмазана и набрашнена форма изсипваме бялата смес. Върху нея с лъжица слагаме половината от какаовата смес и в нея полагаме оваляния в галетата банан ( моята форма събира банан и половина). Върху бананите разпределяме останалата какаова смес.
Печем кекса в предварително загрята фурна на 170-180 градуса с обдухване около 40 минути. Към края на печенето проверяваме с клечка или дървено шишче какаовата смес над банана - заради плътността на плода тя се нуждае от повече време за изпичане. Ако клечката е суха, кексът е готов.
Извадете от фурната и оставете 10 минути във формата. След това освободете сладкиша от формата и го охладете напълно върху решетка преди да го нарежете.
Поднесете с чаша кафе!
Източник