неделя, 30 октомври 2011 г.

Свинско с шарен боб

Драги приятели, на диета или не, народът вкъщи иска да се храни по своите си правила. Някои от моите домашни любимци са доста праволинейни в това отношение и строго се придържат във вкусовете си към българската традиция. И понеже семейният мир и хармония са приоритет за мен, аз уважавам всички  предпочитания.(освен в случаите, когато са ме раздразнили особено много).
Та днешната рецепта е, така да се каже, класика в жанра.


Необходими продукти:


400гр. шарен сух фасул
700 гр. свинско от врат и джолан
1 голяма глава стар лук
1 морков
1/4 глава целина
1 зелена чушка
1 с.л. сух джоджен
1 с.л. сминдух(рогата чубрица)
люта чушка по желание
2 с.л. пресен девисил
1 с.л. червен пипер
2-3 с.л. брашно
сол на вкус
олио, зехтин

Шареният фасул, по мое мнение, е по-вкусен от белия, сварява се по-бързо, а вкусът му е специфичен. Бих го определила като нещо средно между бял фасул и леща. Девисилът много му подхожда като подправка.

Слагаме фасула в голяма тенджера да възври, като сменяме водата два пъти. След втората смяна на водата, прибавяме 2 с.л. олио, 1/2 глава лук, половин морков и половината от целината, нарязани на кубчета. Оставяме на съвсем слаб огън да се вари до омекване - около 1 час.
 Не се слага сол!

През това време в тенджера под налягане запържваме в зехтин парчетата месо, предварително осолени и поръсени с черен пипер. Когато се позачервят, прибавяме останалите зеленчуци, нарязани на дребно(лук, целина, морков, зелената и лютата чушка), разбъркваме няколко пъти, прибавяме червения пипер и наливаме гореща вода, докато покрие месото. Добавяме сол на вкус и варим на слаб котлон около 45-50 мин.
Когато месото е готово, отваряме тенджерата и леко охлаждаме. На повърхността избива част от мазнината. Поръсваме върху нея с помощта на сито брашното, докато попие и разбъркваме.
През това време бобът се е сварил. С помощта на черпак отнемаме от течността му в купичка , докато зърната започват да се показват на повърхността. Прибавяме месото към боба и разбъркваме. Слагаме на котлона да възври и докато започне да се сгъстява. Ако е прекалено гъсто, добавете от течността, в която е врял бобът до желаната гъстота. Прибавете сол, джоджен, сминдух и варете още 5-10 мин до овкусяване. Накрая добавете пресния девисил и поднесете.



Да ви е сладко!

19 коментара:

  1. Гуинееет,добре че съм хапнала,преди да видя поста ти,че иначеее...
    Голямя красота!Снимките са чудесни,а рецептата обичана от всички!
    Прегръдки и хубава вечер:)

    ОтговорИзтриване
  2. Много апетитно изглежда! Никога не съм готвила шарен боб - време е да пробвам :)

    ОтговорИзтриване
  3. Кате, време беше да кача някоя любима семейна рецепта! Благодаря ти за похвалата:)) Поздрави и прегръдки!

    Яна, никога не е късно човек да опита! Хубава вечер и винаги си добре дошла!

    ОтговорИзтриване
  4. Ох, Гуинет, бих похапнала и само от боба :)
    Чудесно е!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох,че вкусотияяяя,Гуинет!
    И аз като Катето ще благославям,че съм с пълен тумбак,че иначееее,отиде ми монитора :)!
    Чудна манджичка,а снимките-безмълвна оставам!
    Хубавото е,че откакто се захлади все повече традиционни ястия и гозби присъстват в блоговете ни!

    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  6. Страхотия!!!!
    И у нас харесват класиката, особено по-дребните членове. Много вкусно изглежда, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Леле, мале, страхотно ястие, по мой вкус! Ако ти остане, прати ми непременно:)

    ОтговорИзтриване
  8. Гуинет, тъкмо преди малко мърморех, че децата напоследък са станали твърде капризни по отношение на храненето и ако трябва да се съобразявам с мнението им, ще трябва всеки ден да готвя...боб. И ето го твоят - толкова съблазнително-апетитен, че почти ще се завра с лаптопа под юргана да не ме видят, хахах, иначе утре не ми мърда боба...
    Слънчева и приказна нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  9. Ммм че вкусно и красиво, а и подходящо, за този студ дето си ни е налегнал :)
    Гуитен хубава нова седмица и много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  10. Мммм, това е мноооого вкусно!! Добре, че още си допивам кафето :)), че ако наближаваше обяд - не знам... Страхотно поднесено, Гуинет!!

    Прекрасна нова седмица от мен :)

    ОтговорИзтриване
  11. Класика в жанра,
    но с невероятно изпълнение и снимки!
    Страхотно предложение,
    поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. This and green salad good piece of bread and I am in heaven;)

    ОтговорИзтриване
  13. Вкусно и красиво! И много народно. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Бобеца май всеки го харесва и то шарен,сигурно е още по-вкусен.Не бих отказала с леко люта чушцица...прекрасни снимки!
    Приятен ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Да, виждам бобецът има много фенове:))
    Скъпи приятели, благодаря ви за похвалите. Вие давате смисъл на това местенце, а на мен - стимул и вдъхновение.
    Дани, Роси, Мъхче, Траяна, Мариетка, Ева, Мина, Диана, Dzoli, Ева, Живка, благодаря ви за хубавите пожелания, желая ви здраве, усмихната и вдъхновена есен, удовлетворение и много щастливи мигове.
    Винаги сте добре дошли!

    ОтговорИзтриване
  16. Е що пък да не смеся шарен боб със свинско?! Досега само чист си го правя, най-много наденичка да сложа, ама е в годината веднъж. :) Ще опитам - обезателно!:)

    ОтговорИзтриване
  17. Kokona, ами що пък?:) Опитай, ще ти хареса! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Una gran receta sabrosa que ganas de probar un gran saludo,abrazos.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...