неделя, 15 май 2011 г.

Качамак с розмарин и риган на фурна

Това ястие се приготвя много бързо, ухае чудесно и е страшно вкусно. Мисля, че тези, които обичат по-леките и семпли храни, ще го оценят подобаващо. А пък може и някои месоядни да се престрашат:) Сигурна съм, че няма да останат разочаровани!





Необходими продукти:

2-3 с.л. зехтин
250 гр. смес за качамак, аз използвах тази 

250 гр. кисело мляко
100 мл. течна готварска сметана

1 стрък пресен лук
2 с.л. магданоз
2 стръка розмарин
1 ч.л. сух риган
сол
черен пипер
100 гр. бяло сирене

100 гр. кашкавал
1 бучка масло
1 с.л. зехтин
1 к.л. сода бикарбонат









 Намазваме тавичка с размер 22-24см. със зехтин.
В подходящ съд смесваме царевичната смес, сметаната и киселото мляко, в което сме прибавили содата. Добавяме и магданоза, дребно нарязаният лук, розмаринът,  солта и черния пипер. Изсипваме така приготвената смес в съда за печене и отгоре натрошаваме  сиренето, посипваме с кашкавал, нарязан на кубчета и на места слагаме парченца масло. Поръсваме с риган и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна около 15 минути до зачервяване.




Добър апетит!


Източник: тук

9 коментара:

  1. Поздравления,Гуинет :)
    Много апетитно изглежда, а как ухае...
    Поздрави и слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Мога ли тихичко да си призная, че още не съм приготвяла качамак?
    Но, Гуинет, твоят изглежда толкова изкушаващо, а и лесно за приготвяне, че скоро ще се възползвам от чудесната ти рецепта!
    Слънчева нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  3. Dani, Lulu, Мария, благодаря ви за оценката! Хубава седмица на вас!
    Мариета, то и аз да си призная тихичко - това ми е за втори път. Първия път отново го правих по тази рецепта, затова и повторих. Хайде, престраши се и ще чакам отзиви! :) При нас сега е дъждовно, но чакам да се сбъднат пожеланията ви!

    ОтговорИзтриване
  4. Искам да попитам- този качамак се прави без предварително да се вари и да се бърка непрекъснато, така ли? С удоволствие ще го пробвам :)

    ОтговорИзтриване
  5. blue_dream, добре дошла:)!
    Да, не се вари предварително - сместа поема течността от киселото мляко и сметаната.
    Това е, така да се каже, един модерен качамак с екстри:)

    ОтговорИзтриване
  6. Супер, с варенето нещо не ми се получи съвсем, още довечера ще забъркам едно такова :)

    ОтговорИзтриване
  7. blue_dream, сместа, която използвах и съм показала, е по-скоро царевичен грис. Не е царевично брашно. Имай го предвид.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...