Днешната рецепта посвещавам на всички мои читатели, които са привърженици на вегетарианския начин на хранене или просто предпочитат по-леки и здравословни храни. Много вкусно, интересно и различно ястие, което допускам може да се хареса и на месоядните като гарнитура например или предястие:)
Подходяща е за деня с варива за тези, които са фенове на 90-дневната диета. Ако я спазвате стриктно, не добавяйте стафиди и лешници!
Необходими продукти за 4 порции:
4 едри домата с дръжките
100 гр. булгур или кус кус
малко парче пресен джинджифил, обелено и настъргано ситно
2 скилидки ситно накълцан чесън
50 гр. стафиди
50 натрошени лешници
10 листа мечи лук
3-4 стръка прясна мента
черен пипер, сол
300-350 мл. доматено пюре, овкусено с чесън, сол и половин връзка магзаноз
3-4 с.л. зехтин
кората на половин лимон и 2 с.л. лимонов сок
В малка тенджерка кипваме вода и прибавяме джинджифила, чесъна, булгура(леко сварен за 3-4 мин, това зависи от това дали е начукан едро и ли по-ситно - съответно по-ситният се вари за по-кратко време) или кус куса, стафидите и зехтина. Отдръпваме от котлона и оставяме булгура (кус куса) да поеме течността. Ако течността е много, отцедете. Добавяме накълцаните на дребно мента и див чесън, сол, черен пипер на вкус, лешниците и лимоновия сок и лимоновата кора.
Измиваме доматите и отрязваме капачета откъм дръжките. Издълбаваме ги с помощта на нож и лъжичка и ги оцеждаме. Добре е доматите да не са много узрели и меки. Напълваме доматите, похлупваме с капачетата, омазняваме ги леко със зехтин и ги подреждаме в намазана със зехтин тавичка. Останалата плънка нареждаме около тях и заливаме с доматения сок. Печем в предварително загрята на 175 градуса с вентилатор фурна до омекване на доматите. Поднасяме ги студени.
За рецептата се вдъхнових от тази публикация на GoodFood.
Подходяща е за деня с варива за тези, които са фенове на 90-дневната диета. Ако я спазвате стриктно, не добавяйте стафиди и лешници!
Необходими продукти за 4 порции:
4 едри домата с дръжките
100 гр. булгур или кус кус
малко парче пресен джинджифил, обелено и настъргано ситно
2 скилидки ситно накълцан чесън
50 гр. стафиди
50 натрошени лешници
10 листа мечи лук
3-4 стръка прясна мента
черен пипер, сол
300-350 мл. доматено пюре, овкусено с чесън, сол и половин връзка магзаноз
3-4 с.л. зехтин
кората на половин лимон и 2 с.л. лимонов сок
В малка тенджерка кипваме вода и прибавяме джинджифила, чесъна, булгура(леко сварен за 3-4 мин, това зависи от това дали е начукан едро и ли по-ситно - съответно по-ситният се вари за по-кратко време) или кус куса, стафидите и зехтина. Отдръпваме от котлона и оставяме булгура (кус куса) да поеме течността. Ако течността е много, отцедете. Добавяме накълцаните на дребно мента и див чесън, сол, черен пипер на вкус, лешниците и лимоновия сок и лимоновата кора.
Измиваме доматите и отрязваме капачета откъм дръжките. Издълбаваме ги с помощта на нож и лъжичка и ги оцеждаме. Добре е доматите да не са много узрели и меки. Напълваме доматите, похлупваме с капачетата, омазняваме ги леко със зехтин и ги подреждаме в намазана със зехтин тавичка. Останалата плънка нареждаме около тях и заливаме с доматения сок. Печем в предварително загрята на 175 градуса с вентилатор фурна до омекване на доматите. Поднасяме ги студени.
За рецептата се вдъхнових от тази публикация на GoodFood.
Гуинет, много интересно предложение за предстоящите жежки дни, когато ще минем на по-леки храни. Невероятно интересна ми се струва комбинацията от джинджифил, мечи лук, мента, стафиди и лешници в плънката. Правила съм лозови сърмички със стафиди и предполагам, че твоето предложение ще е голяма вкусотия. Задължително ще опитам.:-)) Благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеСлънчева, усмихната и уютна неделя!:-))
Много апетитни изглеждат пълнените домати - не съм правила, признавам си, крайно време е да го направя:).
ОтговорИзтриванеПодобна рецепта съм си копирала от някъде,но все още не съм я опитала.Твоите доматки също много ми харесват,ще си ги запиша за правене,че идеята за стафиди ми допада и ми буди любопитството,а и ще убие киселината на доматите.
ОтговорИзтриванеА снимката е страхотна,докато я зърнах и започнах да преглъщам!
Поздрави,Гуинет!
Ех,че вкусно изглеждат!
ОтговорИзтриванеMoni, и аз съм голям фен на лозовите сърмички със стафиди, но вкусът на тези доматки е по-различен заради джинджифила и ментата. Ще ми се да споделиш дали ти е допаднал, ако се решиш да ги направиш. Хубава и спокойна неделя и на теб, радвам се, че ме държиш под око:)!
ОтговорИзтриванеАелис, то и аз не бях правила преди тези. Преди време мернах една снимка на пълнени домати при Лулу и оттогава не ми излизаха от ума. Сега се чувствам горда "правачка" на пълнени домати:)Ти си наред!
ОтговорИзтриванеЕликсир, киселината на доматите не се усеща в пълнежа, а в сместа, която е полята с доматения сос, но там хармонира с вкуса на чесън и магданоз.
ОтговорИзтриванеНели, Еликсир, благодаря за хубавите думи. Спокойна неделя ви желая!
Гуинет, аз вероятно съм от месоядните, които обаче с удоволствие ще отдадат почитта си към невероятната ти рецепта ;) и без да я гарнират с месце!! Много ме съблазняват така апетитно запечените ти домати! Поздрави :)
ОтговорИзтриванеМина, препоръчвам ти ги! Благодаря ти, че ме държиш "под око"! Поздрави и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеГуинет, само доскорошния проблем в Блогър-а ме спираше да ти кажа едно голямо "Браво" за чудесната рецепта! Ще се възползвам съвсем скоро от нея, когато узреят доматите от нашето стопанство, за да съм сигурна, че ще поднеса на трапезата едно наистина здравослвно ястие!
ОтговорИзтриванеАдмирации за рецептата и както винаги - за страхотните фотоси!
Мариета, права си - най-добре с домашно отгледани домати. Благодаря за "браво"-то и похвалата. Надявам се да ви се усладят!Поздрави!
ОтговорИзтриванеYour blog is interesting, has left a great impression.
ОтговорИзтриванеBest wishes
Jonas
Thanks, Jonas, for friendly words! With best regards!
ОтговорИзтриванеИзглеждат ужасно вкусни
ОтговорИзтриванеСтрахотна рецепта Гуинет
Снимките също много ми харесват :)
Поздравления
vicktory, благодаря за похвалните слова:) Поздрави и хубаво лято на теб!
ОтговорИзтриване