Днес ще ви споделя един от най-любимите десерти на моето семейство. Моите домашни любимци великодушно ме уверяват, че мога да го приготвям всеки ден, понякога дори настояват. Но аз подхождам хладнокръвно и разумно, защото толкова калории трябва да се поемат на порции.
Мисля, че базовата рецепта е на Гордън Рамзи,
Съставки за 8 порции:
50гр. разтопено масло, за намазване
какао на прах
200гр. качествен черен шоколад, нарязан на малки парченца
200гр. масло на парченца
200гр. захар
4 яйца и 4 жълтъка,
200гр. брашно
но аз предпочитам варианта на Йоли, красиво наречен от нея "Сърцето на Лаура", заради редуцираното съдържание на яйца и захар.
Също така брашното за поръсване на купичките е по-удачен вариант от какаото, защото какаото изгаря по-лесно и залепва.
Както всички нейни рецепти и тази е балансирана перфектно.
Необходими продукти за 8 бр.
200 гр. натурален шоколад
200 гр. масло
140 гр. захар
40 гр. брашно
4 яйца
2 ванилии, аз слагам 3 капки сметанова ванилия
Стопяваме на водна баня шоколада, маслото и захарта и после охлаждаме.
Разбиваме леко яйцата с вилица и ги прибавяме към изстиналата шоколадова смес. Накрая слагаме ванилията и брашното.
Намасляваме и посипваме с брашно купички за крем карамел. (Ако купичките са по-дълбоки, при поднасяне десертът ще бъде по-ефектен.) Пълним ги с шоколадовото тесто и ги слагаме във фризера поне за 1 час преди печене.
Печем в предварително загрята фурна на 220* само за 10-12 мин.
Много е важно да се спазят точно температурата и минутите при печенето. Целта е бързо да се получи твърда обвивка, а вътрешността да остане течна.
У дома естествено отново има различия в предпочитанията - едни го предпочитат с течна вътрешност, други - изпечен малко повече.
На тези снимки десертът е сниман на следващия ден и затова вътрешността му не е така течна.
В оригинала на Гордън Рамзи този десерт се поднася с карамелен сос и топка ванилов сладолед.
Ако изберете този вариант, ето и рецептата за карамеления сос:
250гр. захар
140мл. гъста сметана
50гр. масло
Изсипете захарта в тиган с дебело дъно и добавете 4с.л. вода. Сложете тигана на средно нагрят котлон, докато захарта се стопи. Увеличете температурата и оставете да възври силно за 4-5 минути докато се получи карамел. Свалете от котлона и добавете внимателно сметаната и маслото. Оставяте да изстине и разлейте в красива форма около суфлето.
Добър апетит!
Мисля, че базовата рецепта е на Гордън Рамзи,
Съставки за 8 порции:
50гр. разтопено масло, за намазване
какао на прах
200гр. качествен черен шоколад, нарязан на малки парченца
200гр. масло на парченца
200гр. захар
4 яйца и 4 жълтъка,
200гр. брашно
но аз предпочитам варианта на Йоли, красиво наречен от нея "Сърцето на Лаура", заради редуцираното съдържание на яйца и захар.
Също така брашното за поръсване на купичките е по-удачен вариант от какаото, защото какаото изгаря по-лесно и залепва.
Както всички нейни рецепти и тази е балансирана перфектно.
Необходими продукти за 8 бр.
200 гр. натурален шоколад
200 гр. масло
140 гр. захар
40 гр. брашно
4 яйца
2 ванилии, аз слагам 3 капки сметанова ванилия
Стопяваме на водна баня шоколада, маслото и захарта и после охлаждаме.
Разбиваме леко яйцата с вилица и ги прибавяме към изстиналата шоколадова смес. Накрая слагаме ванилията и брашното.
Намасляваме и посипваме с брашно купички за крем карамел. (Ако купичките са по-дълбоки, при поднасяне десертът ще бъде по-ефектен.) Пълним ги с шоколадовото тесто и ги слагаме във фризера поне за 1 час преди печене.
Печем в предварително загрята фурна на 220* само за 10-12 мин.
Много е важно да се спазят точно температурата и минутите при печенето. Целта е бързо да се получи твърда обвивка, а вътрешността да остане течна.
У дома естествено отново има различия в предпочитанията - едни го предпочитат с течна вътрешност, други - изпечен малко повече.
На тези снимки десертът е сниман на следващия ден и затова вътрешността му не е така течна.
В оригинала на Гордън Рамзи този десерт се поднася с карамелен сос и топка ванилов сладолед.
Ако изберете този вариант, ето и рецептата за карамеления сос:
250гр. захар
140мл. гъста сметана
50гр. масло
Изсипете захарта в тиган с дебело дъно и добавете 4с.л. вода. Сложете тигана на средно нагрят котлон, докато захарта се стопи. Увеличете температурата и оставете да възври силно за 4-5 минути докато се получи карамел. Свалете от котлона и добавете внимателно сметаната и маслото. Оставяте да изстине и разлейте в красива форма около суфлето.
Добър апетит!
Страхотно е Гуинет ! И снимките ти също !!!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубава вечер :)
обожавам, страхотни снимки :)
ОтговорИзтриванеЗначи това била рецептата за шоколадово суфле-от /черешката на тортата/ участниците често за това говореха.Много ми се иска да го опитам...твоето изглежда превъзходно!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Гуинет,докато не са дошли другите си отмъквам едно суфле!
ОтговорИзтриванеМммм...наслада за всички сетива!
Удоволствие беше за мен да прочета поста ти:)
Прекрасни снимки!
Поздрави!
Оооооо, "Сърцето на Лаура"!!!!
