Днешната рецепта е една страхотна разядка. Тя е една моя вариация на сицилианската капонада (капоната?), която се приготвя с кедрови ядки, каперси, запържен лук и стафиди.
Не се подвеждайте от гръмкото име, приземена и побългарена тя е нещо като кьопоолу и се приготвя страшно лесно и бързо. Ако сте от онези ентусиасти като мен, които обичат да си пекат хляба сами, ще бъдете напълно удовлетворени, когато намажете пресните току-що изпечени (или препечени) филийки дъхав домашен хляб с тази ароматна смес и си налеете чаша студена бира за още по-добро настроение.
Навих ли ви вече?
Да започваме тогава!
Необходими продукти:
1 голям патладжан
2-3 с.л. зехтин
4 изпечени и обелени червени чушки
6-7 зелени маслини
1 стрък пресен лук - ситно нарязан
1 главичка пресен чесън
3-4 с.л. нарязан магданоз
3 с.л. едро счукани и запечени орехови ядки
3 с.л. пресен лимонов сок
1 с.л. балсамов оцет
2 с.л. доматено пюре или настъргани и отцедени пресни домати
сол
черен пипер - прясно смлян
Измиваме патладжана и го надупчваме равномерно на места с дървено шишче. Намазваме го добре с малко зехтин или олио и го завиваме в алуминиево фолио. Поставяме го в тавичка в предварително загрята на 180-200 градуса фурна и печем около 45 мин. до омекване. Изваждаме го и го разрязваме на две половини, за да се охлади по-бързо. През това време нарязваме лука и магданоза, пресоваме чесъна, справяме се с чушките, ако са пресни или си ги набавяме от буркан, счукваме и препичаме орехите (може и в микровълнова).
Обелваме изстиналия патладжан, нарязваме на парчета и го смиламе едро в кухненския робот заедно с маслините и нарязаните на парчета чушки. Прехвърляме тази смес в по-дълбок съд и прибавяме зехтина, пресования чесън, лука, доматеното пюре, лимоновия сок, оцета, сол, черен пипер, магданоз. Объркваме много добре, за да се опознаят съставките и да се сприятелят, и накрая добавяме орехите.
Ако не разполагате с много време, можете да изпечете патладжана от вечерта и да го оставите в хладилник, а приготвянето на сместа да стане на следващия ден.
Голямото предимство на тази рецепта е, че почти всички съставки са в прясно състояние и това максимално запазва полезните вещества в тях. Второто и най-важно предимство е, че е много вкусна!
Наздраве!
Не се подвеждайте от гръмкото име, приземена и побългарена тя е нещо като кьопоолу и се приготвя страшно лесно и бързо. Ако сте от онези ентусиасти като мен, които обичат да си пекат хляба сами, ще бъдете напълно удовлетворени, когато намажете пресните току-що изпечени (или препечени) филийки дъхав домашен хляб с тази ароматна смес и си налеете чаша студена бира за още по-добро настроение.
Навих ли ви вече?
Да започваме тогава!
Необходими продукти:
1 голям патладжан
2-3 с.л. зехтин
4 изпечени и обелени червени чушки
6-7 зелени маслини
1 стрък пресен лук - ситно нарязан
1 главичка пресен чесън
3-4 с.л. нарязан магданоз
3 с.л. едро счукани и запечени орехови ядки
3 с.л. пресен лимонов сок
1 с.л. балсамов оцет
2 с.л. доматено пюре или настъргани и отцедени пресни домати
сол
черен пипер - прясно смлян
Измиваме патладжана и го надупчваме равномерно на места с дървено шишче. Намазваме го добре с малко зехтин или олио и го завиваме в алуминиево фолио. Поставяме го в тавичка в предварително загрята на 180-200 градуса фурна и печем около 45 мин. до омекване. Изваждаме го и го разрязваме на две половини, за да се охлади по-бързо. През това време нарязваме лука и магданоза, пресоваме чесъна, справяме се с чушките, ако са пресни или си ги набавяме от буркан, счукваме и препичаме орехите (може и в микровълнова).
