Драги приятели, на диета или не, народът вкъщи иска да се храни по своите си правила. Някои от моите домашни любимци са доста праволинейни в това отношение и строго се придържат във вкусовете си към българската традиция. И понеже семейният мир и хармония са приоритет за мен, аз уважавам всички предпочитания.(освен в случаите, когато са ме раздразнили особено много).
Та днешната рецепта е, така да се каже, класика в жанра.
Необходими продукти:
400гр. шарен сух фасул
700 гр. свинско от врат и джолан
1 голяма глава стар лук
1 морков
1/4 глава целина
1 зелена чушка
1 с.л. сух джоджен
1 с.л. сминдух(рогата чубрица)
люта чушка по желание
2 с.л. пресен девисил
1 с.л. червен пипер
2-3 с.л. брашно
сол на вкус
олио, зехтин
Шареният фасул, по мое мнение, е по-вкусен от белия, сварява се по-бързо, а вкусът му е специфичен. Бих го определила като нещо средно между бял фасул и леща. Девисилът много му подхожда като подправка.
Слагаме фасула в голяма тенджера да възври, като сменяме водата два пъти. След втората смяна на водата, прибавяме 2 с.л. олио, 1/2 глава лук, половин морков и половината от целината, нарязани на кубчета. Оставяме на съвсем слаб огън да се вари до омекване - около 1 час.
Не се слага сол!
През това време в тенджера под налягане запържваме в зехтин парчетата месо, предварително осолени и поръсени с черен пипер. Когато се позачервят, прибавяме останалите зеленчуци, нарязани на дребно(лук, целина, морков, зелената и лютата чушка), разбъркваме няколко пъти, прибавяме червения пипер и наливаме гореща вода, докато покрие месото. Добавяме сол на вкус и варим на слаб котлон около 45-50 мин.
Когато месото е готово, отваряме тенджерата и леко охлаждаме. На повърхността избива част от мазнината. Поръсваме върху нея с помощта на сито брашното, докато попие и разбъркваме.
През това време бобът се е сварил. С помощта на черпак отнемаме от течността му в купичка , докато зърната започват да се показват на повърхността. Прибавяме месото към боба и разбъркваме. Слагаме на котлона да възври и докато започне да се сгъстява. Ако е прекалено гъсто, добавете от течността, в която е врял бобът до желаната гъстота. Прибавете сол, джоджен, сминдух и варете още 5-10 мин до овкусяване. Накрая добавете пресния девисил и поднесете.
Да ви е сладко!
Та днешната рецепта е, така да се каже, класика в жанра.
Необходими продукти:
400гр. шарен сух фасул
700 гр. свинско от врат и джолан
1 голяма глава стар лук
1 морков
1/4 глава целина
1 зелена чушка
1 с.л. сух джоджен
1 с.л. сминдух(рогата чубрица)
люта чушка по желание
2 с.л. пресен девисил
1 с.л. червен пипер
2-3 с.л. брашно
сол на вкус
олио, зехтин
Шареният фасул, по мое мнение, е по-вкусен от белия, сварява се по-бързо, а вкусът му е специфичен. Бих го определила като нещо средно между бял фасул и леща. Девисилът много му подхожда като подправка.
Слагаме фасула в голяма тенджера да възври, като сменяме водата два пъти. След втората смяна на водата, прибавяме 2 с.л. олио, 1/2 глава лук, половин морков и половината от целината, нарязани на кубчета. Оставяме на съвсем слаб огън да се вари до омекване - около 1 час.
Не се слага сол!
През това време в тенджера под налягане запържваме в зехтин парчетата месо, предварително осолени и поръсени с черен пипер. Когато се позачервят, прибавяме останалите зеленчуци, нарязани на дребно(лук, целина, морков, зелената и лютата чушка), разбъркваме няколко пъти, прибавяме червения пипер и наливаме гореща вода, докато покрие месото. Добавяме сол на вкус и варим на слаб котлон около 45-50 мин.
Когато месото е готово, отваряме тенджерата и леко охлаждаме. На повърхността избива част от мазнината. Поръсваме върху нея с помощта на сито брашното, докато попие и разбъркваме.