ОтговорИзтриванеГуинет, у дома също е любим десерт и ако може фризерът да е пълен и да си печем всеки ден по малко......, ама не давам.Наскоро импровизирах по принуда и ще взема да публикувам резултата , че беше сполучлив.
Поздрави и хубава вечер!
Гуинет,
ОтговорИзтриванезащо не съм по-близо до вас ?:)))))
Обожавам!!!!!
благодаря ти за бързия отговор непременно ще го пробвам тея дни.
ОтговорИзтриванеМмм, много шоколадово и вкусно! Наскоро правих нещо подобно.
ОтговорИзтриванеПриятен петъчен ден :)
Ммммм,разкошотия,снимана още по-разкошно!
ОтговорИзтриванеИ аз харесвам рецептата на Йоли,в предаването й я бяха нарекли Шоколадов триумф,цели 3 пъти я гледах :)) и се облизвах,а сега и тук при теб,Нели!
Великолепно ти се е получило десертчето!
Сърдечен поздрав,мила!
Мислела съм, че суфлето е нещо много трудно, но така лесно си го обяснила, че мога и да пробвам скоро!Поздрави!
ОтговорИзтриванеТова се казва шоколадово изкушение! За шокохолик като мен е непростимо, че още не съм го правила, но това е поправимо :)Имам питане - как се случва това със замразяването? Защото звучи много добре като вариант винаги да имаш готов десерт. Слънчеви почивни дни!
ОтговорИзтриванеИма ли нещо по-вкусно от това?:)
ОтговорИзтриванеБожествено е!
Гуинет,чудесни снимки!
ОтговорИзтриванеИ у дома това е любим десерт!Супер е това,че може да се замрази и е нещото,което имам винаги за непредвидени ситуации.
Поздрави и хубави почивни дни!
Прелест е това суфле! Не съм много по консумацията на сладкиши, но не бих се отказала от порцийка, заедно с едно чудесно кафе :)
ОтговорИзтриванеГуинет, при мен има награда-предизвикателство за теб, ще се радвам да ме навестиш, за да си я вземеш :)
Хубави почивни дни!
Гуинет колко примамливо изкушение си направила...
ОтговорИзтриванеТака харесвам такива неща ,а не трябва да ям ..
изчезвам ,че много ме изкушава .:)
Прегръдки1
Un sofle estupendo, que fotografia mas bonita,felicidades.
ОтговорИзтриванеMe quedo como seguidor y te invito a visitar mi blog y opinar que te parece.
lareposteriademiguel.blogspot.com
saludos
Miguel
Сабина, Еoс, много ви благодаря!
ОтговорИзтриванеЖивка, това е, да! Лесно се приготвя, така че - успех!
Кате, с удоволствие те черпя!:))Прегръдки!
Вили, очаквам с нетърпение и твоя вариант!Поздрави!
Дани, другия път изпращам по пощата:))
Блясък, успех и да ви е сладко!:))
Зорница, хубави почивни дни!
ОтговорИзтриванеРоси, невероятна е Йоли! Благодаря ти за поощрението! Хубав и усмихнат уикенд!
Павлинка, точно това се приготвя много лесно, а вкусът му е божествен!
Габи, този пропуск е почти непростим:)) Но знам, че ще вземеш мерки. Замразяването е проста работа - пъхаш във фризера и могат да стоят там дори месец-после само изваждаш и веднага печеш във фурната. Добре е да ги покриеш с фолио или са са в отделна кутия, за да не поемат други аромати! Успех!
Леви, не съм сигурна, но бих отговорила - не, няма:))Поздрави!
ОтговорИзтриванеБети, много ти благодаря! Страхотен, ефектен и удобен е този сладкиш, нали?
Лети, много добре си се ориентирала - кафе и шоколад е неустоима комбинация. Отивам да проверя какво има за мен:)) Поздрави!
Зиче, неприятна работа са тези ограничения:( Благодаря ти и аз те прегръщам!
Miguel Hinojosa, приятелю, на какъв език ще се разбираме с теб не знам. Благодаря ти за добрите думи. Имаш страхотен блог и интересни рецепти. Поздрави! Оле!:))Добре дошъл си винаги!
ОтговорИзтриванеПросто красота!:)
ОтговорИзтриванеThsi looks amazing:)I can see it is gooei from inside meaning when i bite first comes the crust and than explosion of chocolate.OH yes pls!:)
ОтговорИзтриванеМного вкусно и шоколадово!
ОтговорИзтриванеГуинет, много изкушаващо шоколадово предложение! Изглежда страхотно!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава неделя!
Траяна, Dzoli, Нели, Мира, благодаря ми момичета. Хубава неделя и добро настроение ви пожелавам!
ОтговорИзтриванеИ да си забъркате нещо шоколадово:))
Ох, страхотия! Много обичам шоколадово суфле.:) Единствения десерт, който хапвам в комбинация със сладолед (иначе сладоледа не го обичам). :)
ОтговорИзтриванеЧудесно предложение!:)
Да, Кокона, със сладолед е страхотен и моите деца го обожават така:))
ОтговорИзтриванеизглежда просто невероятно....
ОтговорИзтриванепоздравления,никога не съм опитвала този десерт,но тези снимки няма да напуснат съзнанието ми дълго време....
заповядай при мен http://kitchen-miriams28.blogspot.com/ за една двойна награда
желая ти приятни сънища
Мириамс28, време е значи да се пробваш:)) Много ти благодаря за този жест. Отивам да си взема наградата:)) Поздрави и хубава седмица!
ОтговорИзтриванеОбичам, обичам суфле! И до сега само на заведения съм го хапвала... Явно е време да опитам как ще се справя с домашното! Ех, много хубава идея за новогодишен десерт ми даде! :)
ОтговорИзтриванеГери, опитай! Няма нищо по-хубаво от домашно приготвеното суфле!
ОтговорИзтриване