Обелваме изстиналия патладжан, нарязваме на парчета и го смиламе едро в кухненския робот заедно с маслините и нарязаните на парчета чушки. Прехвърляме тази смес в по-дълбок съд и прибавяме зехтина, пресования чесън, лука, доматеното пюре, лимоновия сок, оцета, сол, черен пипер, магданоз. Объркваме много добре, за да се опознаят съставките и да се сприятелят, и накрая добавяме орехите.
Ако не разполагате с много време, можете да изпечете патладжана от вечерта и да го оставите в хладилник, а приготвянето на сместа да стане на следващия ден.
Голямото предимство на тази рецепта е, че почти всички съставки са в прясно състояние и това максимално запазва полезните вещества в тях. Второто и най-важно предимство е, че е много вкусна!
Наздраве!
Пак прекрасно предложение, Гуинет!! Рядко приготвям патладжани, че все на някой нещо му горчи или пречи, :) но това ще си го направя!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, че намина при мен - и надявам се, си си взела наградката :)
Прекрасен ден ти желая!
Звучи много, много вкусно. Ще пробвам :)
ОтговорИзтриванеохо, на нас не ни горчат патладжаните, обожаваме ги!
ОтговорИзтриванеГуинет, чудесно предложение и точно навреме - нашенските патладжани излизат на пазара, а тази капоната я чета от 2-3 години, крайно време е да пробвам!
Гуинет, умирам за разядки :)
ОтговорИзтриванеПрекрасно предложение!
Мина, направо си я отнесох! Тези дни се отдавам на размисъл с кого да я споделя, но май вече знам:)
ОтговорИзтриванеИлиянка, пеп-4о, Дани, радвам се, че оценявате като мен подобни вкусотийки! Благодаря ви и хубава седмица от мен!
Ммммм много вкусно и подходящо за сезона предложение, Гуинет.Обожавам патладжан и мисля да се възползвам от твоята рецепта.
ОтговорИзтриванеИскам да ти честитя и блог наградата.Мисля, че е напълно заслужена.От сърце ти пожелавам още много награди и нестихващо кулинарно вдъхновение!
Леви, много благодаря за сърдечните пожелания и милото отношение! Бих искала да ти пожелая същото в комбинация със слънчево и усмихнато лято!
ОтговорИзтриванеГуинет, прекрасно предложение! Вкъщи също сме почитатели на патладжаните и съм сигурна, че ще се оцени подобаващо.:-))
ОтговорИзтриванеЧестита ти напълно заслужена награда! Пожелавам ти занапред още много награди, интересни идеи и сполучливи кулинарни попадения!:-)
Много вкусно изглежда -
ОтговорИзтриванечудесна рецепта и снимки.
Поздрави, Диана
Moni, благодаря за чудесните пожелания и добрите думи!
ОтговорИзтриванеdi_ani,оценката ти ме радва и стимулира!
Хубаво лято, момичета!
What a lovely spread -- great on bread as a starter.
ОтговорИзтриванеГуинет, много ми харесва капонадата ти! Прекрасно предложение за лятото и тъкмо по мой вкус. :)
ОтговорИзтриванеПрекрасен и усмихнат ден!
Гуинет, за съжаление все още не съм опитала капонадата, а много ми се иска :((
ОтговорИзтриванеСега наминавам пак при теб, за да ти кажа, че при мен те очаква една усмихната наградка.:))
Хубава седмица!
Таня, благодаря ти за страхотната награда - усмихна ме! А за капонадата винаги има време - сега по пазарите има всички продукти!
ОтговорИзтриванеСлънчева и усмихната почивка!Поздрави!
Xiaolu @ 6 Bittersweets, thank you very mutch!
ОтговорИзтриване