През това време бобът се е сварил. С помощта на черпак отнемаме от течността му в купичка , докато зърната започват да се показват на повърхността. Прибавяме месото към боба и разбъркваме. Слагаме на котлона да възври и докато започне да се сгъстява. Ако е прекалено гъсто, добавете от течността, в която е врял бобът до желаната гъстота. Прибавете сол, джоджен, сминдух и варете още 5-10 мин до овкусяване. Накрая добавете пресния девисил и поднесете.
Да ви е сладко!
Гуинееет,добре че съм хапнала,преди да видя поста ти,че иначеее...
ОтговорИзтриванеГолямя красота!Снимките са чудесни,а рецептата обичана от всички!
Прегръдки и хубава вечер:)
Много апетитно изглежда! Никога не съм готвила шарен боб - време е да пробвам :)
ОтговорИзтриванеКате, време беше да кача някоя любима семейна рецепта! Благодаря ти за похвалата:)) Поздрави и прегръдки!
ОтговорИзтриванеЯна, никога не е късно човек да опита! Хубава вечер и винаги си добре дошла!
Ох, Гуинет, бих похапнала и само от боба :)
ОтговорИзтриванеЧудесно е!
Хубава вечер!
Ох,че вкусотияяяя,Гуинет!
ОтговорИзтриванеИ аз като Катето ще благославям,че съм с пълен тумбак,че иначееее,отиде ми монитора :)!
Чудна манджичка,а снимките-безмълвна оставам!
Хубавото е,че откакто се захлади все повече традиционни ястия и гозби присъстват в блоговете ни!
Хубава нова седмица!
Страхотия!!!!
ОтговорИзтриванеИ у нас харесват класиката, особено по-дребните членове. Много вкусно изглежда, поздравления!
Леле, мале, страхотно ястие, по мой вкус! Ако ти остане, прати ми непременно:)
ОтговорИзтриванеГуинет, тъкмо преди малко мърморех, че децата напоследък са станали твърде капризни по отношение на храненето и ако трябва да се съобразявам с мнението им, ще трябва всеки ден да готвя...боб. И ето го твоят - толкова съблазнително-апетитен, че почти ще се завра с лаптопа под юргана да не ме видят, хахах, иначе утре не ми мърда боба...
ОтговорИзтриванеСлънчева и приказна нова седмица ти желая!
Ммм че вкусно и красиво, а и подходящо, за този студ дето си ни е налегнал :)
ОтговорИзтриванеГуитен хубава нова седмица и много усмивки :)
Мммм, това е мноооого вкусно!! Добре, че още си допивам кафето :)), че ако наближаваше обяд - не знам... Страхотно поднесено, Гуинет!!
ОтговорИзтриванеПрекрасна нова седмица от мен :)
Класика в жанра,
ОтговорИзтриванено с невероятно изпълнение и снимки!
Страхотно предложение,
поздрави и хубава нова седмица, Диана
This and green salad good piece of bread and I am in heaven;)
ОтговорИзтриванеВкусно и красиво! И много народно. Поздрави!
ОтговорИзтриванеБобеца май всеки го харесва и то шарен,сигурно е още по-вкусен.Не бих отказала с леко люта чушцица...прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Да, виждам бобецът има много фенове:))
ОтговорИзтриванеСкъпи приятели, благодаря ви за похвалите. Вие давате смисъл на това местенце, а на мен - стимул и вдъхновение.
Дани, Роси, Мъхче, Траяна, Мариетка, Ева, Мина, Диана, Dzoli, Ева, Живка, благодаря ви за хубавите пожелания, желая ви здраве, усмихната и вдъхновена есен, удовлетворение и много щастливи мигове.
Винаги сте добре дошли!
Е що пък да не смеся шарен боб със свинско?! Досега само чист си го правя, най-много наденичка да сложа, ама е в годината веднъж. :) Ще опитам - обезателно!:)
ОтговорИзтриванеKokona, ами що пък?:) Опитай, ще ти хареса! Поздрави!
ОтговорИзтриванеUna gran receta sabrosa que ganas de probar un gran saludo,abrazos.
ОтговорИзтриванеHola, Rosita!. Espero que os guste! Saludos!
ОтговорИзтриване