събота, 28 май 2011 г.

Пълнени домати с булгур, мента и стафиди

 Днешната рецепта посвещавам на всички мои читатели, които са привърженици на вегетарианския начин на хранене или просто предпочитат по-леки и здравословни храни. Много вкусно, интересно и различно ястие, което допускам може да се хареса и на месоядните като гарнитура например или предястие:)
Подходяща е за деня с варива за тези, които са фенове на 90-дневната диета. Ако я спазвате стриктно, не добавяйте стафиди и лешници!


Необходими продукти за 4 порции:

4 едри домата с дръжките
100 гр. булгур или кус кус
малко парче пресен джинджифил, обелено и настъргано ситно
2 скилидки ситно накълцан чесън
50 гр. стафиди
50 натрошени лешници
10 листа мечи лук
3-4 стръка прясна мента
черен пипер, сол
300-350 мл. доматено пюре, овкусено с чесън, сол и половин връзка магзаноз
3-4 с.л. зехтин
кората на половин лимон и 2 с.л. лимонов сок


В малка тенджерка кипваме вода и прибавяме джинджифила, чесъна, булгура(леко сварен за 3-4 мин, това зависи от това дали е начукан едро и ли по-ситно - съответно по-ситният се вари за  по-кратко време) или кус куса, стафидите и зехтина. Отдръпваме от котлона и оставяме булгура (кус куса) да поеме течността. Ако течността е много, отцедете. Добавяме накълцаните на дребно мента и див чесън, сол, черен пипер на вкус, лешниците и лимоновия сок и лимоновата кора.
Измиваме доматите и отрязваме капачета откъм дръжките. Издълбаваме ги с помощта на нож и лъжичка и ги оцеждаме. Добре е доматите да не са много узрели и меки. Напълваме доматите, похлупваме с капачетата, омазняваме ги леко със зехтин и ги подреждаме в намазана със зехтин тавичка. Останалата плънка нареждаме около тях и заливаме с доматения сок. Печем в предварително загрята на 175 градуса с вентилатор фурна до омекване на доматите. Поднасяме ги студени.






За рецептата се вдъхнових от тази публикация на GoodFood.

15 коментара:

  1. Гуинет, много интересно предложение за предстоящите жежки дни, когато ще минем на по-леки храни. Невероятно интересна ми се струва комбинацията от джинджифил, мечи лук, мента, стафиди и лешници в плънката. Правила съм лозови сърмички със стафиди и предполагам, че твоето предложение ще е голяма вкусотия. Задължително ще опитам.:-)) Благодаря за споделената рецепта!
    Слънчева, усмихната и уютна неделя!:-))

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитни изглеждат пълнените домати - не съм правила, признавам си, крайно време е да го направя:).

    ОтговорИзтриване
  3. Подобна рецепта съм си копирала от някъде,но все още не съм я опитала.Твоите доматки също много ми харесват,ще си ги запиша за правене,че идеята за стафиди ми допада и ми буди любопитството,а и ще убие киселината на доматите.
    А снимката е страхотна,докато я зърнах и започнах да преглъщам!
    Поздрави,Гуинет!

    ОтговорИзтриване
  4. Moni, и аз съм голям фен на лозовите сърмички със стафиди, но вкусът на тези доматки е по-различен заради джинджифила и ментата. Ще ми се да споделиш дали ти е допаднал, ако се решиш да ги направиш. Хубава и спокойна неделя и на теб, радвам се, че ме държиш под око:)!

    ОтговорИзтриване
  5. Аелис, то и аз не бях правила преди тези. Преди време мернах една снимка на пълнени домати при Лулу и оттогава не ми излизаха от ума. Сега се чувствам горда "правачка" на пълнени домати:)Ти си наред!

    ОтговорИзтриване
  6. Еликсир, киселината на доматите не се усеща в пълнежа, а в сместа, която е полята с доматения сос, но там хармонира с вкуса на чесън и магданоз.
    Нели, Еликсир, благодаря за хубавите думи. Спокойна неделя ви желая!

    ОтговорИзтриване
  7. Гуинет, аз вероятно съм от месоядните, които обаче с удоволствие ще отдадат почитта си към невероятната ти рецепта ;) и без да я гарнират с месце!! Много ме съблазняват така апетитно запечените ти домати! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  8. Мина, препоръчвам ти ги! Благодаря ти, че ме държиш "под око"! Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  9. Гуинет, само доскорошния проблем в Блогър-а ме спираше да ти кажа едно голямо "Браво" за чудесната рецепта! Ще се възползвам съвсем скоро от нея, когато узреят доматите от нашето стопанство, за да съм сигурна, че ще поднеса на трапезата едно наистина здравослвно ястие!
    Адмирации за рецептата и както винаги - за страхотните фотоси!

    ОтговорИзтриване
  10. Мариета, права си - най-добре с домашно отгледани домати. Благодаря за "браво"-то и похвалата. Надявам се да ви се усладят!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  11. Your blog is interesting, has left a great impression.
    Best wishes
    Jonas

    ОтговорИзтриване
  12. Thanks, Jonas, for friendly words! With best regards!

    ОтговорИзтриване
  13. Изглеждат ужасно вкусни
    Страхотна рецепта Гуинет
    Снимките също много ми харесват :)
    Поздравления

    ОтговорИзтриване
  14. vicktory, благодаря за похвалните слова:) Поздрави и хубаво лято на теб!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...